Het gaat duidelijk niet goed met Ethereum. De klappen die het project te verduren krijgt lijken elkaar nu in een sneltempo op te volgen. Een flash crash op CoinbasePro heeft de cryptocurrency in ieder geval een nieuwe opdoffer gegeven. De waarde van de ETH-token dook dan ook onder de 100 dollar. Op vrijdag viel de waarde van de token zelfs terug tot 85,83 dollar. Het volume van de ETH-token steeg dan wel explosief naar een stevige 2 miljard dollar, het ging duidelijk niet om positief, maar wel om zeer negatief volume welke de prijs danig onder druk heeft gezet. De voorbije 24 uur alleen al heeft Ethereum een verlies laten optekenen van zomaar even 15 procent!

Geloof in Ethereum lijkt verdwenen

De volledige cryptomarkt heeft het duidelijk moeilijk, maar er kan toch worden vastgesteld dat de verliezen welke Ethereum laat optekenen zomaar nog groter uitvallen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het verlies aan vertrouwen in het project. Vorig jaar werd Ethereum nog aanzien als één van de belangrijkste projecten binnen de cryptosector, maar inmiddels is er veel veranderd. Onder meer het verwaarloosbare aantal aan distributed app gebruikers speelt een belangrijke rol in het negatieve prijssentiment. Ook de crash in ICO verkopen die ETH-tokens vereisen zet de Ether prijs logischerwijs danig onder druk.

Twijfels over Infura hosted node cluster

Een ander belangrijk probleem welke bij veel mensen speelt heeft betrekking tot de Infura hosted node cluster. Het betreft hier een tool welke in het leven is geroepen door ConsenSys. De cryptocurrency community maakt zich zorgen om het feit dat alle gecreëerde dApps afhankelijk zouden zijn van deze node cluster. Op het ogenblik dat er zich met andere woorden problemen zouden voordoen met deze cluster zou dat er voor kunnen zorgen dat het volledige Ethereum ecosysteem in het gedrang komt. Dit is een potentieel zeer aanzienlijk risico welke inderdaad een extra overweging waard is.

Waar blijft de Casper update?

2018 moest voor Ethereum het jaar worden van de Casper update. Helaas is de update tot moment van schrijven uitgebleven. Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum heeft inmiddels laten optekenen dat Casper zich nog in de theoretische fase bevindt. Bovendien zouden de ontwikkelaars zomaar eens nog stevig hun tijd kunnen nemen om de update te realiseren. Het is onnodig om te zeggen dat ook dit het negatieve sentiment dat heerst rond Ethereum absoluut niet ten goede komt, in tegendeel.

Extreme val naar 13 dollar op CoinbasePro

Ondanks het feit dat alle aangehaalde redenen ergens wel (deels) verantwoordelijk zijn voor de sluimerende kostprijs van Ethereum moet het gezegd dat de recente koersval klappen ook vooral te maken heeft met paniek. Daar heeft de flash crash op CoinbasePro die de prijs van de ETH-token richting een waarde van amper 13 dollar stuwde uiteraard ook een significante bijdrage aan geleverd. Betekent dit alles het einde van Ethereum? Waarschijnlijk niet (geen garanties). Ondanks de sterke terugval in koers en het negatieve sentiment moet het gezegd dat Ethereum nog steeds een zeer belangrijk project is voor de cryptomarkt. Het komende jaar zou echter zomaar cruciaal kunnen gaan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *