Het IOTA-project kon de voorbije periode rekenen op heel wat kritiek. Een nieuw protocol welke tot een betere schaalbaarheid moet leiden heeft de interesse in het project evenwel duidelijk terug een positieve boost gegeven. De IOTA (MIOTA) koers steeg met 42 procent richting een waarde van 0,53 dollar. Niet alleen de verbeterde schaalbaarheid, maar ook een solide beveiliging moeten er voor zorgen dat IOTA en haar MIOTA-token een vaste positie zullen verkrijgen binnen de wereld van het ‘Internet of Things’. 

Onbreekbare consensus

Tijdens een evenement dat werd georganiseerd in het Spaanse Barcelona heeft het team van IOTA een aantal nieuwe bekendmakingen de wereld ingestuurd. Zo liet ze ook uitschijnen dat haar asset de eerste op de (crypto)markt zou worden welke over een onbreekbare consensus zal beschikken. Op deze manier weet ze een honderd procent beveiliging te bieden tegen potentiële aanvallen op het IOTA netwerk. Veel partijen leken even te zijn vergeten dat er door IOTA gebruik wordt gemaakt van een centrale coördinator. Deze centrale coördinator zal nu worden vervangen door een nieuw consensus protocol welke luistert naar de naam ‘Shimmer’.

Consensus vaak belangrijk struikelblok 

Het type consensus waar gebruik van wordt gemaakt is niet zelden één van de belangrijkste struikelblokken bij gedecentraliseerde projecten. Dit is ook logisch. De consensus moet namelijk de perfecte balans vinden tussen enerzijds snelheid en anderzijds veiligheid. Een gedistribueerde consensus zorgt er voor dat een netwerk pas echt als gedecentraliseerd kan worden aanzien. 

‘Coordicide’ 

De nieuwe schalings en consensus oplossing welke wordt uitgerold in het IOTA ecosysteem kreeg de naam ‘Coordicide‘. Ze werd voorgesteld op 28 mei van dit jaar door middel van een compleet nieuwe website. Het nieuwe consensus systeem werd bovendien ook uitvoerig beschreven in een nieuw uitgegeven whitepaper. In het verleden werd IOTA vaak bekritiseerd omwille van haar verborgen centralisatie. Bovendien was dat niet het enige probleem waar het netwerk mee werd geconfronteerd. Zo gingen er ook soms coins verloren wanneer de wallet van een gebruiker niet over de mogelijkheid beschikte om de voorgaande balans te raadplegen. Dit was lange tijd een vaak voorkomend probleem bij het gebruik van het Tangle protocol. Ook dit probleem moet nu eindelijk definitief van de baan zijn. 

Interesse in IOTA (MIOTA) blijft relatief beperkt 

Ondanks de duidelijk toegenomen populariteit van de asset blijft de globale interesse in IOTA (MIOTA) nog steeds enigszins beperkt. Het merendeel van het handelsvolume in de MIOTA-token wordt nog steeds gerealiseerd op de populaire cryptocurrency exchange Binance. Op moment van schrijven wordt zomaar even 72 procent van het totale volume in de asset op deze exchange gerealiseerd. Dit heeft uiteraard als gevolg dat de prijs van de MIOTA-token onderhevig kan zijn aan snelle, significante veranderingen welke worden veroorzaakt door zogenaamde bot orders. Dit brengt een extra risico met zich mee voor investeerders. 

All-time high van 5,25 dollar in 2017

De huidige all-time high van de MIOTA-token staat nog steeds op datum van 19 december 2017. Toen werd een all-time high gerealiseerd van 5,25 dollar. Op moment van schrijven betekent dit dat de MIOTA-token dus nog steeds zo’n slordige 90 procent in het rood staat ten opzichte van haar all-time high. Er zal dus nog een flinke inspanning nodig zijn van het achterliggende team en de asset wil men een nieuwe all-time high weten te realiseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *