Er is de laatste tijd reeds heel wat gezegd en geschreven geweest over de door Facebook aangekondigde cryptocurrency ‘Libra’. De toekomstige cryptovaluta van ‘s werelds meest invloedrijke sociale netwerk blijft echter het nieuws domineren. Eerder vandaag heeft een woordvoerder van Facebook aangegeven dat het lang niet overal ter wereld van plan is om de Calibra (de wallet van Libra) te lanceren en dat iedereen dus toegang tot Libra heef. Dit lijkt in eerste instantie logisch, want een land als China heeft bijvoorbeeld een ban ingevoerd voor Facebook. Het is dan ook compleet onmogelijk dat in de huidige situatie de wallet van Facebook’s cryptocurrency er wel zou worden gelanceerd. Toch is het niet zozeer China wat een doorn in het oog is voor Facebook, maar wel… India! 

Geen plannen voor Calibra in India 

De woordvoerder van Facebook vermeldt specifiek dat er op dit ogenblik geen plannen zijn om de Calibra wallet te lanceren in India. Ook hiervoor geldt dat er sprake is van lokale beperkingen (lees: wetgeving) welke het niet mogelijk maken om de Calibra in dit land aan te houden. Veel mensen die dit lezen zullen zich nu misschien afvragen waarom dit precies een probleem hoeft te zijn, maar dat is het wel degelijk. Dit niet in het minst omdat ‘s werelds grootste groep gebruikers van Facebook uit… India komt! Elke maand zou India dan ook goed zijn voor zomaar even meer dan 240 miljoen actieve gebruikers op het social media platform. Het is dan ook niet zo vreemd dat Facebook in eerste instantie alle mogelijkheden heeft bekeken om haar coin toch op de Indiase te kunnen brengen. 

Kleinere afzetmarkt op korte termijn 

Wanneer de situatie blijft zoals ze op moment van schrijven is betekent dit toch een flinke streep door de rekening van Facebook. Het niet kunnen lanceren van de Libra in India zorgt er immers voor dat de afzetmarkt op de korte termijn een aanzienlijk stuk kleiner wordt. Tel daar ook nog eens de Chinese ban bij op evenals het feit dat de relatie tussen het sociale netwerk en Rusland eveneens onder hoogspanning staat en een groot deel van de wereldbevolking zal (in eerste instantie) geen toegang hebben tot de cryptocurrency van Facebook. 

37 procent van de wereldbevolking 

Wanneer we nog verder ingaan op bovenstaande wordt duidelijk hoe groot de impact van deze drie landen wel niet kan zijn voor de adoptie van de Libra. In India wonen op moment van schrijven 1,339 miljard mensen. In China zijn dat er nog eens 1,386 en in Rusland nog een slordige 144,5 miljoen. Dit zorgt er voor dat deze landen samen goed zijn voor in totaal 2,869 miljard mensen. Zegt dit je nog niet meteen erg veel? Dit betekent zomaar even 37 procent van de totale bevolking op deze planeet! Dit is overigens nog niet alles. Er zijn namelijk ook nog heel wat andere landen waar de Libra in eerste instantie niet kan worden aangeboden. Dit bijvoorbeeld omdat er sancties tegen zijn uitgesproken. Enkele van deze landen zijn met name: 

Buiten bovenstaande landen kan de Libra ook niet worden aangeboden in landen als Wit-Rusland, Birma, Syrië, Venezuela evenals Zimbabwe. Alles samen zijn dit nog eens 402 miljoen mensen die geen toegang zullen hebben tot de mogelijkheden die de Libra cryptocurrency moet gaan bieden. Alles bij elkaar gezien betekent dit dat 42 procent van de totale bevolking van deze planeet de cryptovaluta niet zal kunnen gebruiken. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat er voor Facebook nog steeds meer dan voldoende winst te behalen valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *