Ripple heeft bekend gemaakt dat haar blockchain platform ‘xRapid’ live is gegaan met drie bedrijven. Het gaat hierbij in eerste instantie om Mercury FX, Cuallix evenals Catalyst Corporate Federal Credit Union. Het bedrijf heeft in een statement aangegeven dat haar xRapid oplossing vanaf nu commercieel beschikbaar is. Drie bedrijven hebben inmiddels een overeenkomst getekend om gebruik te maken van het gloednieuwe platform. xRapid maakt gebruik van blockchain voor cross-border betalingen. Kenmerkend voor het xRapid systeem is dat ze (in tegenstelling tot RippleNet) gebruik maakt van de XRP-token. Het is voor het eerst dat financiële dienstverleners of bedrijven gebruik kunnen maken van XRP in een commerciële applicatie. De verwachting is dat dit de koers van de token op z’n minst van een fundamentele basis moet voorzien. Uiteraard blijft het crypto waardoor er geen garanties zijn.

Lang verwachte xRapid lancering

Het was Ripple CEO ‘Brad Garlinghouse’ die uitpakte met het nieuws over de lancering van het xRapid platform. Hij maakte het nieuws bekend op de jaarlijkse ‘Swell’ conferentie. De bekendmaking liet opvallend genoeg nog heel wat aan de verbeelding over. In principe werd er dan ook niet veel meer gezegd dan dat de eerder genoemde bedrijven en organisaties vanaf heden gebruik zullen maken van het xRapid platform. Welk volume aan betalingen Ripple verwacht dat deze samenwerking met zich mee zal brengen werd dan ook niet aangegeven. Inmiddels heeft ‘Asheesh Birla’ van Ripple aan CNBC het volgende aangegeven:

“Ik ben bijzonder enthousiast om dit product op de markt te brengen. Dit in het bijzonder op een moment dat er heel wat scepticisme heerst ten opzichte van digitale munten en hun gebruik in de praktijk. Dit is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe waardevol blockchaintechnologie in de praktijk kan zijn. Met ons systeem maken we het namelijk voor onze klanten mogelijk om geld op een veel efficiëntere en bovendien ook voordeligere manier de wereld rond te sturen”.

Voor de lancering van het xRapid platform is Ripple zeker en vast niet zomaar over één nacht ijs gegaan, in tegendeel. Ripple heeft dan ook reeds een geruime tijd geëxperimenteerd met de drie bedrijven evenals verschillende andere organisaties waaronder Western Union en MoneyGram. Tot dusver lijkt het er echter nog niet meteen naar uit te zien dat banken massaal van plan zijn om het xRapid systeem daadwerkelijk in de praktijk te adopteren. Daar zou natuurlijk verandering in kunnen komen wanneer blijkt dat het platform in de praktijk uitstekende cijfers weet te realiseren.

Banken nog niet meteen overtuigd

Het lijkt er naar uit te zien dat banken niet meteen de eerste adopteerders van het systeem zullen worden. Wat we wel zien is dat er heel wat financiële instanties en betaalproviders geïnteresseerd zijn en bijgevolg neigen in de richting van ons product. Deze stelling gaat toch een klein beetje in tegen wat Garlinghouse eerder had laten optekenen. Toen stelde hij namelijk dat een groot aantal banken tegen het einde van het jaar gebruik zouden maken van XRP. Ondanks de lancering van het xRapid systeem heeft Ripple’s XRP-koers tot dusver nog niet echt gereageerd. Ze noteert op moment van schrijven dan ook rond de 0,55 dollar wat eigenlijk min of meer gelijk is aan de koers van gisteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *