Tezos (XTZ)

Informatie over Tezos (XTZ) lees je op cryptobeginner.nlHet moet gezegd dat de XTZ-token van Tezos haar lancering op de markt niet heeft gemist, in tegendeel. Ze gaat dan ook de geschiedenisboeken in als één van de meest succesvolle ICO’s ooit. In amper twee weken tijd slaagde het project er dan ook in om een bedrag van zomaar even 232 miljoen dollar op te halen. Het vertrouwen in het project was reeds bij de start duidelijk enorm te noemen. Helaas heeft Tezos in het verleden ook af te rekenen gekregen met tal van verschillende problemen. Deze lijken inmiddels gelukkig wel te zijn verholpen waardoor het project terug constructief aan de weg kan bouwen. Bent u ook wel geïnteresseerd in het Tezos project en wilt u er dan ook graag meer over te weten komen. Dat kan op deze pagina!

Beniewd naar Tezos verwachting? Onze experts leggen het uit…..

Kennismaking met Tezos (XTZ)

Een belangrijk deel van de populariteit waar Tezos op kan rekenen is het gevolg van het feit dat ze zich kan blijven door ontwikkelen. Bovendien is het zo dat Tezos in de praktijk grote gelijkenissen vertoont met Ethereum. De manier waarop het platform zich door kan ontwikkelen zorgt er voor dat er in tegenstelling tot bij de meeste andere cryptocurrencies geen hard forks zijn vereist voor het doorvoeren van gewenste updates aan het netwerk. Kenmerkend voor het project van Tezos is niet alleen dat ze ondersteuning biedt voor zogenaamde smart contracts, daarnaast kenmerkt ze zich door een ingebouwd bestuur en is er sprake van “formal verification”. Daarnaast is het zo dat Tezos in vergelijking met Ethereum geen gebruik maakt van een proof of work (en toekomstig proof of stake) algoritme. In plaats daarvan heeft het team achter Tezos gekozen voor het Delegated Proof of Stake algoritme.

Het bestuur van Tezos

Voor potentiële investeerders in het project Tezos is het belangrijk om te weten dat het bestuur volledig bestaat uit zogenaamde aandeelhouders. Dit betekent dat iedereen die houder is van XTZ-tokens mee kan participeren in het bestuur van het protocol. Op het ogenblik dat één van de ontwikkelaars een voorstel lanceert voor het doorvoeren van een bepaalde upgrade aan het protocol zullen alle eigenaars van XTZ-tokens over de aangekondigde upgrade kunnen stemmen. Pas op het ogenblik dat er een meerderheid van de coinbezitters zich achter het voorstel kan scharen wordt deze ook daadwerkelijk doorgevoerd.

De manier waarop het systeem met stemmen werkt werd uiteraard op voorhand bepaald. Wat het platform van Tezos potentieel extra interessant maakt is het feit dat met voldoende stemmen zelfs aanpassingen aan het platform mogelijk kunnen worden gemaakt. Door deze manier van werken toe te passen kan er in de praktijk voor worden gezorgd dat het systeem zich kenmerkt door een honderd procent correct verloop. Bovendien zullen ontwikkelaars op deze manier ook aangespoord en gemotiveerd worden om het platform te blijven doorontwikkelen.

Misschien wel het belangrijkste voordeel dat het governance concept van Tezos met zich meebrengt is terug te vinden in het feit dat hard forks niet langer zijn vereist. Dit is het gevolg van het feit dat Tezos over de mogelijkheid beschikt om upgrades “on-chain” door te voeren. Op deze manier hoeft er niet telkens terug een nieuwe blockchain te worden gecreëerd. Heel wat investeerders zien hier ook een niet onbelangrijk voordeel in ten opzichte van bijvoorbeeld het Ethereum platform.

Het “Delegated Proof of Stake” algoritme

Tezos maakt zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven gebruik van het zogenaamde “Delegated Proof of Stake” algoritme. Het betreft hier een algoritme waarbij er gebruik wordt gemaakt van het zogenaamde “baking”. Tijdens dit proces worden er nieuwe blokken “Tezzies” aangemaakt. Deze Tezzies zullen in de praktijk steeds volledig willekeurig worden toegewezen aan een specifieke Tezzie welke reeds in de markt is terug te vinden. De persoon of partij welke in het bezit is van deze Tezzie zal uiteindelijk het blok toegewezen krijgen. In principe fungeert dit systeem als een soort van loterij waarbij elke Tezzie de functie van een lot vertegenwoordigt. Des te meer loten je in bezit hebt, des te groter jouw kans is om te winnen.

Bovenstaande betekent evenwel niet dat elke investeerder in Tezos verplicht is om aan dit proces deel te nemen, in tegendeel. Je kan namelijk ook perfect de keuze maken om jouw coins als het ware te delegeren aan iemand anders. Uiteindelijk zal het dan ook deze partij zijn die er mee gaat “baken”. Als baker ontvang je enkele weken op voorhand een waarschuwing met betrekking tot het moment waarop je jouw coinborg moet gaan inzetten. De bakers ontvangen voor het eerlijk handelen een bepaalde vergoeding. Dit aldus bijvoorbeeld wanneer ze er in zijn geslaagd om een blok goed te keuren. Heeft men oneerlijk gehandeld? Dan worden ze daarvoor gestraft. Zo blijft het Tezos systeem ten allen tijde eerlijk en transparant.

Tezos (XTZ) kopen

Bent u na het lezen van de informatie op deze pagina met betrekking tot het Tezos project ook wel geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van dit platform? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat het mogelijk is om de XTZ-token op verschillende manieren aan te kopen. Er zijn dan ook verschillende cryptocurrency exchanges welke er voor hebben gekozen om de token in hun aanbod op te nemen. Het gaat hierbij onder meer om de volgende exchanges:

  • Kraken;
  • HitBTC;
  • Huobi Global;
  • Bitfinex;
  • Gate.io

Op moment van schrijven is het zo dat (nog) geen enkele Nederlandse cryptocurrency broker er voor heeft gekozen om deze cryptocurrency in haar aanbod op te nemen. Dit betekent dat het nog niet mogelijk is om in te stappen met vers fiat-geld. Van zodra daar verandering in komt spreekt het voor zich dat we daar meteen melding van zullen maken hier op Cryptobeginner.nl. Wees er dan ook zeker om regelmatig ons actuele nieuws te volgen!

Hoe veilig uw Tezos tokens opslaan?

Op het ogenblik dat u er voor kiest om een bepaalde hoeveelheid aan XTZ-tokens aan te kopen bij een bepaalde cryptocurrency exchange is het nooit een goed idee om deze tokens zomaar bij de exchange in kwestie te laten staan, in tegendeel. In plaats daarvan wordt het dan ook aangeraden om ze meteen weg te zetten op een wallet waarvan u zelf houder bent van de private key. Enkele voorbeelden van Tezos wallets die je kan gebruiken zijn onder meer:

  • De TezBox Wallet;
  • De Galleon Tezos Wallet;
  • De Tezos CLI Wallet;
  • De Kukai Tezos Wallet;
  • De Tezos.Blue Wallet;

Naast bovenstaande cryptocurrency wallets is het zo dat je er eveneens voor kan kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde hardware wallet. Met name de Trezor T maakt het voor investeerders in Tezos perfect mogelijk om er hun XTZ-tokens op, op te slaan. In het bijzonder wanneer u bent ingestapt in Tezos voor de lange(re) termijn is een dergelijk toestel zonder ook maar enige twijfel het overwegen meer dan waard.