Eindelijk is de crypto-markt na de grote achteruitgang van 2018 weer op de been. Technische indicatoren lijken op hun weg terug voor herstel en de fundamenten zijn begonnen een positieve weg te banen voor Bitcoin (BTC). Eén analist schrijft dat er momenteel een “perfecte storm” wordt opgebouwd voor de leidende cryptocurrency van dit moment, daarbij verwijzend naar de opkomst van bepaalde macro-economische trends die een zegen kunnen zijn voor Bitcoin.

Macro-katalysatoren zouden Bitcoin kunnen stimuleren

Brendan Bernstein, oprichter en partner in de beleggingsfirma Tetras Capital, welke wel sceptisch tegenover Ethereum staan, legde onlangs uit waarom hij gelooft dat de lange termijn vooruitzichten van Bitcoin goed zijn.

Bernstein attendeert op het feit dat de Federal Reserve de wil heeft om kwantitatieve verruimings-strategieën (QE) (weer) in te zetten. Terwijl QE, een fiscaal beleid waarbij centrale banken activa aanschaffen om de economie te stimuleren, al decennialang een positieve katalysator zijn voor financiële markten, zal dit ook zijn positieve uitwerking hebben op cryptocurrencies. Alhoewel de strijd voor QE nog niet is gestreden, omdat sommigen bang zijn dat dit economisch misschien te riskant wordt. Anti-establishment figuren, zoals Bernstein vermoedelijk is, zijn namelijk van mening dat met de ‘overbenutting’ van QE, de economie in een slechte positie kan worden worden gebracht, waardoor Bitcoin mogelijk een kans krijgt zich te manifesteren als een ‘waarde-asset’.

Vervolgens keek de oprichter van Tetras ook naar de opkomst van het democratisch socialisme (te zien in de verkiezingscyclus voor 2020) en de ‘Moderne Monetaire Theorie’ (MMT), twee politieke en economische strategieën die noodzakelijk worden geacht voor de verbetering van de economie, maar die kunnen leiden tot inflatie of andere fiscale tekortkomingen.

Eén van Bitcoin’s meest positieve aanjagers is het ‘deflatoire uitgifte-schema’, waar door de snelle inflatie van door de overheid uitgegeven valuta, cryptocurrencies waarschijnlijk een kans zouden krijgen om een deel van het monetaire systeem in handen te krijgen.

Bernstein die ook beweert dat dagelijks 10.000 babyboomers met pensioen gaan, wat leidt tot een torenhoge hoeveelheid uit te betalen ‘rechten’, zouden centrale banken nog meer onder druk kunnen komen te staan omdat de mondiale overheden al moeite hebben om in de behoeften van het pensioenstelsel te voorzien. Zoals Anthony Pompliano ooit schreef, hebben pensioenfondsen niet de mogelijkheid om hun schulden te betalen, waardoor iets als Bitcoin het enige antwoord op hun problemen is.

En om de kers op de top van de crypto-taart te zetten, kijkt de Bitcoin-expert naar de kwestie met betrekking tot de overheidsschuld van de VS, die de rentekosten tot boven de belastingontvangsten zelf zal zien stijgen in 2022. Hoewel sommige economen manieren zien om uit dit debacle te komen, beweren veel libertariërs (voorstanders van een zo groot mogelijke persoonlijke vrijheid), dat de enige manier om deze kwestie op te lossen zou zijn, om de Federal Reserve de dollar verder te laten ‘opblazen’ om uit de schuldencrisis te komen.

Crypto-investeerders ‘over the moon’

In Bernstein’s recente optimistische kijk komt als crypto investeerder, samen met vele andere over de gehele wereld, een beginnende positieve hoop voor de lange termijn vooruitzichten van Bitcoin. Met andere woorden, Bernstein is niet de enige investeerder die zeker weet dat BTC ver van de ondergang is, dit ondanks een vernietigend artikel in ‘The Economist’, welke cryptocurrencies en de basis van cryptocurrency aan de kaak stelde.

Alistair Milne, ‘chief investment officer’ van een industriefonds, Twitterde onlangs dat “vrijwel elke OG Bitcoin-handelaar die hij respecteert, bullish leunt”. Technisch analist The Crypto Dog herhaalde dit ook en merkte op Twitter op dat hij er ook veel kent die bullish zijn.

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen in de zakelijke sector, in combinatie met de recente prijsontwikkelingen, vele beleggers in cryptocurrency zijn gaan overtuigen dat deze rally een positieve is, en dat de berenmarkt eindelijk voorbij is. Sommige cynici beweren echter dat het te vroeg is om het een rally te noemen, waarbij ze ‘bull traps’ aanhalen. Maar wie zal er gelijk hebben?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *