Bitcoin staat nu bovenaan de lijst met trending zoekwoorden in de Baidu-zoekmachine, het Chinese equivalent van de Google zoekmachine.

Na een daling van de all-time high koers eind december, bereikte Bitcoin een dieptepunt van ongeveer $ 3.200 voordat hij in de afgelopen dagen boven de $ 5.000 steeg. De $ 5000 lijn heeft bewezen een cruciaal punt te zijn dienend als een psychologische punt van steun en/of weerstand. Op het moment van schrijven blijft de Bitcoin koers hangen rond het niveau van $ 5.000.

Het is begrijpelijk dat de koersstijging heeft geleid tot een hernieuwde belangstelling voor Bitcoin en cryptocurrencies. De leidende cryptocurrency is duidelijk een hot topic op de enorme Chinese markt – ook in de Google zoekmachine toont het woord Bitcoin een grote toename. Bitcoin zoekopdrachten zijn bij google sinds 31 maart meer dan verdriedubbeld van 31 naar 100.
En op Bitinfocharts.com kun je zien dat het aantal tweets dat per dag werd verzonden met het woord “Bitcoin” ook sterk steeg na de prijsstijging.

“Google zoekresultaten en het aantal tweets per dag zijn gecorreleerd met cryptocurrency koersen” volgens een onderzoek door Yale University-economen.

Belang van Baidu resultaten

Ondanks de status van het land als het ‘Bitcoin mining-centrum’, heeft China zich duidelijk uitgesproken over het feit dat het Bitcoin niet ziet als een valuta. De Chinese overheid verbood ICO’s in 2017, en heeft de handel in cryptocurrencies zwaar gereguleerd, met in vele gevallen zelfs een verbod op Bitcoin. Een Chinese burgerlijke rechtbank oordeelde echter dat Bitcoin persoonlijk eigendom is, en het recht heeft om als zodanig wettelijk beschermd te zijn. In verband met de moeizame relatie van het land met Bitcoin, is het verrassend om een dergelijke piek van interesse te zien. De interesse in Bitcoin is nu verdrievoudigd ten opzichte van andere goederen volgens de Baidu-zoekresultaten met een waarde van 9715 versus 2236.

Bitcoin zoekmachine BaiduBitpays CCO (Chief Commercial Officer), Sonny Singh, gaf commentaar op de toenemende interesse in Aziatische markten.
“Deze prijsstijgingen gebeuren vaak in Amerika. Maar nu het in China gebeurd terwijl de markten door de overheid meer en meer gesloten worden, kan er dus worden gezegd dat het laat zien hoe de Aziatische markt zich ontwikkelt. BTC handelt 24/7 over de hele wereld en dat is duidelijk geworden. Ik weet niet wat de markt heeft doen ontwaken, maar mijn analisten hebben me verteld dat, zodra BTC de barrière van $ 4300 doorbreekt, de aandacht op de Bitcoin weer terugkomt”.

Bitcoin zoekopdrachten

Zoals Singh opmerkt, is de reden voor de koersstijging en hernieuwde interesse een mysterie. “Ik kwam op 5 april met Rachel McIntosh van Finance Magnates op BlockTV, om het marktnieuws te bespreken. En ook het recente werk van Rachel kwam naar voren. Deze was gepubliceerd op 1 april. Rachel schreef een artikel waarin stond dat Bitcoin ETF’s de goedkeuring van SEC hadden gekregen.
Rachel weigerde hier commentaar op te geven tijdens onze verschijning op de Block TV, maar voegde er heimelijk aan toe: “Je moet niet alles geloven wat je op internet leest.”
Google Trends voor Bitcoin ETF’s steeg met 94% na het artikel.

De connectie tussen koers en zoektrend-stijgingen is in ieder geval een duidelijk feit. Nu deze door Singh aangegeven barrière van $ 4.300 doorbroken is, lijkt de interesse bij een groot deel van de mensen die zijn afgehaakt na de koersval in 2018 weer terug te keren. Zelfs in China waar de overheid cryptocurrencies toch zoveel mogelijk uit het daglicht probeert te houden, zie je de interesse in Bitcoin stijgen naarmate de koers weer hoger wordt. Of misschien staat men in China ook meer open voor crypto en is de overheid tevergeefs bezig de crypto uit het zicht te houden. De politiek weerspiegelt uiteindelijk niet altijd de wil van het volk!

Het lijkt er in ieder geval op dat, na de grote verliezen welke er in 2018 door een hoop mensen geleden zijn, dat Bitcoin en een hoop andere altcoins weer terug in de belangstelling zijn gekomen. Het verlies is verwerkt, maar het geloof in crypto is vermoedelijk bij de meeste wel gebleven. Crypto is uiteindelijk een relatief ‘jong product’, waar de nodige ups en downs bijhoren. De politiek weet uiteindelijk ook nog niet wat zij ermee aan moet.

Gisteren hebben wij ook nog een artikel geplaatst over ‘massa-adoptie van Bitcoin als betaalsysteem in vergelijking met Visa en Mastercard’. Het kwam er op neer dat er nog wel 10 jaar nodig was om deze grote bedrijven in te halen. Afgezien van het feit dat Bitcoin qua technologie en op andere punten deze 2 wereldspelers eigenlijk al voorbij was. De factor tijd blijft belangrijk. Je kunt ijzer nu éénmaal niet met handen breken….. Het geloof in Bitcoin begint in ieder geval weer te groeien. Daarnaast zie je ook dat meer en meer bedrijven Bitcoin als betaalsysteem gaan accepteren. We spreken elkaar met betrekking tot dit artikel weer over 10 jaar…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *