De lancering van het mainnet van Zilliqa was één van de meest geanticipeerde van het voorbije jaar. Nu ze er echt is lijken de resultaten op het eerste zicht aardig tegen te vallen. De lancering van het mainnet heeft de vooropgestelde verwachtingen immers helemaal niet weten in te lossen, in tegendeel. De prijs van de ZIL-token heeft er nauwelijks een stijging door laten optekenen en dat is toch wel sterk tegen de verwachtingen in. Het team achter Zilliqa aanziet haar blockchain nochtans als één van de meest complexe op de markt. Zilliqa is ook meteen de eerste blockchain waarbij er gebruik kan worden gemaakt van het zogenaamde ‘sharding’.

“De lancering van ons Zillinqa mainnet is eigenlijk nog maar de start van onze reis. We beschikken nu over de vereiste infrastructuur waar we nieuwe features evenals protocols op kunnen lanceren. Bovendien spreekt het voor zich dat de stelselmatig ons platform zullen gaan verbeteren. Verschillende gebieden die we gaan verkennen moeten leiden tot een efficiëntere backend voor Scilla. Bovendien willen we ook efficiënt smart contract sharding mogelijk maken en zullen we uitgebreid onderzoek gaan doen naar incentives evenals staking mechanismes voor verschillende blockchains. Meer details evenals updates zullen uiteraard bekend worden gemaakt in onze blog”. Dit aldus Zilliqa mede-oprichter en CEO Xinshu Dong.

Nog geen enkele transactie op het mainnet

De nieuw gecreëerde block explorer draait moment reeds enkele dagen, maar vertoont tot op dit ogenblik nog geen enkele transactie. De structuur draait op verschillende types van nodes. In eerste instantie wordt de structuur vooral gerealiseerd door het team achter Zilliqa, maar uiteindelijk is het uiteraard de bedoeling dat miners en ondersteunende partijen verantwoordelijk gaan zijn voor het in stand houden en het beveiligen van het netwerk. Voor haar beveiliging en connectiviteit gaat het netwerk gebruikmaken van zogenaamde ‘guard en seed nodes’. Op deze manier kan ze haar netwerk beschermen op het moment dat de hashrate nog aan de beperkte kant is.

Het lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd dat er nog geen enkele transactie is waargenomen kunnen worden op het Zilliqa netwerk, maar in de praktijk is er een perfect logische verklaring voor. Het Zilliqa netwerk zal zich namelijk maandenlang in een zogenaamde ‘boothstrapping fase’ bevinden. Deze kan uiteindelijk duren tot de zomer van 2019. De swap voor de oude ZIL-tokens zal bovendien ook pas beginnen aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. Bovendien is nu reeds bekend gemaakt dat de swap ook een deel van het tweede kwartaal in beslag zal nemen. Op moment van schrijven draait de ZIL-token uiteraard nog steeds op het Ethereum netwerk.

Sharding als belangrijkste troef voor Zilliqa

Sharding is een techniek waarbij er slechts een stukje van de distributed ledger wordt opgeslagen. Het Zilliqa mainnet staat er vooral om bekend de eerste partij te zijn die dit mogelijk maakt. In het verleden waren er ook tal van andere projecten die aankondigden interesse te hebben in deze techniek. Het ging daarbij zowel om Ethereum (ETH) als OmiseGO (OMG). Beide projecten hebben sharding tot op moment van schrijven echter nog niet geïmplementeerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 10 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.