Misschien heeft geen enkel land harder geprobeerd om Bitcoin te dissen dan China. Na het plaatsen van een stop op ICO’s, verbood de overheid crypto-exchanges en nu richten ze zich op Bitcoin-mining. Hoewel ze mogelijk de crypto hebben vertraagd, vooral in China, is deze trein op volle kracht vooruit. Maar vroeg of laat kunnen ze zelf ook beslissen om aan boord te gaan.
De voorzitter van de ‘Blockchain Research Institute’, Donald Tapscott vertelde aan Bloomberg dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de renminbi zijn weg vindt naar de blockchain.
“Over 20 jaar gebruiken we geen Bitcoin in China. Het Chinese volk zal de Renminbi (RMB) gebruiken, alleen zal de RMB een cryptocurrency worden. De centrale bank van China zal er een digitale valuta van maken.”
De Chinese regering is van plan crypto te raken
Tijdens zijn recente reis naar het Oost-Aziatische land, vernam Tapscott dat president Xi Jinping gelooft dat “de blockchain één van de twee belangrijkste technologieën is voor de toekomst van China.” Grappig, we hadden namelijk iets totaal anders kunnen denken. Wat het verbod op Bitcoin-exchanges betreft, zegt Tapscott dat het een “fout” is.
De blockchain-onderzoeker gaat verder met het uitleggen van deze “tweedeling” in China: één waarin de overheid crypto heeft gemeden, maar de blockchain als oké beschouwt. “De overheid is vrij serieus over het beschadigen van crypto,” zei hij.
Digitale valuta van de centrale bank
Het is een stuk eenvoudiger voor gecentraliseerde entiteiten om blockchain-technologie te omarmen dan om crypto te accepteren. Gedecentraliseerde valuta die geen controle van een centrale bank vereist, dreigt hun doel te verstoren. Maar zelfs Christine Lagarde van het IMF gelooft dat cryptocurrencies “aan het systeem aan het schudden zijn”.
China’s crypto zou nog maar het begin zijn
Ondertussen is het niet alleen China die zijn eigen cryptocurrency zou willen creëren. In zijn boek getiteld “Blockchain Revolution“, wijst Tapscott erop dat een ambtenaar van de ‘Bank of Canada’ “alle centrale banken… serieus onderzoek moeten doen naar de implicaties van het verplaatsen van complete nationale valutasystemen naar digitaal geld”.
Ondertussen stelde de ‘Bank of England’ econoom Andrew Haldane “een CBDC [digitale valuta van de centrale bank] als een oplossing voor het onvermogen van centrale banken om negatieve rentetarieven op valuta’s in te stellen in ernstig economische neergang.” Hoewel crypto er niet is geweest tijdens een wereldwijde economische recessie tot nu toe, is het slechts een kwestie van tijd.
Don Weinland van de ‘Financial Times’ stelt echter dat “geen van de centrale banken serieus overwegen om op dit moment een CBDC uit te schrijven.” In plaats daarvan wijst hij op de “pushback” van onder meer de ‘Fed’ en de ‘Bank for International Settlements’.
Desalniettemin, als China zin heeft om met zijn eigen crypto te gaan spelen, is het duidelijk dat het ‘virus zich verspreidt’.