De exchange Binance heeft bekend gemaakt dat het vanaf heden honderd procent transparant zal zijn over de fees die worden betaald door cryptocurrencies om hun token op de exchange te kunnen listen. Het is voor het eerst dat een cryptocurrency-exchange er voor kiest om zo open te zijn over de bijdragen die ze vraagt voor een listing. Dat is echter niet alles. Meteen liet de exchange ook optekenen dat het alle listing fees vanaf heden zal schenken aan een goed doel. Dat is opvallend, want het is algemeen bekend dat de bedragen die worden ontvangen voor een coin listing (zeker bij Binance) aanzienlijk kunnen oplopen. Daarmee wil Binance zich echter nog meer profileren als een toegankelijk, transparant en sociaal verantwoord platform.

Stunt om extra aandacht?

Of het financieel interessant is om uit te pakken met een dergelijke aankondiging is uiteraard nog maar zeer de vraag. Wel betreft het een aardige stunt die er zomaar voor kan zorgen dat ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange op basis van volume nog meer aandacht zal krijgen vanuit de markt. Hoeveel Binance precies vraagt voor een listing is niet bekend. In het verleden doken wel reeds verschillende geruchten op die wezen in de richting van ronduit astronomische bedragen. Dit werd echter al snel weerlegt door de CEO van Binance, namelijk ‘ Changpeng Zhao’. Hij stelde in een reactie dat:

“Er worden zoveel foutieve gegevens verspreid met betrekking tot een listing van een coin bij Binance. Dit werkt niet alleen FUD in de hand, daarnaast geven wij om onze community waardoor we voor eens en altijd duidelijkheid willen scheppen in de kosten die door een coin moeten worden betaald om opgenomen te worden in ons handelsplatform”.

De kosten van een listing

In het verleden doken inderdaad de meest uiteenlopende geruchten op waarbij de ene nog indrukwekkender was dan de andere. Zo verscheen er op een zeker ogenblik een artikel dat stelde dat er tot wel 400 BTC-tokens aangerekend konden worden voor een listing op Binance. Dit is iets wat de exchange altijd met de meeste klem heeft ontkend. Ook de CEO van Binance benadrukte dit nogmaals in diens laatste interview.

Wat wel een feit is, is dat de bijdrage die wordt gevraagd voor het listen van een token steeds afhankelijk is van verschillende factoren. Zo wordt er door Binance niet alleen gekeken naar het soort token dat wordt aangemeld voor de exchange, daarnaast wordt er ook een inschatting gemaakt van het volume dat zal worden gerealiseerd. Op basis van al deze verschillende factoren samen wordt er uiteindelijk een prijs bepaald. Hoeveel deze prijs dan precies bedraagt is nooit bekend gemaakt, maar daar komt nu dus verandering in!

Blockchain Charity Foundation

Vanaf heden zullen cryptocurrencies zelf kunnen bepalen welk bedrag ze indienen voor een listing bij Binance. Een logische vraag die veel mensen zich nu stellen is echter of een grotere bijdrage sneller zou kunnen leiden tot een goedkeuring voor een listing bij de exchange. Binance CEO Changpeng Zhao reageerde op deze bedenking door te stellen dat “een grotere bijdrage nooit zal leiden tot een snellere goedkeuring voor het platform. De vooropgestelde regels met betrekking tot het listing proces zijn heilig voor ons en zullen niet worden geschonden”. Alle bijdragen die vanaf heden worden betaald voor een listing op Binance zullen via de Blockchain Charity Foundation kenbaar worden gemaakt aan het publiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *