IOTA (MIOTA)

IOTA (Miota) mt het Tangle protocol en Internet of ThingsNagenoeg alle cryptocurrencies die op de markt zijn terug te vinden maken gebruik van blockchaintechnologie. Dat lijkt voor de hand liggend, maar toch is het dat niet helemaal. Neem nu bijvoorbeeld IOTA (MIOTA). Zij heeft er bewust voor gekozen om geen gebruik te maken van blockchain. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘Tangle protocol’. Kenmerkend voor IOTA (MIOTA) is ook dat ze kan worden gebruikt voor het zogenaamde ‘Internet of Things’. Het Tangle protocol zorgt er in combinatie met IOTA’s functie als decentraal financieel ecosysteem voor het Internet of Things voor dat ze een zeer specifieke positie binnen de cryptomarkt heeft weten in te nemen.

Beniewd naar IOTA verwachting? Onze experts leggen het uit…..

Wat is het ‘Internet of Things’?

Het Internet of Things verwijst naar de situatie waarin verschillende soorten toestellen over een netwerkverbinding komen te beschikken. Dit maakt het voor de toestellen in kwestie mogelijk om onderling (met elkaar) te communiceren. De mogelijkheden die op dit vlak in de praktijk voor handen zijn, zijn uiteraard bijzonder uitgebreid. Neem nu bijvoorbeeld een koelkast. Op het ogenblik dat de voorraad melk in de koelkast bijvoorbeeld bijna op is kan hij er uit zichzelf voor kiezen om nieuwe melk te bestellen. Op deze manier komt u nooit meer zonder uw favoriete drinken (of eten) te zitten. Uiteraard is dit slechts één voorbeeld.

Welke meerwaarde biedt IOTA (MIOTA)?

Het Internet of Things klinkt natuurlijk geweldig, maar op welke manier kan IOTA (MIOTA) hier een meerwaarde in betekenen? Zeer eenvoudig. De specifieke functie van IOTA binnen het ‘Internet of Things’ gaat schuil in het realiseren van een veilig systeem voor het uitvoeren van financiële transacties. Niet alleen weet IOTA een uitstekende data integriteit te garanderen, daarnaast zijn ook de lage kosten, de prima schaalbaarheid en de uitstekende veiligheid belangrijke factoren die hun bijdrage leveren aan het succes van dit cryptoplatform.

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is waarom IOTA er niet gewoon voor heeft gekozen om gebruik te maken van blockchaintechnologie. Toch hoeft de reden hiervoor niet ver te worden gezocht, in tegendeel. De capaciteit waar een blockchain over beschikt is in de basis namelijk behoorlijk beperkt. Dit heeft niet in het minst te maken met het feit dat er om de zoveel tijd een bepaalde block dient te worden gemined en er slechts een beperkt aantal transacties binnen één block passen. Bovendien is er ook nog het feit dat een miners vergoeding in een blockchain noodzakelijk is. Dat maakt de blockchain vaak net wat minder geschikt voor het uitvoeren van bijvoorbeeld nano- en microtransacties. Bij het Tangle protocol waar IOTA (MIOTA) gebruik van maakt hoeft er met deze nadelen geen rekening te worden gehouden. Dit maakt ze nog interessanter in vergelijking met andere cryptoprojecten.

Kennismaking met ‘Tangle’

Voor veel mensen zal Tangle nog erg onbekend in de oren klinken. Bovendien kan het feit dat IOTA geen gebruik maakt van blockchaintechnologie op het eerste zicht een beetje afschrikken. Dat is echter nergens voor nodig. Tangle is namelijk ook gewoon een cryptografisch, decentraal netwerk welke in principe over een oneindige schaalbaarheid beschikt. Bovendien is het ook nog eens zo dat Tangle er om bekend staat over een verschillende encryptie te beschikken. Dit maakt ze resistent voor aanvallen van zogenaamde quantum computers. Daarnaast wordt er ook vaak gezegd dat Tangle een toegankelijker systeem is in vergelijking met blockchain. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat Tangle niet zoveel rekenkracht vereist. Beschikt u dus met andere woorden over een moderne computer of smartphone? Dan kan daar moeiteloos gebruik van worden gemaakt.

Elk toestel welke zal worden gebruikt om een betaling uit te voeren door middel van IOTA zal automatisch deel gaan uitmaken van de IOTA Tangle. Het systeem werkt bovendien op die manier dat, voor elke transactie welke door een bepaalde node wordt verstuurd, dezelfde node er twee andere dient te bevestigen. Dit zorgt er voor dat er sprake is van twee concrete voordelen die zijn verbonden aan het IOTA of Tangle systeem. Niet alleen is er in principe altijd een dubbele capaciteit beschikbaar dan de actueel vereiste capaciteit, daarnaast is het ook nog eens zo dat het netwerk sneller zal worden naarmate het aantal transacties toeneemt.

Hoe IOTA kopen?

IOTA of beter gezegd, de token van IOTA, namelijk ‘MIOTA’ kopen kan op verschillende manieren gebeuren. Bent u bijvoorbeeld reeds in het bezit van een andere cryptocurrency zoals Bitcoin? In dat geval kunt u bij verschillende exchanges gebruikmaken van het handelspaar IOTA/BTC. Eén van de cryptocurrency exchanges waar u op dit vlak gebruik van kunt maken is natuurlijk Binance. Bent u echter nog niet in het bezit van een andere cryptovaluta? In dat geval wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Dan zult u er namelijk voor moeten kiezen om in te stappen vers fiat-geld. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat complexer te zijn, maar in de praktijk hoeft dat helemaal niet zo te zijn, in tegendeel. IOTA (MIOTA) kopen is bijvoorbeeld perfect mogelijk met behulp van iDeal.

Zou u graag willen instappen in IOTA (MIOTA) met vers fiat-geld? Dat kan perfect. Wanneer u er ook de voorkeur aan geeft om daarvoor gebruik te maken van iDeal is dat zonder probleem een mogelijkheid bij een Nederlandse partij als Bitvavo. Zij staat er om bekend over een groot aanbod met cryptocurrencies te beschikken waaronder dus ook deze IOTA (MIOTA). U moet er wel rekening mee houden dat er voor het uitvoeren van een transactie met behulp van iDeal een bepaalde kostprijs in rekening zal worden gebracht. Deze zal dus in de praktijk altijd een bepaalde impact hebben op het rendement waar u bij uw investering in IOTA op kunt rekenen.

Welke IOTA Wallet gebruiken?

Bent u ook van plan om IOTA (MIOTA) toe te voegen aan uw portefeuille? In dat geval zult u zich uiteraard ook de vraag stellen waar u de MIOTA-tokens precies kunt opslaan. Dit kan op tal van verschillende manieren gebeuren, namelijk:

In eerste instantie is het nooit aan te raden om uw MIOTA-tokens bij de exchange zelf te laten staan. Dit heeft alles te maken met het feit dat uw tokens op deze manier worden blootgesteld aan allerhande gevaren. Denk hierbij niet alleen aan een mogelijk faillissement van de exchange, maar ook aan bijvoorbeeld een hack. Omwille van min of meer dezelfde redenen wordt het ook niet aangeraden om gebruik te maken van een online wallet. Toch kunnen beide opties voor kleine hoeveelheden MIOTA of voor bijvoorbeeld daghandelaars overwogen worden. Dit geldt eigenlijk ook voor een software wallet.

Beschikt u over een grotere hoeveelheid aan MIOTA-tokens, bent u op zoek naar de meest veilige manier om deze op te slaan en / of wilt u investeren voor de lange(re) termijn? In al deze gevallen is het steeds de moeite waard om te kijken in de richting van een hardware wallet. Met name de Ledger Nano S en de Ledger Nano X staan er om bekend ondersteuning te bieden voor IOTA (MIOTA).