Monero (XMR)

Veel mensen die voor het eerst kennismaken met cryptocurrencies en de blockchain denken dat het onmogelijk is om transacties die hierop uit te voeren te herleiden. Dat is echter een grote misvatting. Het is namelijk zo dat de blockchain er om bekend staat een digitaal grootboek te zijn waarbij de transacties gewoon publiekelijk opvraagbaar zijn. Dit betekent dat het mits een beetje moeite in principe zonder al teveel problemen mogelijk is om niet alleen de inhoud, maar ook de oorsprong van een transactie welke is uitgevoerd te herleiden. Omdat dit voor bepaalde doelgroepen niet meteen goed uitkomt en veel mensen uiteraard hun privacy erg belangrijk vinden heeft een team van ontwikkelaars er voor gekozen om een privacy coin op de markt te lanceren. De privacy coin kreeg de naam ‘Monero’ en moet het mogelijk maken om het achterhalen van de oorsprong van een transactie aanzienlijk te bemoeilijken. Monero is sinds haar lancering uitgegroeid tot één van de meest populaire en vaakst gebruikte privacy cryptocurrencies die er op de markt zijn terug te vinden.

Beniewd naar Monero verwachting? Onze experts leggen het uit…..

De unieke werking van “Ring Signatures”

Op het ogenblik dat er een transactie gebeurt met een cryptocurrency wordt deze transactie steeds geregistreerd in de blockchain. Dat zorgt er voor dat ze voor iedereen die dat wenst publiekelijk opvraagbaar is. Daar heeft Monero met behulp van haar XMR-token verandering in gebracht. Monero maakt namelijk gebruik van een speciale techniek welke luistert naar de naam “Ring Signatures”. Deze speciale techniek zorgt er als het ware voor dat de publieke encryptiesleutels van gebruikers door elkaar worden gehaald. Omwille van het verschil dat er meerdere publieke sleutels van verschillende gebruikers door meerdere ringen gaan in de blockchain is het niet langer mogelijk om transacties te traceren of te herleiden.

De ring signatures zorgen aldus voor het verbergen van de identiteit van de persoon of partij die de transactie verstuurt. Daarmee is de inhoud van de transactie echter uiteraard nog niet afgeschermd. Hiervoor maakt Monero gebruik van ‘Ring Confidential Transactions’. Op deze manier wordt ook de inhoud en dus de waarde van de transactie steeds afgeschermd. Tot slot maakt Monero eveneens gebruik van stealth addresses. Deze zorgen op hun beurt voor het afschermen van de identiteit van de ontvanger. Het mag dan ook duidelijk zijn, door gebruik te maken van de privacy coin Monero kan een honderd procent anonimiteit worden gerealiseerd.

Dynamische aanpassing van blokken op de Monero blockchain

Een bijzonder belangrijk probleem waar menig aantal cryptocurrencies mee te maken krijgen heeft betrekking tot de schaalbaarheid die ze weten te realiseren… of beter gezegd, het gebrek aan schaalbaarheid. Om hier een oplossing voor te vinden hebben menig aantal cryptocurrencies er inmiddels voor gekozen om te kijken in de richting van aanpassingen die lang niet altijd door de community zijn gewenst. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk SegWit. Het gebrek aan schaalbaarheid is één van de meest cruciale problemen waar cryptoprojecten mee worden geconfronteerd. Ze ondermijnt dan ook niet zelden het potentieel waar deze projecten over beschikken. Dit is iets waar Monero geen last van zal ondervinden.

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat het formaat van de blokken op de Monero blockchain dynamisch wordt aangepast. Dit brengt verschillende structurele voordelen met zich mee. In eerste instantie voorkomt het bijvoorbeeld een mogelijke overbelasting van het netwerk. Dat is echter niet alles. Monero heeft er namelijk eveneens voor gezorgd dat het voor miners interessant blijft om transacties binnen haar netwerk te blijven bevestigen. De minimale block reward is dan ook vastgesteld op 0,3 XMR. Dit zorgt er voor dat Monero zich kan profileren als een cryptovaluta welke beschikt over een eeuwige inflatie van 1 procent op jaarbasis vanaf het jaar 2022.

De voor- en nadelen van Monero (XMR)

Het spreekt voor zich dat elke cryptocurrency over diens eigen specifieke voor- en nadelen beschikt. Monero vormt hier met haar XMR-token geen uitzondering op. De belangrijkste voordelen zijn uiteraard terug te vinden in de uitstekende privacy features waar deze cryptovaluta over beschikt. Bovendien is er natuurlijk ook nog de uitstekende schaalbaarheid waarmee Monero een aardige streep voor heeft op de concurrentie. Er zijn echter ook een aantal niet onbelangrijke nadelen waar u rekening mee zult willen houden, namelijk:

  1. Ongeveer 43% van alle XMR-tokens worden gemined door 3 grote mining pools;
  2. De complexe encryptie zorgt er voor dat transacties bijzonder zwaar zijn;
  3. Privacy coins kunnen mogelijks het doelwit zijn van banken en overheden;
  4. Monero krijgt af te rekenen met concurrentie van onder meer Dash en PIVX;

Hoe Monero (XMR) kopen?

Monero kopen is mogelijk op verschillende manieren. De manier waarop u precies gaat investeren in Monero is altijd afhankelijk van het feit of u wenst in te stappen met vers fiat-geld of u er de voorkeur aan geeft om te investeren met andere cryptocurrencies. In het laatste geval kunt u er voor kiezen om de XMR-token aan te kopen bij verschillende cryptocurrency exchanges. Enkele van de bekendste op dit vlak zijn:

  • Binance;
  • HitBTC;
  • Bithumb;
  • Poloniex;

Wilt u liever instappen met vers fiat-geld? Ook dan is het mogelijk om daarvoor een beroep te doen op diverse partijen. De bekendste op dit vlak is ongetwijfeld LiteBit. Dat is echter niet de enige partij die investeringen in XMR met fiat-geld mogelijk maakt. U kunt er bijvoorbeeld eveneens voor kiezen om in te stappen door gebruik te maken van de mogelijkheden van AnyCoinDirect. Vooraleer in te stappen met vers fiat-geld in Monero is het altijd de moeite waard om even de kosten bij de verschillende aanbieders te vergelijken.

Welke Monero wallet gebruiken?

Er zijn op de markt tal van verschillende Monero wallets terug te vinden waar u gebruik van kunt maken. In eerste instantie zijn er verschillende mobiele en ‘light’ wallets waar u voor kunt kiezen. De bekendste op dit vlak zijn de zogenaamde ‘Cake Wallet’ en ‘Monerujo’. U kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van de ‘My Monero’ wallet. Bent u van plan om uw XMR-tokens voor een langere periode aan te houden, bijvoorbeeld als investering voor de toekomst? In dat geval is het ook altijd interessant om te kijken in de richting van een hardware wallet. De Ledger Nano S en Ledger Nano X bieden bijvoorbeeld beiden ondersteuning voor Monero. Op deze manier bent u zelf houder van de private key en kunnen heel wat potentiële risico’s het hoofd worden geboden.