Het lijkt er naar uit te zien dat de hard fork welke is uitgevoerd in de voorbije herfst niet het beoogde effect heeft weten te realiseren. Monero blijkt namelijk terug ASIC miners aan te trekken. De hard fork die is uitgevoerd in de voorbije herfst had er nochtans voor gezorgd dat de bekendste CryptoNote machines werden geweerd van het netwerk. Analyses hebben nu echter bepaalde patronen aangetoond die zouden duiden richting het gebruik van ASIC’s. Monero speelt daarom nu met het idee om terug een hard fork uit te voeren.
85% van huidige Monero hashrate afkomstig van gespecialiseerde machines
Ondanks de vele pogingen die zijn gedaan door het team achter Monero om zogenaamde ASIC miners uit te schakelen lijkt het er naar uit te zien dat men hier niet in is geslaagd. Het onderzoek dat werd uitgevoerd door een anonieme (hoe kan het ook anders?) gebruiker van Monero heeft namelijk aan het licht gebracht dat tot zomaar even 85 procent van de volledige Monero hashrate afkomstig is van gespecialiseerde machines. Slechts een fractie van de hashrate zou gerealiseerd worden door GPU mining en / of botnets.
Welke machines minen het Monero netwerk?
Het is op moment van schrijven onbekend welke machines worden ingezet voor het minen van het Monero netwerk. Voorheen zorgde het Monero proof-of-work algoritme er voor dat Bitmain’s X3 werd uitgeschakeld. Het gevolg daarvan was een aanzienlijke stijging van de hashrate in het voorbije kwartaal. Van ongeveer 400 MH/s steeg de hashrate dan ook naar een waarde van meer dan 880 MH/s. De extra mining wordt eveneens aanzien als een zoveelste factor met betrekking tot hernieuwde ASIC-implementatie op het Monero netwerk.
Nieuwe hard fork in de planning voor 9 maart
Omwille van bovenstaande heeft het team achter Monero bekend gemaakt dat het zal uitpakken met een nieuwe hard fork. De nieuwe ASIC-disabling hard fork moet er komen rond de datum van 9 maart. De beslissing werd genomen nadat de Monero community duidelijke aanwijzingen voor het inzetten van ASIC miners had gevonden. In principe is het zo dat het ontwikkelen van mining apparatuur een behoorlijke hoeveelheid aan tijd in beslag neemt. Echter is het in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld door het gebruik van FPGA of programmeerbare chips evenals oude(re) processoren mogelijk om sneller gespecialiseerde mining machines op te zetten. Het is nu maar hopen dat de nieuwe hard fork wel het beoogde resultaat weet te bereiken.
XMR-prijs in het groen
Inmiddels laat de token van Monero, namelijk ‘XMR’ groene cijfers zien. Haar waarde steeg over de voorbije 24 uur dan ook richting de 50,02 dollar. In het bijzonder de creatie van een nieuwe asset ligt hiervan aan de basis. In het verleden werden er reeds verschillende hard forks gecreëerd. Het ging hierbij om MoneroV evenals om Monero Classic. Beide assets kenmerken zich echter door een veel beperkter volume. Monero is één van de bekendste, zo niet de bekendste privacy coin op de markt. Het is mogelijk om te investeren in de XMR-token bij heel wat verschillende exchanges. Het gaat hierbij niet alleen om Bithumb, maar ook om Binance evenals om HitBTC, Bitfinex, etc. Liever Monero kopen met iDeal? Dat kan gebeuren bij een partij zoals LiteBit.