Het EOS ecosysteem maakt duidelijk dat het over de capaciteit beschikt om enorme volumes aan dagelijkse transacties te kunnen realiseren. Volgens de data die beschikbaar wordt gesteld door Blocktivity is het netwerk er in geslaagd om haar eigen record van meer dan 48 miljoen transacties per dag te verbreken. Ze deed dit overigens niet zomaar, want het nieuwe record dat is gevestigd staat nu op zomaar even 87,2 miljoen transacties.
Vragen bij werkelijk EOS volume
Ondanks bovenstaande is het zo dat EOS in het verleden vaak af te rekenen heeft gekregen met scepticisme aangaande de kwaliteit van haar volume. Algemeen gezien is het wel zo dat netwerken welke gebruikmaken van delegated proof-of-stake een mechanisme kunnen opzetten waarbij er verschillende transacties die worden uitgevoerd tussen twee servers kunnen worden goedgekeurd. In het verleden waren er reeds verschillende platformen die van dit systeem gebruik hebben gemaakt. Het ging daarbij niet alleen om het BitShares netwerk, maar ook om het WAX netwerk. In het bijzonder deze laatste stond er om bekend gedurende enige tijd haar volume aanzienlijk te boosten terwijl ze bleef volhouden dat het ging om organisch volume. Ook EOS wordt van soortgelijke activiteiten verdacht.
Geen grote wijzigingen in EOS prijs
Ondanks het sterk toegenomen volume dat EOS weet te realiseren is het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat dit niet gereflecteerd wordt in de marktprijs van de token. Op moment van schrijven noteert EOS dan ook nog steeds aan een waarde van 5,24 dollar. Over de voorbije 24 uur betekent dit een geringe stijging van slechts 1,52 procent. EOS staat er om bekend gelist te zijn bij nagenoeg alle belangrijke en grote exchanges.
Het meeste volume wordt op moment van schrijven gerealiseerd door ZBG en Bibox. Beiden zijn goed voor een volume van respectievelijk 5,71 en 5,15 procent. De derde belangrijkste exchange voor EOS op moment van schrijven is OKEx. Daarbij is er sprake van 3,60 procent van het volledige handelsvolume dat door de cryptovaluta gaat.
Uitkijken naar bekendmaking op 1 juni
Dat de koers van EOS zo’n geringe verschillen vertoont is eigenlijk vrij opvallend. Zo is het namelijk bekend dat Block.One een belangrijke, grootschalige aankondiging zal doen op 1 juni van dit jaar. Echter blijft er duidelijk sprake van verdeeldheid onder de community. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat EOS over de mogelijkheid beschikt om slechte of foutieve smart contracts te cancellen en terug te draaien. Op dit vlak verschilt de aanpak van EOS dan ook aanzienlijk ten opzichte van bijvoorbeeld de werkwijze van Ethereum. Bij deze laatste is het dan ook zo dat transacties en fouten niet zomaar teruggedraaid kunnen worden.
Een gevoelig punt bij EOS is ook dat het team achter deze cryptocurrency over de mogelijkheid beschikt om accounts te bevriezen. Dit geldt overigens ook voor de tokens. Deze aanpak stoot heel wat mensen uit de cryptowereld voor de borst waardoor het potentieel van het EOS platform toch enigszins wordt ondermijnd. Het is nu vooral afwachten of de aankondiging van 1 juni daadwerkelijk een aanzienlijke impact kan hebben op de koers van EOS. Uiteindelijk zal ze toch eens een mooie run moeten zien te realiseren en de gerealiseerde meerwaarde moeten zien vast te houden. Alleen zo kan er constructief naar de toekomst worden gekeken.