Cryptobeginner.nl

Wat is een pump & dump?

In een ongereguleerde markt zoals de cryptocurrency sector is manipulatie nooit ver weg. Eén van de meest in het oog springende termen op dit vlak is misschien wel ‘pump & dump’. In het bijzonder wanneer u er voor kiest om bijvoorbeeld enkele groepen op Telegram of accounts op Twitter te volgen is deze term waarschijnlijk ook u niet helemaal vreemd. Veel mensen stellen zich echter de vraag wat het nu precies is en of ook zij met pump & dump een bepaald (financieel) voordeel kunnen realiseren. In de praktijk is dat zeker het geval, maar dan moet u wel heel precies weten wat u aan het doen bent. De verkeerde keuzes maken kan er namelijk zomaar voor zorgen dat u heel wat geld verliest in plaats van verdient. Waar u met betrekking tot pump & dump nu precies allemaal rekening mee dient te houden wordt meteen duidelijk op het ogenblik dat u de informatie doorneemt welke is terug te vinden op deze pagina!

Wat is pump & dump precies?

Laat ons in eerste instantie even gaan kijken naar wat een pump & dump nu precies is. Het valt namelijk op dat een dergelijk scenario zich in de praktijk nagenoeg altijd voordoet bij de kleinere cryptocurrencies die over een bescheiden market cap beschikken. Dit heeft alles te maken met het feit dat de koers van dergelijke tokens veel eenvoudiger manipuleerbaar is in vergelijking met tokens als bijvoorbeeld BTC of ETH. Een pump & dump is dan ook eigenlijk niets meer of minder dan een grote partij die instapt waardoor de koers positief wordt beïnvloed en vervolgens (bijna) meteen terug uitstapt om zo een bepaalde winst te kunnen claimen. Op het ogenblik dat u mee kunt surfen op de virtuele golf die wordt gecreëerd levert ook jou dat ongetwijfeld meteen rendement op. Bent u echter te laat en koopt u op het verkeerde moment in? Dan valt de koers waarschijnlijk sterk terug waardoor u voldoening zult moeten nemen met een niet onaanzienlijk verlies. Het kan dan ook niet genoeg benadrukt worden dat, ondanks het feit dat u als investeerder in cryptocurrencies zeker uw voordeel kunt doen met pump & dump, het in de praktijk ook zomaar helemaal fout kan gaan.

Hoelang duurt een gemiddelde pump & dump

In principe wordt er vaak gesteld dat een goed uitgekiende pump & dump slechts enkele uren of zelfs minuten hoeft te duren. Dat klopt, maar in de praktijk kan een pump & dump ook zomaar verschillende dagen aanhouden. Dit wordt gedaan omdat op deze manier de illusie (want dat is het vaak) wordt gewekt dat een bepaalde token aan een bull run bezig is terwijl in de praktijk slechts één partij de koers loopt te manipuleren. Dit maakt het vaak ook bijzonder moeilijk, om maar niet te zeggen onmogelijk om tijdens een pump & dump zonder voorkennis te weten wat nu precies het meest geschikte moment is om te verkopen. Toch is dit van cruciaal belang. Wacht u te lang, dan is de kans groot dat u met een groot aantal tokens in uw portefeuille blijft zitten die u tegen een veel te dure prijs heeft aangekocht. Een dergelijke persoon noemen we een ‘bagholder’.

Belangrijke aandachtspunten pump & dump

Ondanks het feit dat er een zeker potentieel schuilt in pump & dump mag het inmiddels duidelijk zijn dat er ook een aantal niet onbelangrijke nadelen en risico’s aan verbonden zijn. Omwille van deze reden hebben we alle aandachtspunten met betrekking tot pump & dump die u beter niet over het hoofd kan zien alvast even voor u op een rijtje gezet:

  1. Doe alleen mee met een pump & dump wanneer u zich op een zo optimaal mogelijke wijze heeft ingelicht over de handelswijze en het uitstapmoment. Dit laatste wordt doorgaans bepaald aan de hand van het moment waarop een bepaalde koers is bereikt.
  2. Een pump & dump is altijd risicovol. In een volatiele markt zoals de cryptomarkt is er geen enkele garantie op slagen. Dit betekent dat u in principe altijd moet bereid zijn om uw inleg in een pump & dump (deels) te verliezen. Stap dan ook nooit in met geld dat u nodig heeft om bijvoorbeeld uw vaste kosten te betalen.
  3. Heel veel zogenaamde ‘scammers’ organiseren pump & dumps via social media platformen zoals Twitter en Telegram. Dergelijke pump & dumps zijn vaak slecht of zelfs helemaal niet georganiseerd met als gevolg dat u, uw inleg altijd kwijt bent. Weet dus altijd de ‘legitieme’ van de niet legitieme pump & dumps te onderscheiden.

Het principe van pump & dump is niet nieuw

Veel mensen denken nog steeds dat het pump & dump principe op de markt is geïntroduceerd met de komst van cryptocurrencies. Dat is absoluut niet correct, in tegendeel. De praktijk leert ons namelijk dat er zich in de geschiedenis reeds heel wat soortgelijke gebeurtenissen hebben voorgedaan, zelfs op de reguliere aandelenmarkt. Een bekend voorbeeld daarvan is de beursgang van ‘World Online’ die heeft plaatsgevonden op vrijdag 17 maart 2000. De beursgang werd grootschalig aangekondigd en kreeg bijgevolg ook heel wat aandacht in de media. Dit zorgde er voor dat het aandeel steeg naar een onwezenlijke waarde van 50,20 gulden waardoor nog meer geïnteresseerde (particuliere) investeerders instapten. Echter verkozen grote aandeelhouders zoals TROS, de NS evenals Telfort er al snel voor om hun niet onaanzienlijk pakket met aandelen te verkopen. Bovendien raakte later bekend dat ook de oprichtster haar aandelen reeds weken op voorhand had verkocht voor 6 dollar. Ongeveer drie weken na de beursgang was de koers van het aandeel al gehalveerd waardoor heel wat investeerders aanzienlijke geldbedragen hadden verloren. Pump & dump op de reguliere aandelenmarkt is dan wel net wat minder extreem, toch is het absoluut geen nieuw fenomeen.

Meedoen met een pump & dump of niet?

Rest eigenlijk nog één belangrijke vraag, namelijk of het nu wel of niet de moeite waard is om mee te doen met een pump & dump. Het antwoord op deze vraag hangt in de praktijk eigenlijk steeds af van het risico dat u wenst te nemen. Veel investeerders stappen in de cryptomarkt met zogenaamd ‘durfkapitaal’. Dit betekent dat men bereid is om het risico op verlies te nemen zolang daar maar hoge potentiële winsten tegenover worden gezet. Voor de brave huisvader die graag een leuke meerwaarde wil boeken op diens investeringen in cryptocurrencies is dat echter niet het geval. Of u er nu uiteindelijk wel of niet voor zult kiezen om deel te nemen aan een pump & dump is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie en keuzes. Echter kan het niet genoeg worden benadrukt dat er een aanzienlijk gevaar in schuil gaat. Sinds de toegenomen adoptie hebben heel veel mensen reeds aanzienlijke bedragen verloren door dit fenomeen. Weet dan ook waar u aan begint wanneer u instapt in een pump & dump groep!

Wist je dat je jaarlijks tot wel 12% aan rente kunt verdienen met crypto staken?

Kijk snel bij een van de onderstaande crypto exchanges voor de beste rates!

Nieuw in de wereld van crypto? Dan ben je bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo aan het juiste adres!