De voorbije weken is er reeds behoorlijk veel gezegd en geschreven over de stopzetting van de samenwerking tussen Bitfinex en de Amerikaanse bank Wells Fargo. Deze laatste liet de exchange in een recent verleden weten dat het op zoek moest naar een ander onderkomen voor haar bankrekening. Inmiddels lijkt er een oplossing voor dit probleem te zijn gevonden. ING heeft namelijk bevestigd dat Bitfinex vanaf heden voor haar zakelijke activiteiten gebruik kan maken van een ING account.

Een woordvoerder van ING, namelijk ‘Harold Reusken’ bevestigde bovenstaand nieuws, maar wou er verder weinig details over kwijt. Hij liet dan ook optekenen dat; “Wanneer het aankomt op bedrijven die actief zijn op de cryptocurrency markt moeten we zeggen dat we een zeer gereserveerde houding aannemen. Dit geldt echter niet voor partijen die actief zijn in traditionele markten en betalingen ontvangen in cryptocurrencies”.

Dat er nu een einde lijkt te komen aan de onzekerheid voor Bitfinex is meer dan welkom. Toen De Amerikaanse bank Wells Fargo er vorig jaar voor koos om de transacties vanaf het account van Bitfinex op te schorten werd er op een zeker ogenblik voor een slordige 180 miljoen aan Amerikaanse dollars bevroren. Op een later tijdstip in 2017 verwees Bitfinex klanten door naar de Poolse bank ‘Spoldzielczy’. Echter heeft deze nooit bevestigd dat de exchange er daadwerkelijk klant was.

Hechte band tussen Bitfinex en Tether

Eén van de meest cruciale aspecten die er voor zorgt dat menig aantal bank er niet om staat te springen om met Bitfinex in zee te gaan is diens hechte band met de cryptocurrency ‘Tether‘. De zogenaamde USDT token zou volgens de theorie namelijk telkens gewaarborgd moeten worden door een vergelijkbare hoeveelheid Amerikaanse dollars, maar er bestaat onduidelijkheid over of dit wel degelijk zo is. Opvallend, in december van vorig jaar liet Teunis Brosens, een crypto-georiënteerd economisch expert van ING zich nog zeer kritisch uit over USDT in RTLZ. Hij stelde toen:

“Telkens Bitcoin een bepaalde groei laat zien doet Tether dat ook. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat Tether als functie heeft om Bitcoin te ondersteunen. Op het ogenblik dat Tether gedestabiliseerd geraakt zou dit dan ook zomaar een stevige klap kunnen betekenen voor de volledige crypto markt”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *