Zaif, een Japanse crypto-exchange die in september 2018 werd gehackt bereidt zich, volgens het officiële document welke is vrijgegeven door de exchange, voor om zijn activiteiten in Japan te hervatten. Het document van 19 april, stelde dat alle gebruikers die getroffen zijn door de hack volledig worden vergoed. Het bedrijf zei dat gebruikers het recht hebben om teruggave te eisen van de crypto-activa die waren geplaatst bij de exchange tijdens het moment van de hack. Ongeveer $ 60 miljoen aan Bitcoin, Bitcoin Cash en Monacoin gingen verloren tijdens de hack.
Verantwoordelijkheid nemen voor de hack en gelden is goed voor crypto
Gebaseerd op het ruwweg vertaalde document van Zaif, verkocht het bedrijf een groot deel van zijn eigendom aan Fisco voor $ 44,5 miljoen, als onderdeel van een deal om alle gebruikers die getroffen zijn door de hack volledig te compenseren. “Daarna zijn, op voorwaarde van financiële ondersteuning van ongeveer 5 miljard yen (ongeveer 40 miljoen Euro), de Zaif-activiteiten overgegaan naar Tech Bureau Co., Ltd.. Daarnaast hebben we klanten via internet en per telefoon gevraagd welke procedures gevolgd moesten worden tot toestemming voor bedrijfscontinuering “, aldus het document.
Het bedrijf nam de verantwoordelijkheid voor de hack, zorgde voor een deal om gebruikers te compenseren die tijdens de hack geld verloren hadden, en stelde een ‘roadmap’ op om opnieuw te openen.
De afgelopen twee jaar hebben veel beleggers aanzienlijke bedragen bij exchange-hacks verloren omdat kleine exchanges, met een focus op winstgevendheid, niet in staat zijn om gebruikers te compenseren in het geval van een onverwachte hack in de beveiliging.
Mogelijk is Zaif onder druk gezet om de juiste stappen te nemen in de bescherming van de activa-fondsen vanwege de strikte regelgevings-kaders en het nationale licentieprogramma geïmplementeerd door de Japanse financiële autoriteiten. Deze zijn vergelijkbaar met de manier waarop het Financial Services Agency (FSA) de affaire met Mt. Gox heeft behandeld. Voor gebruikers en investeerders in de Japanse crypto-valutamarkt zou de betrokkenheid van de FSA de sector verder kunnen legitimeren als een ‘gereguleerde en beschermde industrie’.
Op korte termijn, als gevolg van de lage liquiditeit van Monacoin, meld het Zaif-team dat ongeveer 40 procent van de gebruikersfondsen die in Monacoin werden gehouden, worden gecompenseerd in Japanse yen. Bitcoin en Bitcoin Cash kunnen volledig worden gecompenseerd,
Een vrij vertaald gedeelte van het document luidde:
“Wat de compensatie betreft, was het voor BTC en BCH mogelijk om het uit de markt te halen. Maar voor MONA, waarvan het marktvolume schaars is in vergelijking met BTC enz., moest er gekeken worden naar een virtuele valuta die gelijk is aan het bedrag dat verloren ging als gevolg van de hack. De situatie was buitengewoon moeilijk. Daarom werd voor MONA besloten om ongeveer 60% van het totale bedrag dat bij MONA was ontvreemd terug te geven in MONA, en om het overige verloren gedeelte van ongeveer 40% te vervangen door de Japanse Yen. De conversieratio van de yen is 144,548 Yen per MONA”.
WAAROM BLIJVEN HACKS GEBEUREN?
Hoewel crypto-exchanges zeer winstgevend zijn tijdens een bullmarkt, hebben kleine exchanges de neiging in een correctie of een langere periode van zijwaartse koersen, om relatief grote nettoverliezen te registreren. In Zuid-Korea bijvoorbeeld, noteerde alleen Upbit in 2018 een bedrijfswinst van meer dan $ 100 miljoen, terwijl de rest van de top vijf exchanges grote nettoverliezen boekten.
Het is mogelijk dat kleine exchanges zich meer richten op winstgevendheid, wat het deel van de financiën kan wegnemen die nodig zijn om een hoog beveiligingsniveau en wettelijke regelgeving op het platform te realiseren. Met frameworks, zoals het nationale licentieprogramma in Japan dat nu vereist dat elke exchange wordt goedgekeurd door de FSA voordat het verhandelen kan beginnen, zullen de beveiligings-lekken en hack-gerelateerde zaken op de lange termijn naar verwachting dalen.