Toch wel enigszins opvallend nieuws vandaag en meteen ook een duidelijk statement. Cryptocurrency data provider CoinMarketCap heeft namelijk bekend gemaakt dat het niet langer rekening gaat houden met de Bitcoin prijs op de Bitfinex exchange. CoinMarketCap gooit in principe alle actuele Bitcoin prijzen bij de verschillende exchanges bij elkaar om vervolgens de gemiddelde koers van de asset te kunnen bepalen. De Bitcoin data Bitfinex zal daarbij dus niet langer mee in overweging worden genomen. Dit wordt ook duidelijk op het ogenblik dat je Bitfinex bij Bitcoin gaat opzoeken in CoinMarketCap. Het sterretje dat bij de prijs van de BTC-token wordt geplaatst verwijst duidelijk naar het feit dat de waarde niet langer mee wordt genomen bij het berekenen van de totale, gemiddelde prijs van Bitcoin.

Geen correcte prijsweergave van Bitcoin 

De reden waarom CoinMarketCap deze beslissing heeft genomen is terug te vinden in het feit dat de BTC-prijs op Bitfinex steeds over een behoorlijke premium beschikt. Daar waar de waarde van de BTC-token bij bijvoorbeeld Coinbase en Gemini op moment van schrijven rond de 5.650 dollar draait bedraagt de waarde op de Bitfinex exchange 5.985 dollar. Dat is een premium van meer dan 300 dollar welke dient te worden betaald. Bovendien geeft ze (potentiële) investeerders in de BTC-token een foutief beeld van de werkelijkheid. Omwille van die reden zag Bitfinex zich dan ook genoodzaakt om de waarde bij Bitfinex niet langer mee op te nemen in haar data berekeningen. 

Controverse blijft exchange achtervolgen 

Het feit dat er geen rekening meer zal worden gehouden met de actuele waarde van Bitcoin bij Bitfinex is een zoveelste geval van controverse waar de exchange mee wordt geconfronteerd. De voorbije maand raakte bijvoorbeeld nog bekend dat de exchange (die mede-aandeelhouder en eigenaar is van de stablecoin Tether) zo’n 850 miljoen dollar kwijt was geraakt en daarvoor een lening had afgesloten bij Tether. Het gevolg van deze beslissing was dat niet meer alle USDT-tokens daadwerkelijk zijn gedekt door dollars op een bankrekening. Ondanks het feit dat dit binnen de cryptomarkt weliswaar enigszins werd verwacht heeft dit er toch voor gezorgd dat de bezorgdheid met betrekking tot de solvabiliteit van Tether verder is toegenomen. 

In een reactie op bovenstaand nieuws heeft Bitfinex uiteindelijk wel laten optekenen dat de fondsen niet verloren zijn. Verschillende overheden waaronder Polen en de Verenigde Staten zouden echter een claim hebben gelegd op de fondsen. De exchange heeft meteen laten optekenen dat het alles in het werk stelt om de fondsen terug te kunnen claimen. Inmiddels probeert de exchange door middel van een zogenaamde ‘Initial Exchange Offering’ om financieel te redden wat er nog te redden valt. 

Lancering van Initial Exchange Offering 

De IEO of Initial Exchange Offering die Bitfinex heeft gelanceerd moet uiteindelijk een bedrag van 1 miljard dollar in het laatje brengen. Ondanks het feit dat dit dus reeds bekend is, is het wel zo dat er nog geen officiële whitepaper werd uitgegeven. Bitfinex aandeelhouder Dong Zhao heeft wel reeds aangegeven pre-orders te zullen accepteren van gebruikers van het Bitfinex platform die interesse hebben om de tokens aan te kopen. Gezien de toch niet onaanzienlijke controverse waar de cryptocurrency exchange mee af te rekenen krijgt moet het toch extra worden benadrukt dat investeren in deze token werkelijk zeer aanzienlijke risico’s met zich mee zal brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *