Cryptobeginner.nl

Monero V hardfork levert Monero houders 10 XMV tokens op

Monero V hardfork levert Monero houders 10 XMV tokens op

Eén van de cryptocurrencies die de voorbije jaren de sterkste stijging heeft weten te realiseren is ongetwijfeld de privacy coin Monero. Ook zij bereikte dit jaar echter een absoluut dieptepunt op 6 februari. In vergelijking met de all time high van de coin op 21 december 2017 (net wat minder dan 400 euro) viel de koers terug naar zo’n 144 euro. Ondertussen heeft Monero zich enigszins weten te herstellen en noteert ze op vandaag aan een koers van 244 euro (op moment van schrijven). Verschillende feiten liggen aan de basis van deze heropleving.

In eerste instantie is er natuurlijk het herstel van de volledige cryptomarkt. De voorbije week wisten heel wat coins voor het eerst sinds lange tijd terug een mooie opwaartse beweging te maken. Dit geldt ook voor Monero. Echter geldt voor deze coin dat er nog een aantal extra factoren in haar voordeel spreken. Zo is er de algemene toegenomen populariteit van privacy coins, maar daarnaast staat er ook een hard fork in de planning. De hard fork luistert naar de naam ‘Monero V’ en zou rond 7 maart 2018 moeten worden doorgevoerd.

Koersen van Monero (XMR) vind je bij cryptobeginner.nl

10 XMV tokens voor Monero houders

Tijdens de hard fork kunnen houders van XMR tokens rekenen op gratis XMV tokens. Hierbij wordt een toekenning voorzien op basis van een 1:10 ratio. Voor elke XMR token die je in bezit hebt ontvang je dus 10 gratis XMV tokens. De hard fork zal worden uitgevoerd op blok 1529810 dus dit moet je goed in het oog houden. Wil je er zeker van zijn dat je als Monero houders de XMV tokens zult ontvangen? In dat geval is het belangrijk dat je, je XMR tokens ofwel in één van de officiële wallets opslaat of je deze bij een exchange neerzet die de hard fork ondersteunt. Welke exchanges dat precies zullen zijn is tot dusver nog niet bekend.

Screenshot op 7 maart, tokens rond 14 maart 2018

De algemene verwachting is dat de screenshot van de blockchain die moet bepalen hoeveel tokens je op een zeker ogenblik in je bezit hebt zal worden genomen op 7 maart. De tokens zelf zullen echter pas in je wallet verschijnen op 14 maart.

Wat is Monero V precies?

De ontwikkelaars stellen dat Monero V over verschillende voordelen zal beschikken ten opzichte van Monero. Zo moet Monero V in de praktijk niet alleen stabieler zijn in vergelijking met Monero, daarnaast is er ook sprake van een zogenaamde hard cap van 256.000.000 XMV tokens. De vergoeding voor miners zou zijn vastgesteld op minimaal 6 XMV per blok en bovendien zou er een dynamicshe blokgrootte van toepassing zijn.

Monero plant (alweer) een hard fork

Monero plant alweer een hard fork

Het lijkt er naar uit te zien dat de hard fork welke is uitgevoerd in de voorbije herfst niet het beoogde effect heeft weten te realiseren. Monero blijkt namelijk terug ASIC miners aan te trekken. De hard fork die is uitgevoerd in de voorbije herfst had er nochtans voor gezorgd dat de bekendste CryptoNote machines werden geweerd van het netwerk. Analyses hebben nu echter bepaalde patronen aangetoond die zouden duiden richting het gebruik van ASIC’s. Monero speelt daarom nu met het idee om terug een hard fork uit te voeren.

85% van huidige Monero hashrate afkomstig van gespecialiseerde machines

Ondanks de vele pogingen die zijn gedaan door het team achter Monero om zogenaamde ASIC miners uit te schakelen lijkt het er naar uit te zien dat men hier niet in is geslaagd. Het onderzoek dat werd uitgevoerd door een anonieme (hoe kan het ook anders?) gebruiker van Monero heeft namelijk aan het licht gebracht dat tot zomaar even 85 procent van de volledige Monero hashrate afkomstig is van gespecialiseerde machines. Slechts een fractie van de hashrate zou gerealiseerd worden door GPU mining en / of botnets.

Welke machines minen het Monero netwerk?

Het is op moment van schrijven onbekend welke machines worden ingezet voor het minen van het Monero netwerk. Voorheen zorgde het Monero proof-of-work algoritme er voor dat Bitmain’s X3 werd uitgeschakeld. Het gevolg daarvan was een aanzienlijke stijging van de hashrate in het voorbije kwartaal. Van ongeveer 400 MH/s steeg de hashrate dan ook naar een waarde van meer dan 880 MH/s. De extra mining wordt eveneens aanzien als een zoveelste factor met betrekking tot hernieuwde ASIC-implementatie op het Monero netwerk.

Nieuwe hard fork in de planning voor 9 maart

Omwille van bovenstaande heeft het team achter Monero bekend gemaakt dat het zal uitpakken met een nieuwe hard fork. De nieuwe ASIC-disabling hard fork moet er komen rond de datum van 9 maart. De beslissing werd genomen nadat de Monero community duidelijke aanwijzingen voor het inzetten van ASIC miners had gevonden. In principe is het zo dat het ontwikkelen van mining apparatuur een behoorlijke hoeveelheid aan tijd in beslag neemt. Echter is het in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld door het gebruik van FPGA of programmeerbare chips evenals oude(re) processoren mogelijk om sneller gespecialiseerde mining machines op te zetten. Het is nu maar hopen dat de nieuwe hard fork wel het beoogde resultaat weet te bereiken.

XMR-prijs in het groen

Inmiddels laat de token van Monero, namelijk ‘XMR’ groene cijfers zien. Haar waarde steeg over de voorbije 24 uur dan ook richting de 50,02 dollar. In het bijzonder de creatie van een nieuwe asset ligt hiervan aan de basis. In het verleden werden er reeds verschillende hard forks gecreëerd. Het ging hierbij om MoneroV evenals om Monero Classic. Beide assets kenmerken zich echter door een veel beperkter volume. Monero is één van de bekendste, zo niet de bekendste privacy coin op de markt. Het is mogelijk om te investeren in de XMR-token bij heel wat verschillende exchanges. Het gaat hierbij niet alleen om Bithumb, maar ook om Binance evenals om HitBTC, Bitfinex, etc. Liever Monero kopen met iDeal? Dat kan gebeuren bij een partij zoals LiteBit.

Transactiefees met 97% gedaald sinds Monero hard fork

Monero hard fork bied vele voordelen

Na afloop van de toch wel succesvolle Monero hard fork van 18 oktober zijn de gemiddelde transactiekosten op het Monero netwerk gedaald met zomaar even 97 procent. Waar er eerst nog sprake was van een transactiefee van gemiddeld 60 cent bedraagt deze op moment van schrijven nog maar 2 cent. De recente hard fork kreeg de naam ‘Monero 0.13.0 Beryllium Bullet‘ en bracht de integratie van een zogenaamd ‘trustless, non-interactive, zero-knowledge framework’ met zich mee genaamd ‘Bulletproofs’. Deze implementatie zorgt er voor dat de details van een XMR transactie volledig kunnen worden afgeschermd.

Monero hard fork uitgevoerd op blok 1685555

Eerder raakte reeds bekend dat de hard fork van Monero werd uitgevoerd op blok 1685555. Dat gezegd zijnde werd de nieuwe versie van de software evenals Bulletproofs pas uitgevoerd op blok 1686275. De introductie van Bulletproofs was volgens veel mensen omwille van verschillende redenen een vereiste. In eerste instantie moest de hard fork er namelijk voor zorgen dat er verschillende problemen met betrekking tot de privacy van gebruikers konden worden opgelost. Daarnaast moest de update er tegelijkertijd ook voor zorgen dat transacties niet alleen sneller, maar bovendien ook veel voordeliger konden worden uitgevoerd over het Monero netwerk. In al deze aspecten is men duidelijk geslaagd, maar dat is nog niet alles.

Eveneens een langdurig punt van discussie was namelijk terug te vinden onder de vorm van de invloed die werd uitgeoefend door zogenaamde ‘ASIC miners’ op het netwerk. Deze werd door de Monero community meermaals omschreven als een ‘centralisatie risico’. De implementatie van Bulletproofs heeft er nu voor gezorgd dat er een aanzienlijk grotere weerstand kan worden geleverd ten opzichte van deze miners.

Minder vereiste opslagruimte en toegankelijkere XMR mining

Om bovenstaande te kunnen realiseren heeft Bulletproofs er voor gezorgd dat het cryptografisch bewijs waar het gebruik van maakt aanzienlijk kleiner kon worden gemaakt. Het gevolg daarvan is dat de transactiegrootte met zomaar even 80 procent is afgenomen. Dit betekent in de praktijk dat Monero op dit ogenblik veel minder opslagruimte vereist dan voorheen het geval was. Inmiddels lieten ook al verschillende XMR miners optekenen dat de moeilijkheidsgraad van het minen aanzienlijk is afgenomen sinds de hard fork heeft plaatsgevonden. Dit ligt perfect in lijn met de visie die de ontwikkelaars van Monero reeds hadden uitgestippeld. Zij vinden het namelijk belangrijk dat het minen van Monero toegankelijk moet zijn voor alle gebruikers en niet uitsluitend voor ASIC mining farms zoals inmiddels het geval is bij Bitcoin.

Positieve vooruitzichten voor Monero?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal goed nieuws voor Monero, maar toch moet het gezegd dat ook deze cryptocurrency aanzienlijke klappen te verduren heeft gekregen. Daar waar ze in december van vorig jaar nog een all-time high liet optekenen van ongeveer 460 dollar is ze inmiddels teruggevallen naar 108 dollar. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat Monero nog steeds één van de populairste privacy coins is die er bestaan. Jammer genoeg draagt ze wel nog de reputatie met zich mee een geliefde cryptovaluta te zijn onder cybercriminelen. Het is nu vooral afwachten of alle geleverde inspanningen evenals de vele positieve ontwikkelingen ook een gunstige uitwerking zullen hebben op de XMR-koers.

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!