Cryptobeginner.nl

Charlie Lee

Charlie Lee is het jonge brein achter één van ‘s werelds bekendste en belangrijkste cryptocurrencies, namelijk ‘Litecoin‘. Bovendien is hij ook de directeur van de Litecoin Foundation. In het verleden was Charlie Lee niet alleen in dienst bij Google, maar werkte hij ook bij één van de belangrijkste cryptocurrency exchanges ter wereld, namelijk ‘Coinbase’. De ervaring die hij bij beide jobs opdeed kwam hem duidelijk goed van pas. Ondanks het feit dat niemand er aan twijfelt dat Charlie Lee een computergenie is moet het gezegd dat hij ook nooit verlegen zit om een controversiële uitspraak. Ook Charlie’s broer ‘Bobby Lee‘ heeft een connectie met de cryptomarkt. Hij staat namelijk bekend als de oprichter van BTC China.

Wie is Charlie Lee?

Charlie Lee is geboren in Ivoorkust. Hij verhuisde echter al snel (namelijk op 13-jarige leeftijd) naar de Verenigde Staten. Hij stuurde af aan de hogeschool in de VS in het jaar 1995. Vervolgens ging hij verder studeren aan het ‘Massachusetts Institute of Technology’ waar hij niet alleen een bachelor, maar ook een master in de computerwetenschappen wist te behalen. Nadat hij was afgestudeerd ging Lee aan de slag bij Google. Hij staat bekend als één van de experts die mee heeft geholpen met het schrijven van de code voor ‘Chrome OS’. In het jaar 2011 raakte Lee echter geïnteresseerd in Bitcoin. Later dat jaar, meer bepaald in de maand oktober, lanceerde hij Litecoin op het Bitcointalk forum. Lee had tijdens de vrije tijd die hij bij Google had de blockchain technologie voor het nieuwe project geschreven. Litecoin werd gelanceerd nadat er slechts 150 coins waren gemined. Lee heeft meteen van bij de lancering van Litecoin aangegeven niet de concurrentie aan te willen gaan met Bitcoin. Hij wou mensen echter gewoon de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van een cryptovaluta voor het uitvoeren van kleine(re) transacties. Dat was met Bitcoin erg moeilijk.

In juli van het jaar 2013 koos Lee er voor om Google te verlaten en aan de slag te gaan bij Coinbase. Dit gebeurde nog vooraleer Coinbase de keuze had gemaakt om Litecoin in haar aanbod op te nemen. Eén van de meest controversiële uitspraken die Lee ooit heeft gedaan dateert van december 2017. Toen liet de oprichter van Litecoin zich namelijk ontvallen dat hij nagenoeg alle LTC-tokens die hij in bezit had, had verkocht. Dit naar eigen zeggen om belangenvermenging te voorkomen. De beslissing kwam er nadat Lee meermaals bekritiseerd was voor de tweets die hij de wereld in stuurde. Hij werd er namelijk van beticht op die manier de waarde van de LTC-token te beïnvloeden. Lee zou al zijn munten hebben verkocht of weg hebben geschonken buiten enkele fysieke exemplaren die hij bij zou houden als verzamelobjecten. Op moment van schrijven werkt Charlie Lee fulltime met de Litecoin Foundation aan het structureel uitbreiden van Litecoin adoptie.

Het ontstaan van Litecoin

Charlie Lee is eigenlijk altijd al een Bitcoin evangelist geweest. In eerste instantie lanceerde hij Litecoin in oktober van 2011 echter als een experiment. De vork van de Bitcoin Core software was vooral bedoeld om uit te zoeken of er een lichtere en bovendien ook snellere versie van Bitcoin kon worden gecreëerd. In de basis zijn de verschillen tussen beide cryptoprojecten dan ook bijzonder beperkt. Het belangrijkste verschil waar Charlie Lee voor verantwoordelijk is heeft betrekking tot het feit dat de transactieblokken bij Litecoin sneller aangemaakt kunnen worden. Dit namelijk per elke 2,5 minuten. Daarnaast wordt er eveneens gebruik gemaakt van een geoptimaliseerd 256-SHA hashing algoritme genaamd ‘Scrypt’. Dat Charlie Lee er voor heeft gekozen om voor ‘zijn’ Litecoin gebruik te maken van Scrypt is een goede zet geweest. In eerste instantie is van Scrypt bijvoorbeeld bekend dat ze het veel lastiger maakt om mining power te centraliseren. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast zijn experts het er namelijk ook over eens dat Scrypt vanuit verschillende oogpunten veiliger is.

Transparante werkwijze van Charlie Lee

Eén van de belangrijkste eigenschappen van Charlie Lee evenals het Litecoin-project in haar totaliteit heeft betrekking tot het feit dat niet alleen de werkwijze, maar ook de distributie van de LTC-tokens op een transparante en correcte manier is verlopen. Charlie Lee heeft er dan ook vanaf het begin voor gekozen om een uitermate transparante, eerlijke evenals rechtvaardige distributie uit te werken. Bovendien is er nooit sprake geweest van een Litecoin pre-mine. Dit betekent dat Charlie Lee voor zichzelf evenals voor zijn team geen bepaalde hoeveelheid aan tokens heeft gereserveerd. Dit is een zeer problematisch punt waar verschillende cryptocurrencies toch enigszins op zijn afgerekend. Bekende voorbeelden van cryptovaluta’s die wel een pre-mine hebben gehad zijn bijvoorbeeld Dash en Zcash.

Ethisch zeer verantwoord project

Charlie Lee heeft vanaf het begin altijd duidelijk gesteld dat hij Litecoin in het geheel niet heeft opgericht om er zelf financieel beter van te worden. Dit valt ook te geloven, want de ontwikkeling van Litecoin kwam er toen hij nog steeds gewoon actief was bij Google. Later, op het ogenblik dat hij Litecoin reeds had gelanceerd ging hij bovendien ook gewoon aan de slag bij de exchange Coinbase. Dit zorgt er voor dat Litecoin algemeen wordt aanzien als een zeer ethisch verantwoord project waarbij het vooral draait om het verbeteren van de technologie die voor handen is. De Litecoin Core ontwikkelaars zien verder toe op de ontwikkelingen die Litecoin doormaakt.

Charlie Lee, nog steeds nauw betrokken bij Litecoin

Een laatste, niet onbelangrijk verschil tussen Bitcoin en Litecoin is terug te vinden in het feit dat bij Litecoin de oprichter gewoon bekend is. Bovendien heeft Charlie Lee aangegeven nauw betrokken te zullen blijven bij het project, niet alleen op vandaag, maar ook in de toekomst. Daar komt ook nog eens bij dat hij via zijn account op Twitter zorgt voor heel wat exposure voor het project. Bij Bitcoin is Satoshi Nakamoto een pseudoniem voor een onbekend persoon of wellicht een groep van personen die verantwoordelijk zijn voor de lancering van ‘s werelds nummer één cryptocurrency. Dit maakt op het eerste zicht misschien weinig verschil uit, maar toch heeft het een niet onbelangrijke invloed op het gevoel welke investeerders hebben over beide projecten. Eén ding staat in ieder geval vast, we hebben het laatste van Charlie Lee met absolute zekerheid nog lang niet gezien!

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!