Hardware wallets hebben sinds hun lancering op de markt eigenlijk stelselmatig aan populariteit gewonnen. Dit geldt in het bijzonder voor de exemplaren die op de markt zijn gebracht door Ledger en Trezor. De populariteit waar hardware wallets op kunnen rekenen is grotendeels te wijten aan het feit dat ze gebruikers de mogelijkheid bieden om de volledige controle te houden over hun portefeuille. Hierdoor worden meteen verschillende risico’s geëlimineerd zoals met name een exchange die failliet gaat of wordt gehackt. Dat hardware wallets systemen zijn die over een aanzienlijke populariteit beschikken bewijzen ook de meest recente cijfers die Ledger bekend heeft gemaakt. Uit deze cijfers valt af te leiden dat de Ledger verkoop tot meer dan 1,3 miljoen hardware wallets is gestegen!

Vooral noodzaak van hardware wallets aangetoond

In een blogartikel van Ledger CEO Eric Larchevêque werd er niet zozeer ingegaan op deze cijfers, maar werd vooral de nadruk gelegd op de noodzaak van hardware wallets; “We hebben de voorbije tijd een reeks van grootschalige hacks gezien op verschillende, grote cryptocurrency exchanges. Bovendien waren er ook nog de vele individuele crypto aanvallen die bijna onophoudelijk plaats hebben gevonden. Het is dan ook meer dan ooit zo dat veiligheid een absolute topprioriteit moet zijn voor investeerders in cryptocurrencies. Dit bovendien ongeacht de omvang van de portefeuille in kwestie.”

Geen officiële verkoopcijfers van Trezor

Ondanks het feit dat we nu dus een relatief goed beeld hebben gekregen van de verkoopaantallen van de Ledger hardware wallets geldt dat niet voor haar belangrijkste concurrent, namelijk Trezor. Tot dusver beschikken we voor wat de verkoopaantallen van dit systeem betreft dan ook alleen maar over een aantal wilde speculaties van Reddit. Ongeveer acht maanden geleden werd een cijfer genoemd van 812.376 verkochte Trezor wallets. De kans dat deze cijfers ook daadwerkelijk correct waren is echter bijzonder klein.

Ook hardware wallets niet honderd procent veilig

Ondanks het feit dat hardware wallets één van de meest veilige systemen zijn om cryptocurrencies op, op te slaan moet het gezegd dat ze toch niet honderd procent veilig zijn. Dit ligt echter niet zozeer aan de systemen op zich, maar wel aan de mensen die er gebruik van maken. Het is dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de zogenaamde herstelwoorden van een hardware wallet niet zomaar overal voor het grijpen liggen. Daarnaast is er ook nog de gevreesde ‘man-in-the-middle-attack’ waarbij een derde partij de controle krijgt over uw cryptocurrencies. Dit laatste kunt u echter perfect voorkomen door uw hardware wallet altijd nieuw en rechtstreeks bij de fabrikant aan te kopen.

Vooral interessant voor lange termijn investeerders

Ondanks het bijzonder interessante karakter waar hardware wallets over beschikken moet het gezegd dat ze toch niet voor iedereen even interessant zijn. Mensen die ten allen tijde willen kunnen handelen met hun cryptocurrencies zullen er dan ook wellicht de voorkeur aan geven om hun tokens op één of meerdere exchanges te laten staan. Bent u echter iemand die vooral in crypto’s zit voor de lange(re) termijn? Dan is een hardware wallet eigenlijk onmisbaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *