Wanneer beleggers overwegen te investeren in cryptocurrencies, denken ze over het algemeen aan het delven van crypto of het kopen ervan op een crypto uitwisseling. Maar crypto staking, of staking crypto, zoals het vaak wordt genoemd, is een ander haalbaar alternatief voor crypto nieuwsgierigen om activa in hun portemonnee te krijgen. 

Hoewel “staking” een relatief nieuwe toevoeging is aan het financiële lexicon, is het belangrijk voor diegenen die geïnteresseerd zijn in crypto investeringen om te begrijpen wat het is, hoe het werkt en voor welke cryptocurrencies het kan worden gebruikt. 

Het uitzetten van cryptovaluta voelt misschien alsof het een stap verder gaat dan alleen leren hoe je staking Bitcoin kunt kopen of hoe een crypto uitwisseling werkt, maar leren over het uitzetten van cryptocurrency kan je kennis verbreden, waardoor je een beter geïnformeerde belegger wordt. 

Dit artikel zal het allemaal doornemen, van de basisprincipes van het uitzetten tot de platforms die investeerders kunnen gebruiken voor het uitzetten van munten. 

Wat is staking

Crypto staken is het proces van het vergrendelen van crypto holdings om beloningen te verkrijgen of rente te verdienen. Cryptocurrencies worden gebouwd met blockchain technologie, waarbij crypto transacties worden geverifieerd en de resulterende gegevens worden opgeslagen op de blockchain. Staking is een andere manier om het valideren van die transacties op een blockchain te beschrijven. 

Afhankelijk van de soorten cryptocurrency waarmee je werkt en de ondersteunende technologieën, worden deze validatieprocessen “proof-of-stake” of “proof-of-work” genoemd. Elk van deze processen helpt crypto netwerken om consensus te bereiken, of bevestiging dat alle transactiegegevens kloppen. 

Maar om die consensus te bereiken, zijn deelnemers nodig. Dat is wat staking is: investeerders die actief hun cryptobezit in hun digitale portemonnee vasthouden of opsluiten, nemen deel aan de consensusvormingsprocessen van deze netwerken. Stakers zijn in wezen het goedkeuren en verifiëren van transacties op de blockchain. 

Hiervoor belonen de netwerken die investeerders. De specifieke beloningen zijn afhankelijk van het netwerk. 

Het kan handig zijn om btc staking te beschouwen als vergelijkbaar met het storten van contant geld op een spaarrekening. De deposant verdient rente over zijn geld terwijl het op de bank staat, als beloning van de bank, die het geld voor andere doeleinden gebruikt (lenen, enz.). Het inzetten van munten is dus vergelijkbaar met het verdienen van rente. 

Hoe werkt crypto staking

Bitcoin v versus altcoins

Voor de belegger is crypto staking een passieve activiteit. Wanneer een staken crypto investeerder zijn bezit inlegt (met andere woorden, ze in zijn portemonnee laat), kan het netwerk die tegoeden gebruiken om nieuwe blokken op de blockchain te smeden. Hoe meer crypto je inzet, hoe groter de kans dat je bezit wordt geselecteerd. En dit is echt niet alleen Bitcoin staking. 

Informatie wordt in het nieuwe blok “geschreven” en de beleggingen van de belegger worden gebruikt om het te valideren. Omdat munten al gegevens van de blockchain hebben “ingebakken”, kunnen ze worden gebruikt als validators. Vervolgens beloont het netwerk de staker voor het toestaan van die bedrijven om als validators te worden gebruikt. 

Proof of Stake – Wat is staken crypto

Cryptocurrencies via Litebit kopen weer makkelijkerEr is een nieuwer consensusmechanisme genaamd Proof of Stake ontstaan ​​- met het idee om de snelheid en efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Een belangrijke manier waarop Proof of Stake de kosten verlaagt, is door niet van al die mijnwerkers te eisen dat ze wiskundige problemen oplossen, wat een energie-intensief proces is. In plaats daarvan worden transacties gevalideerd door mensen die letterlijk via staking in de blockchain zijn geïnvesteerd. 

Staking heeft een vergelijkbare functie als mining, in die zin dat het het proces is waarbij een netwerkdeelnemer wordt geselecteerd om de laatste batch transacties aan de blockchain toe te voegen en in ruil daarvoor wat crypto te verdienen. 

De exacte implementaties variëren van project tot project, maar in wezen zetten gebruikers hun tokens op het spel voor een kans om een ​​nieuw blok aan de blockchain toe te voegen in ruil voor een beloning. Hun ingezette tokens fungeren als een garantie voor de legitimiteit van elke nieuwe transactie die ze aan de blockchain toevoegen. 

Het netwerk kiest validators (zoals ze meestal worden genoemd) op basis van de grootte van hun inzet en de tijd dat ze deze hebben vastgehouden. Dus de meest geïnvesteerde deelnemers worden beloond. Als wordt ontdekt dat transacties in een nieuw blok ongeldig zijn, kunnen gebruikers een bepaald bedrag van hun inzet laten verbranden door het netwerk, in wat bekend staat als een slashing-event. 

Voordelen – Staken crypto

Cryptocurrency kopen met ideal? Bekijk op cryptobeginner.nl de mogelijkheden!Veel crypto houders op lange termijn beschouwen staking als een manier om hun activa voor hen te laten werken door beloningen te genereren, in plaats van stof te verzamelen in hun crypto portefeuilles. 

Staking heeft als bijkomend voordeel dat het bijdraagt aan de veiligheid en efficiëntie van de blockchainprojecten die je ondersteunt. Door een deel van je geld uit te zetten, maak je de blockchain beter bestand tegen aanvallen en versterk je het vermogen om transacties te verwerken. Sommige projecten kennen ook “governance-tokens” toe aan stakende deelnemers, wat houders inspraak geeft in toekomstige wijzigingen en upgrades van dat protocol. 

Populaire cryptomunten – Bitcoin staken 

Wat zal de volgende grote Bitcoin-rally triplerenEr zijn veel verschillende soorten cryptocurrency en veel van hen kunnen worden ingezet om beloningen te verdienen. Hoewel dit verre van een volledige lijst is, zijn hier een paar crypto’s en munten die kunnen worden ingezet om rendement te behalen: 

Natuurlijk kun je ook Bitcoin staken en zijn XRP staking, Ripple staking en Chainlink staking ook zeker een ding. Om nog maar een paar voorbeelden te noemen.  

Hoe te beginnen met staking crypto

Tip: Deze cryptovaluta's kan je nu goedkoop kopen!Nu de vraag wat is crypto staking is behandeld, wil je vast weten hoe je er mee begint. Om crypto staking te starten, moet een belegger beslissen waar en wat hij wil inzetten. Hier zijn vier eenvoudige stappen om aan de slag te gaan. 

  1. Kies een crypto of munt om in te zetten.
  2. Kies en download een digitale portemonnee waarinje jemunten voor uitzetten wilt bewaren. Dat kan betekenen dat je rechtstreeks naar de hoofdwebsite van de specifieke crypto gaat en de bijbehorende portemonnee downloadt. 
  3. Koop minimaal het minimaal benodigde aantal munten. Sommige netwerken vereisen dat stakers een minimum aantal munten hebben om deel te nemen (Ethereum-houders moeten bijvoorbeeld 32 hebben).
  4. Zorg voor de nodige rekenkracht en een ononderbroken internetverbinding.

Als alles op zijn plaats is, kan het uitzetproces serieus beginnen. Vanaf hier hoeven de meeste mensen alleen maar af en toe in te checken bij hun crypto bezit om er zeker van te zijn dat alles zoemt zoals het hoort. 

Waar kun je staken – Chainlink staking 

Er zijn heel veel platformen waar je kunt staken. Elk platform heeft zo zijn voor- en nadelen en het is goed om hier van tevoren naar te kijken. We zetten hier daarom een paar van de populairste voor je op een rijtje. 

Binance staking

Binuance verbrandt 28 miljoen dollar BNB-tokensDeze cryptocurrency-uitwisseling is geschikt voor: Geavanceerde cryptocurrency-handelaren over de hele wereld die toegang willen tot een breed scala aan valuta’s en functies die zijn ontworpen om de winst te maximaliseren. 

Je kunt Binance staking gebruiken via desktop, mobiel of webgebaseerde app. Met elke optie kunt u: 

Het is een gecentraliseerde uitwisseling, dus je moet wat persoonlijke informatie verstrekken om je account te verifiëren voordat je aan de slag kunt. 

Bitvavo staking

Bitvavo list Enjin Coin (ENJ)Bitvavo is de Nederlandse oplossing voor een wallet. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam en is daar ook opgericht. Een heel groot voordeel is dan ook dat je bij Bitvavo staking kan doen via iDeal. Waar je bij de meeste internationale platformen de optie tot iDeal niet hebt, en daardoor dus via PayPal of een creditcard moet betalen. 

En voor de Nederlanders die moeite hebben met Engels is dit ook het ideale platform, aangezien de site volledig in het Nederlands is. Wat eventuele problemen kan voorkomen. 

Overige

Bitcoin v versus altcoins

Zoals we al hadden aangegeven zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Waar Binance internationaal gezien de grootste is, en Bitvavo nationaal gezien de grootste. Zullen dit de twee zijn waar je het meeste aan hebt. Mocht je toch het idee hebben dat je wat anders wilt, dan hebben we hier nog een paar specifieke: 

Coinloan is beschikbaar voor iedereen in de EU, ze richten zich voornamelijk op leningen, maar je kunt hier ook handelen. 

Celsius Network richt zich op staking en heeft geen fees. Je kunt hier meer verdienen door ook te investeren in hun eigen coin. 

BlockFi betaalt je een rente over je staken Bitcoin en Gemini Dollars. Deze kunnen maandelijks veranderen, maar zijn al lange tijd hetzelfde gebleven. 

Conclusie crypto staking

Cryptocurrencies via Litebit kopen weer makkelijkerCrypto staking is een aantrekkelijke bron geworden voor beleggers die inkomsten willen verdienen door cryptocurrencies aan te houden – vergelijkbaar met hoe een obligatie of hoogdividendaandeel zou werken. 

Net als elke andere vorm van beleggen, brengt crypto staking echter risico’s met zich mee, waaronder de mogelijkheid om de munten in je online portemonnee te verliezen in geval van een cyberbeveiligingsinbreuk of een verlies in hoofdsom als gevolg van een scherpe daling van de prijs van het token tijdens de lock-up periode. 

Daarom moet je de risico opbrengstverhouding van inzetten analyseren op basis van marktomstandigheden, de betrouwbaarheid van het netwerk en de beloningen die de blockchain biedt voor het opzij zetten van je munten om ervoor te zorgen dat je voldoende wordt gecompenseerd voor de risico’s die je neemt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Automatisch geld verdienen met cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande crypto platformen:

Wil jij Bitcoin of Ethereum kopen? Bekijk dan nu jouw mogelijkheden op de Nederlandse crypto exchange Bitvavo