De IPO droom van Bitcoin mining gigant Bitmain is voorbij. Althans voorlopig, omdat de listingaanvraag die werd ingediend op 26 september 2018 de vervaldatum van zes maanden had bereikt. Zonder een specifieke datum te geven, zei Bitmain in een blog dat het op een later tijdstip opnieuw zal worden geprobeerd.
De maker van de hardware voor crypto-mining was van plan om $ 3 miljard op te halen met deze IPO aan de Hong Kong Stock Exchange (HKEX). Bitmain heeft echter niet duidelijk gemaakt of het een eventuele volgende IPO nog steeds probeert op de Hong Kong Stock Exchange, of dat deze elders gaat plaatsvinden.

Wist de Hong Kong Stock Exchange dat de IPO van Bitmain vanaf het begin gedoemd was?

Het feit dat de listingaanvraag van Bitmain is verlopen, is echter geen verrassing. In december kwamen berichten naar buiten dat de HKEX aarzelde om Bitmain’s IPO aanvraag goed te keuren. Deze aarzeling werd toegeschreven over zorgen met betrekking tot duurzaamheid van het bedrijf. Ook was de HKEX bezorgd over de mogelijkheid om een cryptocurrency bedrijf op de lijst te zetten, omdat de crypto-wereld toch een zeer grote volatiliteit in de sector met zich meebrengt. Dit kan van het ene op het andere moment toch vreemde situaties met zich meebrengen.

Eerder dit jaar uitte de CEO van de HKEX, Charles Li Xiaojia, zijn bezorgdheid over consistentie in de bedrijfsmodellen van cryptocurrency-bedrijven. Rond die tijd had Bitmain ook plannen aangekondigd om uit te breiden naar kunstmatige intelligentie en andere technologische niches.

Andere crypto gerelateerde bedrijven die hetzelfde lot hebben ondergaan, zijn Bitmain’s Chinese rivaal ‘Canaan Creative’. Het is echter wel een feit dat het niet doorgaan van deze listing van Bitmain toch opzienbarend blijft, omdat het één van de best gefinancierde Chinese blockchain-startups blijft. Even voor alle duidelijkheid: in het eerste halfjaar van 2018, maakte Bitmain een winst van $ 740 miljoen dollar. Is toch niet echt klein wisselgeld….

In de blog bevestigde Bitmain ook wijzigingen in het management team die al eerder waren gemeld. Hoewel ze aanblijven als adviseurs, zijn JIhan Wu en Micree Zhan teruggetreden als co-CEO’s. In de nu vervallen beursintroductie was het belang van Wu in het bedrijf 21 procent, terwijl Zhan 37% had. Chip-industrie veteraan, Haichao Wang is nu de huidige Bitmain CEO.

Zal de nieuwe mining apparatuur van Bitmain een verschil maken gaan maken?

Aangezien cryptocurrencies zich het laatste jaar toch aardig in een ‘beren’ omgeving bevinden, is het noodzakelijk geworden om mining-kosten van cryptocurrencies laag te houden. In dit opzicht heeft Bitmain recent de Antminer Z11 uitgebracht, gebaseerd op het 12nm ASIC-ontwerp. De fabrikant van hardware voor cryptomining beweert dat de chip 28,6 procent minder energie verbruikt.

Het valt echter nog maar te bezien of de Antminer Z11 de belangstelling zal wekken voor de mining-apparatuur van Bitmain waarop men hoopt. In het derde kwartaal vorig jaar, werd een verlies van $ 500 miljoen geleden. Dan is een winst van $ 740 miljoen de maanden daarvoor ook weer snel weg…. Dit werd toegeschreven aan de verminderde vraag naar mining-platformen, het belangrijkste product van Bitmain. Door de lagere cryptokoersen, en toch relatief hoge kosten om mining uit te voeren, zijn een hoop miners gestopt omdat het toch minder lucratief werd. Hieruit blijkt hoe belangrijk een hoge cryptokoers is voor miners…

Bitmain zet groot in op artificial intelligence

Bitmain heeft ook aangegeven dat het nog steeds van plan is om zijn afdeling kunstmatige-intelligentie (AI) te laten groeien. Maar op dit moment levert dit nog niet echt een substantiële bijdrage aan de inkomsten.

In de IPO-prospectus stond vermeld dat ‘niet-cryptogerelateerde bedrijven, 0,1 procent van de omzet van Bitmain brachten in de eerste helft van 2018. Een omzet welke op dat moment $ 2,8 miljard was. Hieruit blijkt dus dat de afdeling AI nog in de kinderschoenen staat. Analisten zijn daarom van mening dat de toekomst van de hardware producent afhankelijk is van de focus op de kernactiviteit van het bedrijf.

Mede-oprichter van Kenys Capital, Jehan Chu, een in Hong Kong gevestigde crypto-investeerder, zei het als volgt:
‘De echte boost voor het herstel van Bitmain zal zijn, hun hernieuwde focus zijn op de kernactiviteit van het ontwerpen en produceren van geavanceerde mining-hardware, en de voortdurende institutionele investeringen in crypto en blockchain’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *