Cryptobeginner.nl

Wat is een online wallet?

Veel mensen die willen investeren in cryptocurrencies vinden het belangrijk dat ze hun tokens altijd en overal voor handen kunnen hebben. Uiteraard bestaan er daar verschillende mogelijkheden toe, maar de meest toegankelijke van allemaal is wellicht de online wallet. Het betreft hier een virtuele portefeuille voor het opslaan van je crypto tokens die online gehost worden. Dit betekent dat je er op kan inloggen door bijvoorbeeld je gebruikersnaam en / of je wallet adres te vermelden in combinatie met een zelf gekozen wachtwoord. Alle exchanges die er voor kiezen om hun klanten te laten handelen in bepaalde cryptocurrencies bieden overigens ook een dergelijke service aan. Is het nu echter wel of niet interessant om gebruik te maken van een online wallet? Waarin schuilen nu precies de voor- en nadelen? We vertellen het je graag op deze pagina!

Wat is een online wallet?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is een online wallet een crypto portefeuille die via het internet bereikbaar is. Dit  betekent dat je er geen speciale software of bijvoorbeeld een bepaalde applicatie voor dient te installeren. Een online wallet is daardoor op eender welk ogenblik en waar je, je ook maar bevindt toegankelijk. Omwille van haar eenvoudig bereikbare karakter en het feit dat je steeds de mogelijkheid hebt om meteen te handelen met je crypto tokens is het gebruik van een dergelijke wallet zeer populair bij zowel de korte termijn crypto-investeerder als zij die aan daytrading willen doen. Ook beginners opteren er vaak voor om in eerste instantie gebruik te maken van de mogelijkheden die een online wallet te bieden heeft.

De voordelen van een online wallet

Gebruikmaken van een online wallet brengt  verschillende interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat je veel eenvoudiger kan handelen vanuit een online wallet in vergelijking met bijvoorbeeld een hardware exemplaar. Daarnaast is het voor veel mensen fijn om te weten  dat ze hun tokens altijd en overal voor handen hebben zonder dat ze daarvoor bijvoorbeeld hun laptop of smartphone bij zich moeten hebben. Gewoon de computer van een vriend of familielid gebruiken kan reeds voldoende zijn om je cryptocurrency tokens te verhandelen. De efficiënte werking van een online wallet zorgt er in ieder geval steevast voor dat ze bijzonder in trek is bij zowel beginners als bij mensen die aan daytrading willen doen met hun portefeuille.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een online wallet?

Buiten de verschillende voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van een online wallet moet het gezegd dat je ook rekening moet houden met bepaalde nadelen. Een niet onbelangrijk nadeel is bijvoorbeeld terug te vinden in de veiligheid waar een dergelijke wallet over beschikt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer de online wallet wordt gehackt? Of misschien houdt de exchange er op een zeker ogenblik wel mee op waardoor je geen toegang meer hebt tot je tokens? In beide situaties is de kans zeer groot dat je portefeuille onherroepelijk verloren gaat met alle verliezen van dien. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om gebruik te maken van alle beveiligingsopties die er door de online wallet in kwestie worden aangeboden. In het bijzonder twee staps authentificatie is een absolute must om aan te zetten op het ogenblik dat je gebruik gaat maken van een online wallet.

Conclusie; een online wallet gebruiken of niet?

Er valt op bovenstaande vraag eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. Dit heeft alles te maken met het feit dat het al dan niet interessant zijn van een online wallet afhankelijk is van verschillende factoren. Zo moet je, je bijvoorbeeld de vraag stellen wat nu precies het doel is van je portefeuille. Ga je handelen op de lange termijn of wil je gewoon echt actief gaan daytraden en daardoor elke dag wat fijne winsten meepikken? Dat maakt een zeer groot verschil. In principe raden wij altijd aan om een online wallet slechts te gebruiken voor een beperkt stukje van je portefeuille. Laat zeker geen lange termijn investeringen op een online wallet staan en verstuur ze tijdig naar een hardware exemplaar zoals de Ledger Nano S of de Trezor Wallet. Op deze manier zijn je tokens veel beter beschermd tegen allerhande dreigingen, maar je hebt ze wel niet overal en altijd binnen handbereik (tenzij je, je hardware wallet overal mee naartoe neemt uiteraard). Ben je nog een beginner en wil je het allemaal zo laagdrempelig mogelijk houden of wil je zeer actief gaan daytraden? Dan kan een online wallet gebruiken wellicht interessant zijn.

Lees ook nog onze artikelen over de:

 

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!