Sinds het handelen in crypto aandacht kreeg in de media ten tijde van de stijging van de Bitcoin koers in 2017, is de populariteit hiervan toegenomen. Net als de koers van Bitcoin en andere digitale munten, kent ook de populariteit van de handel in crypto golfbewegingen.
In periodes waarin de koersen stijgen neemt het handelsvolume op grote handelsplatformen als Binance en Bitvavo toe. Dat volume daalt weer op het moment dat de waarde van bekende munten dalen. Hoe werkt handelen in crypto? Is het verstandig om weer uit te stappen als de waarde van Bitcoin of Ethereum daalt? Op welke manier koop je voor het eerst een digitale munt?
Dit artikel geeft je het antwoord op dergelijke vragen. Het is belangrijk om te vermelden dat de handel in cryptocurrency niet zonder risico is. De koersen van digitale valuta zijn zeer volatiel. Dit betekent dat je in een korte tijd veel geld kunt verdienen, maar ook veel kunt verliezen bij een verkeerde handelsstrategie. Investeer alleen met vermogen wat je kunt missen.
Start met het uitdenken van een handelsstrategie
Handelen in crypto zal niet succesvol verlopen, wanneer je vooraf geen handelsstrategie hebt uitgedacht. Er zijn hierbij verschillende mogelijkheden. Daytraden in crypto is er een voorbeeld van, evenals het kopen van digitale valuta om deze vervolgens te staken. Dit betekent dat je munten voor langere tijd opzij zet om hier rente over te ontvangen.
Feitelijk is die rente een beloning voor je onderhoud aan de blockchain. Zoek eens naar een uitleg over Proof of Stake, wanneer je hier meer over wilt lezen. Bij beide strategieën is het belangrijk om vooraf te bepalen wat de boven- en ondergrens is van de waarde van een interessante munt. Houd je aan die waarden, om zo uiteindelijk een positief rendement op te bouwen.
Dollar-Cost Averaging
Een bekende strategie, aansluitend op het staken van crypto, is Dollar-Cost Averaging (DCA). Bij deze strategie investeer je maandelijks een vast bedrag in een aantal digitale munten. Het idee achter deze strategie is dat je de munten zowel op hun top, als in het dal koopt. Gemiddeld schaf je de munten op deze manier tegen een aantrekkelijke aankoopprijs aan. Je verkoopt ze op de eerstvolgende top. DCA werkt alleen, wanneer je een beleggingshorizon van meerdere jaren (zeg: minimaal 10 – 15 jaar) hebt.
Leer een fundamentele- en technische analyse uit te voeren
Een volgende stap in het handelen in cryptocurrency is het leren analyseren van verschillende munten. Het uitvoeren van een fundamentele- en technische analyse zijn hier onderdeel van. Een analyse is noodzakelijk om te kunnen bepalen of een bepaalde crypto koopwaardig is, of dat je deze beter links kunt laten liggen. Voer een analyse zelf uit en ga niet direct af op hetgeen je online leest.
Bij een fundamentele analyse kijk je voornamelijk naar het team achter een project, naar de beoogde toepassingen van het project en de samenwerkingen die men al is aangegaan met andere partijen. Veel van deze informatie vind je in de white paper van een digitale munt. Heeft een digitale munt nog geen white paper? In dat geval is het verstandig om naar alternatieven te zoeken.
De technische analyse is bedoeld voor het inschatten van de richting waarop een koers zich de komende tijd zal bewegen. Bij een DCA-strategie is dit minder belangrijk dan bij het daytraden. Andersom voegt een fundamentele analyse bij daytraden weinig toe. Een technische analyse vergt enige oefening. Online zijn handige video’s te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe dit in z’n werk gaat. Kijk hierbij ook naar de verschillende marktindicatoren, zoals de RSI- en MACD-indicator.
Je eerste transactie op een handelsplatform
Heb je een aantal interessante digitale munten gevonden? In crypto handelen begint in dat geval echt serieus te worden! De volgende stap is het aanmaken van een account op een handelsplatform. Er zijn tegenwoordig talloze online beurzen te vinden, waar gehandeld kan worden in Bitcoin, Ethereum en diverse andere valuta. Bekende en goed aangeschreven beurzen zijn onder meer Binance en Bitvavo.
Je kunt op beide beurzen binnen een paar minuten een account aanmaken. Tegenwoordig is het verplicht om je identiteit te verifiëren aan de hand van een kopie van je paspoort of identiteitskaart. Zonder dit proces te doorlopen is het niet mogelijk om te handelen in crypto. Nadat je account is goedgekeurd kun je middels een bankoverschrijving of creditcard euro’s aan je digitale portemonnee toevoegen.
Handelen in crypto op een handelsplatform
Nadat je euro’s aan je account hebt toegevoegd, kun je de eerste order plaatsen. Kies tussen een marktorder en bijvoorbeeld een limietorder. Bij een marktorder wordt deze tegen de huidige marktprijs uitgevoerd, mits mensen bereid zijn hun munten tegen deze prijs aan je te verkopen.
Een limietorder biedt je de mogelijkheid om vooraf zelf een prijs op te geven, waartegen een order moet worden uitgevoerd. Dit is interessant, wanneer je verwacht de koers de komende periode zal dalen tot een bepaald punt.
Handelen met Binance en Bitvavo
De reden dat Binance en Bitvavo als interessante handelsplatformen genoemd worden, is het feit dat je hier keuze hebt uit tal van verschillende munten. Mogelijk wil je na verloop van tijd niet alleen nog in Bitcoin en Ethereum handelen, maar ook minder bekende altcoins kopen. Dit kan op deze platforms. In het bijzonder omdat het handelsvolume hier zeer groot is. Een groot handelsvolume is benodigd om transacties snel uit te kunnen voeren.
Daarnaast bieden de platforms verschillende andere opties. Denk aan de mogelijkheid om een Binance creditcard aan te vragen, waarmee je ook daadwerkelijk kunt betalen in winkels. Of wat te denken van de mogelijkheid om digitale munten flexibel te staken? Je ontvangt hierbij rente over de munten die je in je bezit hebt, zonder dat je deze munten een vaste periode moet laten staan. Iets wat wel het geval is bij fixed staking, wat overigens ook wordt aangeboden door deze platforms.
Crypto naar een eigen portemonnee verplaatsen
Nu je de eerste munten gekocht hebt op een handelsplatform als Binance en Bitvavo, kun je deze verplaatsen naar een eigen portemonnee. Belangrijk voordeel hiervan is dat je van een eigen portemonnee zowel de publieke, als de geheime sleutel beheert. Dit betekent dat de kans op diefstal minimaal is.
Op een handelsplatform zou je account gehackt kunnen worden, waarbij anderen je crypto stelen of hiermee handelen. Logischerwijs bieden Binance en Bitvavo verschillende opties om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de optie om je account te beveiligen met 2FA.
Op de website van de gekochte munten vind je vaak een download voor een portemonnee hiervan. Zorg dat je een munt alleen in de portemonnee van het project achter die munt stort. Bewaar je publieke- en private sleutel goed en bij voorkeur offline.