Het lijkt er steeds meer naar uit te zien dat de cryptomarkt de “strenge winter” heeft overleefd. Tijdens het voorbije weekend heeft een nieuwe pump er voor gezorgd dat de waarde van Bitcoin is gestegen richting de 9.000 dollar. Volgens sommige bronnen is het dan ook slechts een kwestie van tijd vooraleer ook de 10.000 dollar in zicht komt. De huidige waarde van Bitcoin is de hoogste tot dusver in het jaar 2019. De prijs is zelfs het hoogst sinds mei 2018, ongeveer één jaar geleden. Ten opzichte van het begin van het jaar noteert Bitcoin op moment van schrijven zomaar even 137 procent hoger. Wie in het begin van het jaar een positie heeft ingenomen in Bitcoin heeft dus reeds een mooi rendement gerealiseerd.
Ook mining wordt terug interessanter
Niet alleen investeren in cryptocurrencies lijkt op moment van schrijven terug interessant te zijn. Ook het rendement van Bitcoin mining is terug aanzienlijk toegenomen. Op bepaalde momenten leek het er even naar uit te zien dat miners Bitcoins maakten uit ijle lucht. Toch is dat niet correct. Miners dienen namelijk aanzienlijke investeringen te doen in krachtige systemen. Bovendien worden ze ook geconfronteerd met aanzienlijke elektriciteitsfacturen. Dit laatste is het gevolg van het feit dat minen een zeer energie-intensief proces is. In het bijzonder deze hoge kosten hebben er voor gezorgd dat Bitcoin miners het zwaar te verduren hebben gekregen tijdens het voorbije jaar. Heel wat kleine miners werden dan ook gedwongen om hun activiteiten te staken.
Bitcoin mining terug rendabel
Nu de prijs van Bitcoin terug is toegenomen is ook Bitcoin mining terug heel wat rendabeler geworden. De gemiddelde dagelijkse omzet van Bitcoin miners heeft dan ook terug een waarde bereikt van 17,5 miljoen dollar. Dit althans volgens de data die is bekend gemaakt door Blockchain.com. Deze omzet is vergelijkbaar met deze die werd gerealiseerd in de maand juni van 2018. Bovendien is het ook zo dat het gemiddelde aantal bevestigde transacties in Bitcoin is toegenomen. Dit lijkt allemaal uitstekend nieuws te zijn voor partijen die interesse hebben in het minen van Bitcoin. Dit gezegd zijnde is er ook een keerzijde aan de medaille.
Om voordeel te kunnen halen uit de huidige positieve trend voor Bitcoin miners is het namelijk zo dat de partijen verplicht zijn om bovenop de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen te blijven. Het regelmatig updaten van de mining equipment is dan ook een absolute vereiste. Het spreekt voor zich dat ook dit echter steevast niet onaanzienlijke kosten of investeringen met zich meebrengt. De moeilijkheidsgraad van mining stijgt doorgaans namelijk samen met de prijs. Dit heeft als gevolg dat miners nood hebben aan krachtigere en zo efficiënt mogelijke systemen om gunstige resultaten te kunnen blijven neerzetten.
Vrees voor monopolie van grote partijen
Ondanks het feit dat Bitcoin mining langzaam maar zeker dus terug betere rendementen lijkt op te leveren is het wel zo dat de vrees bestaat voor een monopolie onder grote partijen. Zoals eerder in dit artikel reeds aangegeven zagen immers veel kleine(re) miners zich genoodzaakt om de deuren te sluiten. Zij konden de aanzienlijke investeringen immers niet langer dragen en / of wisten niet meer op te boksen tegen de grotere bedrijven die aan Bitcoin mining doen.