Cryptocurrencies “schudden duidelijk het systeem” volgens de Managing Director van het Internationaal Monetair Fonds. Christine Legarde stelt dat de opkomende crypto-markt moet worden gecontroleerd en gereguleerd om de verstoring van de wereldwijde stabiliteit te beperken. De chef van het IMF deed deze uitspraak tijdens de IMF Spring Meetings, die op 10 april in Washington werden gehouden. Ze riep op tot financiële regulering door gebruik te maken van fintech-innovatie. De veranderende business modellen van onder meer JP Morgan zijn aanwijzingen dat de crypto-sector de huidige bedrijven en bedrijfsculturen al beïnvloedt.
IMF: Wetgeving nodig om systeem tegen Crypto te beschermen
Christine Legarde, de Managing Director van het Internationaal Monetair Fonds, heeft gewaarschuwd dat cryptocurrencies de katalysator kunnen zijn voor het opschudden van de bank- en financiële sector. Ze sprak gisteren met CNBC over de ontwrichtende technologie, en hoe deze de manier waarop bedrijven zaken doen al verandert: “Ik denk dat de rol van de aanjagers, en alles wat gedistribueerde grootboek technologie gebruikt, of je het nu crypto, bezittingen, valuta’s of wat dan ook noemt … dat het systeem duidelijk schudt.”
Ze ging verder en benadrukte dat regulering dergelijke veranderingen moet begeleiden, omdat een dergelijke te grote innovatie blijkbaar “het systeem zodanig zou kunnen doen schudden dat we de stabiliteit zouden verliezen”. Hoewel niet duidelijk of de “wij” die ze gebruikte naar het IMF verwees, zijzelf en de verslaggever, of dat ze dapper sprak voor de mensheid als geheel, beweerde Legarde dat “we dat niet willen”.
De grote voorstander van Bitcoin, en de auteur van ‘The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking’, Saifedean Ammous, gebruikte Twitter om scherpe kritiek te uiten op de IMF-chef voor de hypocrisie van dit argument. Volgens Ammous was het volkomen onwaar ‘dat een systeem gebaseerd op zacht fiat-geld stabieler was dan een systeem gebaseerd op echt gezond geld’ – zoals betoogd in zijn boek. Hoewel het soort verstoring waar Ammous volgens Bitcoin toe in staat is kort is, zijn er al voorbeelden geweest van financiële instellingen die nieuwe bedrijfsmodellen verkennen die het standpunt van Legarde ondersteunen. Het meest opvallende is natuurlijk JPM Coin van JP Morgan – een geaccepteerde digitale stablecoin die een beetje op Bitcoin lijkt voor de gemiddelde leek. Maar deze biedt geen van de wereld-veranderende mogelijkheden die Bitcoin door middel van massa-adoptie zou kunnen hebben.
Bedrijven moeten aansprakelijk zijn
Legarde waarschuwde ook voor technologiebedrijven die financiële middelen aantrekken, dat die ook onderworpen zouden moeten zijn aan regelgeving: “Ze zullen aansprakelijk moeten zijn, zodat ze volledig vertrouwd kunnen worden.”
Er zijn al talloze voorbeelden bekend van bedrijven die de mogelijkheid verkennen om hun eigen digitale valuta te lanceren. Bekende voorbeelden zijn de sociale media reus Facebook, en de berichten service Telegram.
Dit is niet de eerste keer dat een vertegenwoordiger van het gevestigde financiële systeem voorzichtigheid betuigt over crypto. Interessant genoeg is het deze keer niet verkleed als een ongegronde belediging, zoals bij Jamie Dimon in de afgelopen paar jaar. Integendeel, het lijkt erop dat de krachten mogelijk eindelijk wakker worden, voor de bedreiging van de bestaande normen die Bitcoin kan zijn. Misschien zijn we op weg naar de meer gewelddadige fase van de vaak herhaalde zin: “Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze met je, dan win je.”