Opvallend nieuws vandaag nu duidelijk is geworden dat Tether Limited, de uitgever van de USDT-token er voor heeft gekozen om zomaar even 500 miljoen tokens te doen verdwijnen. Deze vaststelling kon gebeuren aan de hand van bepaalde blockchain data die werd verkregen. Daaruit blijkt dat de onderneming zomaar even 500 miljoen USDT-tokens van het zogenaamde ‘treasury adress’ naar het officiële USDT issuing adress heeft verplaatst. Meteen volgend op deze transactie werd duidelijk dat de tokens werden herroepen. Dit betekent niet zomaar dat ze uit circulatie worden gehaald, ze worden volledig vernietigd. Dit staaft het vermoeden van velen dat niet elke USDT-token ook daadwerkelijk is gedekt door 1 Amerikaanse dollar.

Sterk dalende market cap van Tether

Eerder raakte reeds het nieuws bekend dat het marktaandeel van Tether rake klappen moest incasseren. Deze maand daalde de market cap dan ook aanzienlijk omdat er niet minder dan 800 miljoen USDT-tokens door investeerders werden verkocht. Volgend op deze aanzienlijke verkoop waren er maar liefst 1 miljard tokens in de schatkist van het bedrijf terug te vinden. Hoewel de tokens uiteraard op de blockchain aanwezig bleven waren ze niet langer in circulatie. Op moment van schrijven zijn er in de schatkist nog zo’n 467 miljoen USDT-tokens terug te vinden.

“De voorbije week heeft Tether er voor gekozen om een aanzienlijke hoeveelheid aan USDT-tokens uit circulatie te nemen. In lijn met dit gegeven zal Tether ook 500 miljoen USDT vernietigen. De resterende hoeveelheid in de schatkist (ongeveer 466 miljoen tokens) zal daarin beschikbaar blijven en dienst doen voor toekomstige uitgaves. De uitgave van USDT-tokens is duidelijk omschreven in de whitepaper. Bovendien is het ook zo dat deze data kan worden geraadpleegd op de OMNI blockchain”.

Vragen bij dekking van USDT-tokens

Gedurende lange tijd was Tether een beetje de vreemde eend in de cryptobijt. Daar is inmiddels echter aardig verandering in gekomen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de cryptomarkt doorheen het jaar enkele flinke opdoffers te verduren heeft gekregen. Deze hebben er voor gezorgd dat steeds meer investeerders voor zekerheid hebben gekozen en een deel van hun portefeuille in een stable coin zoals Tether hebben omgezet. Daar kunnen de funds dan wachten tot er zich een geschikt investeringsmoment opdient. De stabiele koers van Tether’s USDT-token leek zich daar lange tijd uitstekend voor te lenen, maar altijd bestond al het vermoeden dat niet zomaar elke token daadwerkelijk is gedekt door een dollar. Dat er nu zomaar 500 miljoen usdt-tokens worden vernietigd blijkt dat vermoeden meer dan ooit te staven.

Alternatieven voor Tether?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat moet u doen wanneer u tijdelijk even wat geld wenst te parkeren met behulp van een stable coin en u Tether niet meer vertrouwt? In dat geval zijn er gelukkig nog verschillende andere stable coins op de markt terug te vinden waar u gebruik van kunt maken. Het gaat hierbij onder meer om:

Het lijkt er in de praktijk vooral naar uit te zien dat de meeste investeerders in de richting kijken van TrueUSD. Deze stable coin verscheen op de markt in maart van 2018 en beschikt op moment van schrijven over een market cap van meer dan 177 miljoen dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 20 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.