Cryptobeginner.nl

Hoe anoniem is Bitcoin nu precies? 

Eén van de grootste misverstanden welke er in eerste instantie bestonden met betrekking tot Bitcoin heeft betrekking tot de veronderstelling dat Bitcoin het uitvoeren van anonieme transacties mogelijk maakt. In de praktijk wordt echter al snel duidelijk dat Bitcoin helemaal niet zo anoniem is als gedacht, in tegendeel. Het is mede omwille van deze reden dat er ook specifieke privacy coins op de markt zijn gebracht zoals Monero en Verge. In ieder geval, stelt u zich ook de vraag hoe anoniem Bitcoin nu precies is? Wij zochten het voor u uit en hebben onze bevindingen met betrekking tot de anonimiteit van Bitcoin even op een rijtje gezet in dit interessante artikel! 

Het Bitcoin adres waar gebruik van wordt gemaakt 

Wanneer we het hebben over de eventuele anonimiteit waar u als gebruiker van Bitcoin op zou kunnen rekenen spreekt het voor zich dat er daarvoor in eerste instantie moet worden gekeken in de richting van het Bitcoin adres waar gebruik van wordt gemaakt. Deze lijkt in eerste instantie het vermoeden van anonimiteit te bevestigen. In de blockchain zult u namelijk nergens een echte naam zien opduiken. Dat gezegd zijnde is het zeker niet correct om op basis hiervan zomaar te stellen dat het Bitcoin netwerk volledig anoniem is, in tegendeel. Het Bitcoin ontvangstadres waar gebruik van wordt gemaakt is namelijk een synoniem.

De anonimiteit van Bitcoin; hoe zit dat? 

Het ontvangstadres waar bij Bitcoin gebruik van wordt gemaakt is in zekere zin te vergelijken met het rekeningnummer waar u bij een gewone bank over beschikt. Een belangrijk verschil om rekening mee te houden is dat alle transacties die met Bitcoin worden uitgevoerd worden bijgehouden in de zogenaamde ‘blockchain‘. Het betreft hier een digitaal grootboek waar iedereen inzicht in heeft. Dit betekent concreet dat iedereen op eender welk tijdstip en overal ter wereld kan zien welke transacties er in de blockchain zijn opgenomen. Dit maakt Bitcoin meteen een stuk minder anoniem. Dit lijkt op het eerste zicht misschien vreemd omdat er geen gebruik wordt gemaakt van echte namen. Hoe zit dat dan precies? 

Het herleiden van transacties met Bitcoin 

Op het ogenblik dat iemand bij het uitvoeren van een transactie met Bitcoin steevast gebruik maakt van hetzelfde ontvangstadres heeft dit als gevolg dat het mogelijk is om alle transacties van de persoon in kwestie te herleiden naar hem of haar. Op zich hoeft dit uiteraard geen probleem te zijn. Op het ogenblik dat het voor u wel degelijk van belang is dat uw transacties volledig van de buitenwereld worden afgeschermd zult u moeten kijken in de richting van een gespecialiseerde privacy coin. Enkele bekende voorbeelden van dergelijke coins zijn niet alleen Monero en Zcash, maar ook Verge. 

De anonimiteit van Bitcoin verhogen 

Bovenstaande betekent helemaal niet dat het op geen enkele manier mogelijk is om de anonimiteit van uw transacties met Bitcoin te verhogen, in tegendeel. In principe zou u op dit vlak zelfs een keuze kunnen maken uit tal van verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • Gebruikmaken van niet één, maar wel verschillende Bitcoin adressen; 
  • Gebruikmaken van een VPN-verbinding bij het uitvoeren van een Bitcoin transactie; 
  • Gebruikmaken van een speciale TOR-browser; 

De informatie in dit artikel maakt in ieder geval duidelijk dat het helemaal niet correct is dat Bitcoin in de basis over een anoniem karakter beschikt, in tegendeel. Wilt u uzelf toch graag zo anoniem mogelijk maken op het netwerk van Bitcoin? Dan zijn de hierboven aangegeven drie opties absoluut het overwegen meer dan waard!

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!