Ondanks het feit dat er door het team achter Ethereum danig aan de weg wordt getimmerd moet het gezegd dat de concurrentie steeds nadrukkelijker op de loer ligt. Dit blijkt ook uit een recent statement welke afkomstig is van de Zuid-Koreaanse messaging app provider ‘Kakao’. De service heeft namelijk tijdens een persconferentie aangegeven dat de blockchain die het recent heeft gelanceerd zomaar even 15 keer sneller is dan Ethereum is op moment van schrijven. Dat blijkt op het eerste zicht ook daadwerkelijk te kloppen. Op de Klaytn blockchain is het mogelijk om een blok te minen in amper één seconde. Dit in vergelijking met de blockchain van Ethereum die daar toch om en bij de 15 seconden voor nodig heeft. 

300 transacties per seconde 

Het feit dat er aanzienlijk sneller een blok kan worden gemined op de Klaytn blockchain betekent ook dat er heel wat meer transacties per seconde door het netwerk kunnen worden verwerkt. Ook dit blijkt inderdaad correct te zijn. Van Ethereum is bekend dat ze op dit ogenblik 20 transacties per seconde kan verwerken. Volgens de laatste vaststellingen zou de blockchain van Kakao er in slagen om 300 transacties per seconde te verwerken. De verwachtingen rond de Klaytn mainnet launch waren in ieder geval altijd al hooggespannen. Toen Ground X de lancering bekend maakte op 27 juni werd er dan ook fijntjes meegegeven dat deze blockchain de eerste belangrijke stap zou zijn in de richting van massale adoptie van blockchain service… waar hebben we dat nog gehoord?

Consensus nodes en ranger nodes 

Wanneer we de white paper van Klaytn van naderbij gaan bekijken kunnen we vaststellen dat er gebruik wordt gemaakt van een hybride benadering onder de vorm van zowel consensus nodes als ranger nodes. Op deze manier moet het niet alleen mogelijk worden gemaakt om een uitstekende schaalbaarheid, maar ook transparantie te kunnen garanderen. De zogenaamde ‘consensus nodes’ zijn geïnviteerde partners welke samen een private blockchain vormen om de transacties te verzamelen en te bevestigen. Dit gebeurt door het draaien van een Byzantine fault-tolerant (BFT) consensus algorithm. Daarnaast is het mogelijk voor iedereen uit de publieke sector om te connecteren met het netwerk als RN (Ranger Node). Zij hebben de taak om de blokken nog eens te controleren die eerder reeds zijn goedgekeurd en verwerkt door de CN’s.

Eerste projecten worden binnenkort gelanceerd 

Tot slot heeft Ground X in een bekendmaking nog laten optekenen dat grote bedrijven waaronder LG lid zijn geworden van de bestuursraad van Klaytn. Bovendien zouden op moment van schrijven reeds verschillende projecten bijna klaar zijn om op de Kakao blockchain gelanceerd te worden. Om welke projecten het dan precies zou gaan is vooralsnog nog niet bekend. Als alles goed gaat zouden we de eerste projecten op de Klaytn blockchain reeds aan het einde van deze maand moeten zien verschijnen. Het is nu vooral afwachten of deze blockchain toch wel enorm hoog gelegde verwachtingen zal weten in te lossen of niet. Eén ding lijkt in ieder geval wel vast te zijn, menig aantal blockchains hebben er een te duchten tegenstander bijgekregen. Moet Ethereum vrezen voor haar positie als top cryptocurrency? De (nabije) toekomst zal het ons wellicht gaan leren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *