De correctie die we hebben gezien op 22 december trof niet alleen de Bitcoin, maar ook een groot aantal altcoins. We drukken ons nog voorzichtig uit wanneer we zeggen dat de correctie voor heel wat paniek op de markt heeft gezorgd. Een enorme hoeveelheid eigenaars van cryptocurrencies hebben er tijdens deze dip dan ook voor gekozen om een aanzienlijk deel van hun portefeuille te verkopen. Dat is misschien op het eerste zicht een normale reactie, maar het moet gezegd dat paniek ook zeker in de cryptowereld altijd een slechte raadgever is. Bovendien is er een structureel verschil tussen een crash en een correctie.

Bij een crash gaat de volledige beurs onderuit en duurt het een behoorlijke tijd vooraleer er ook maar enig herstel merkbaar is. In bepaalde gevallen kan dit herstel er zelfs nooit komen. Dat is bij een correctie niet zo. Dat de situatie op 22 december duidelijk een correctie was en geen crash is inmiddels gebleken. Verschillende altcoins die toen onderuit gingen zijn ondertussen terug aan een stevige opmars bezig. Enkele namen zoals XVG (Verge) en RDD (ReddCoin) hebben zelfs meteen na de correctie een all-time high bereikt. Veel mensen die in een paniekreactie hebben verkocht zullen zich ondertussen dan ook voor het hoofd slaan…


Buy low, sell high

Veel mensen die er voor hebben gekozen om in cryptocurrencies te investeren beschikken reeds over de nodige ervaring met beleggen. Zij keken vroeger echter vooral in de richting van aandelen om een aantrekkelijk rendement te realiseren. In principe gelden alle basisregels met betrekking tot beleggen in aandelen ook voor cryptocurrencies. Dit betekent dat je altijd goed je (eigen!) onderzoek moet doen vooraleer te investeren en daarnaast mag je nooit kopen tijdens een piek. De kans dat er een correctie komt is namelijk altijd aanwezig. Bovendien geldt ook voor cryptocurrencies dat er sprake kan zijn van ‘pump & dump’. Hierbij wordt de koers van een cryptovaluta eerst door een groep van investeerders de hoogte in gestuwd waarna ze bij een verder stijgende koers massaal een groot deel tokens verkopen. Daardoor implodeert de koers en kan jij tegen een aanzienlijk verlies aanlopen.

Buy low, sell high geldt dus niet alleen voor aandelen, maar ook voor cryptocurrencies. Omwille van deze reden kunnen we stellen dat er tijdens de recente dip op de cryptobeurzen eigenlijk door velen de omgekeerde en dus foutieve beweging is gemaakt. Mensen hebben massaal een deel van hun portefeuille verkocht op een punt waarop de waarde van hun crypto’s aanzienlijk was gekelderd. Dergelijke paniekreacties leveren in 99 procent van de gevallen een stevig verlies op. Mocht er nog eens een correctie aankomen en je hebt vertrouwen in de cryptocurrencies waarin je hebt geïnvesteerd, verkoop dan niet. Sterker nog, dit is wellicht het interessantste moment om bij te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *