Bent u iemand die het laatste nieuws rond cryptocurrencies wel een beetje volgt? In dat geval heeft u ongetwijfeld al gehoord van ‘Mimblewimble’. Dit vreemd in de oren klinkende woord kunnen we gerust bestempelen als de hype van het moment binnen de cryptomarkt. Heel wat mensen en partijen blijken dan ook warm te lopen voor het speciale privacy protocol Mimblewimble, maar wat is het nu precies? We laten u graag kennismaken met dit mysterieuze onderdeel van de cryptomarkt in dit artikel.
Het ontstaan van Mimblewimble
Mimblewimble dook voor het eerst op, op een chatkanaal voor Bitcoin ontwikkelaars. Het was de persoon met de fictieve naam ‘Tom Elvis Jedusor’ welke de naam liet vallen. Deze persoon leverde het Mimblewimble whitepaper af om vervolgens nooit nog iets van zich te laten horen. Dit maakt deze persoon een bijna even groot mysterie als Satoshi Nakamoto, de uitvinder(s) achter Bitcoin. Genoeg over het ontstaan van dit protocol met de gekke naam, want wat u uiteraard het liefst van allemaal wilt weten is wat u er precies mee kunt aanvangen.
Optimale privacy met Mimblewimble
Mimblewimble is een privacy protocol welke het mogelijk maakt om transacties met crypto pas echt compleet anoniem te maken. Dit betekent in de praktijk dat niet alleen de ontvanger, maar ook het bedrag worden afgeschermd van de buitenwereld. Dat is echter niet alles, want op hetzelfde ogenblik vormt het protocol eveneens een mogelijkheid om schaalbaarheid toe te passen op de blockchain. Dit wordt mogelijk gemaakt door op een ongelofelijk innovatieve manier om te gaan met transacties. Alle transacties welke op de blockchain zijn terug te vinden worden dan ook als één geheel aanzien. Bovendien kunnen de transacties op een verstandige manier geverifieerd worden in plaats van dat dit handig dient te gebeuren. Mimblewimble zorgt in de praktijk voor een combinatie van verschillende, bestaande technieken. De technieken die wellicht het bekendst in de oren klinken zijn ‘CoinJoin en Confidential Transactions’.
Het nadeel van Mimblewimble
Ondanks de vele voordelen die zijn verbonden aan Mimblewimble is er ook sprake van een niet onbelangrijk nadeel. Het is namelijk zo dat het protocol vereist dat wallets direct met elkaar in verbinding staan. Dit gebeurt uiteraard zonder dat er daarbij direct gebruik wordt gemaakt van de blockchain. Daarnaast is er ook geen sprake van echte wallet adressen. Dit zorgt er in de praktijk voor dat allebei de wallets op hetzelfde ogenblik online moeten zijn. Bovendien dienen ze eerst via het internet met elkaar contact te maken vooraleer de transacties kunnen worden uitgevoerd. Een ander nadeel is terug te vinden in het feit dat er door Mimblewimble geen ondersteuning wordt geboden voor scripts. Dit maakt haar functie in principe louter en alleen geschikt voor het uitvoeren van transacties.
Maak kennis met de Mimblewimble coin ‘Grin’
Er zijn op moment van schrijven reeds verschillende coins die zijn gebaseerd op het Mimblewimble protocol. ongetwijfeld de bekendste van deze coins is ‘Grin‘. Het betreft hier een open-source project welke is gericht op ontwikkelaars die er op worden gewezen dat het hen niet om de winst te doen is. Dit betekent ook dat er geen ICO is en bovendien wordt er ook niet op een andere manier aan fondsenwerving gedaan. Het project is dan ook volledig afhankelijk van de donaties die ze ontvangt. Omwille van deze reden fungeert ze dan ook vooral als onderzoeksproject welke wordt uitgevoerd door cryptografen en programmeurs met een passie voor de technologie. Opvallend is dat ook de doorgaans bijzonder trouwe Bitcoin maximalisten interesse blijken te hebben in Grin. Het is dan ook zeker en vast uitkijken naar wat de toekomst voor deze coin en het Mimblewimble protocol in het algemeen zal brengen.