De Venezolaanse overheid heeft bekend gemaakt dat het is begonnen met het omzetten van oudere pensioenen van de Bolivar naar de nationale cryptocurrency ‘Petro’. Dit is reeds opvallend, maar het wordt allemaal nog opvallender wanneer duidelijk wordt dat deze beslissing duidelijk is genomen zonder de goedkeuring van de ontvangers van de pensioenen. Zij zouden immers in eerste instantie helemaal niet op de hoogte zijn geweest van de veranderingen, tot ze op 7 december plots een brief ontvingen. Dit wordt gemeld door de populaire politiek en economisch getinte blog ‘Caracas Chronicles‘.

Automatische omzetting in Petro (PTR)

Op 7 december zouden verschillende ouderlingen in Venezuela een brief hebben ontvangen van de overheid. In deze brief stond te lezen dat het geld dat ze hadden ontvangen voor hun pensioen in hun online portefeuilles automatisch was omgezet in de Petro (PTR). Dit kwam voor de meeste ouderlingen uiteraard als een grote verrassing, maar geheel onverwacht is het toch niet. Eerder, namelijk in augustus van dit jaar had president Nicolas Maduro immers reeds laten optekenen dat hij de PTR-token wou gaan betrekken in het nationale pensioensysteem. Echter blijft de door overheid uitgegeven Petro cryptovaluta bijzonder controversieel. Tot op moment van schrijven is ze dan ook zomaar even drie keer opnieuw gelanceerd. Bovendien zijn heel wat experts het er nog steeds met elkaar over eens dat de PTR-token eigenlijk nog niet echt bestaat. Ook op CoinMarketCap is ze in ieder geval nog nergens te bespeuren.

Geforceerde invoer van PTR-token

Ondanks het feit dat het door het ontbreken van een duidelijke blockchain niet helemaal duidelijk is hoe de coin nu precies kan worden gebruikt is het wel zo dat de Venezolaanse overheid voet bij stuk houdt om de cryptovaluta enigszins op te dringen aan haar inwoners. In oktober raakte bijvoorbeeld reeds bekend dat inwoners van het land verplicht werden om hun nieuwe paspoort te betalen met behulp van de cryptovaluta. Ook het feit dat pensioengelden nu plots worden omgezet in Petro maakt duidelijk dat de overheid van Venezuela aan haar oorspronkelijke plannen stevig blijft vasthouden.

Mogelijkheid tot terug omwisselen van Petro in Bolivar

Er valt echter ook iets positief te melden voor inwoners van Venezuela die hun pensioen het liefst van allemaal nog gewoon in Bolivar uitbetaald krijgen. Zij kunnen er namelijk voor kiezen om de PTR-tokens terug om te wisselen voor Bolivars en deze terug te sturen naar hun bankrekening. Ondanks het feit dat deze optie er is, is ze helaas bijzonder gecompliceerd. Bovendien is het ook nog eens zo dat de instructies om dit te doen bijzonder diep zijn begraven in menu-opties. Dit zorgt er voor dat het terug omzetten van de Petro in Bolivar voor het merendeel van de ouderlingen een (veel) te complexe opdracht is.

Uitbetaling van pensioenen op ‘Motherland Card’

De uitbetaling van de pensioenen gebeurt in Venezuela steeds naar een door de overheid uitgegeven kaart genaamd de ‘Carnet de la Patria’. Vertaald naar het Engels betekent dit zoveel als de ‘Motherland Card’. De kaart is steeds gelinkt met een online wallet via de website van de overheid van het land. Deze manier van werken maakt het voor de overheid uiteraard zeer eenvoudig mogelijk om de in de wallets aanwezige fiat-gelden om te zetten naar de Petro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *