Het is misschien niet de meest leuke informatie om te lezen, maar wetsvoorstellen met betrekking tot cryptocurrencies in de Verenigde Staten(maar ook andere belangrijke crypto landen) behouden onze aandacht. Het land is uiteindelijk toch ook een belangrijke speler in de politieke arena, en elke stap die daar genomen wordt in het voordeel van crypto, kan misschien weer wereldwijd doorwerken. De zogenaamde ‘crypto-sneeuwbal….’.
Op dit moment zijn het, misschien voor de buitenstaander kleine stapjes welke er genomen worden. En zoals het met politiek gaat, duurt het lang. Het zal uiteindelijk nog jaren duren eer wetgeving volledig is doorgevoerd bij de SEC, de Securities and Exchange Commission, welke de toezichthouder is op de Amerikaanse beurzen. Wanneer dit gebeurd is, betekend dit vermoedelijk automatisch dat crypto wereldwijd geaccepteerd is als vermogen en beleggingsinstrument. Maar zoals gezegd, zal dit nog wel enige jaren duren.
Warren Davidson, misschien wel de beste vriend van crypto in het Amerikaanse Congres, heeft gisteren de ‘Token Taxonomy Act’ opnieuw ingebracht. Aanvankelijk introduceerde hij het wetsvoorstel samen met de vertegenwoordiger van Florida, Darren Soto vorig jaar. Het is echter nooit dóór het 115e congres tot een stemming gekomen, maar Davidson heeft besloten om het wetsvoorstel opnieuw in te brengen in het, voornamelijk door de Democraten beheerde 116e congres. Het nieuwe wetsvoorstel verschilt enigszins van het origineel, en advocaat Jake Chervinsky zegt dat er misschien nog meer wijzigingen zullen komen.
Wetsvoorstel onder voorbehoud wijzigingen, in afwachting van goedkeuring door het Congres
De inhoud van het nieuwe wetsvoorstel is iets specifieker dan de tekst in het origineel. Het wetsvoorstel beperkt de mogelijkheid van staten om digitale tokens als effecten te reguleren, door de taal toe te voegen aan de Securities Act van 1933: “Geen enkele wet, regel, verordening of order, of andere administratieve handeling van welke staat of een politieke onderafdeling daarvan (A) die vereist, of met betrekking tot, registratie of kwalificatie van effecten, of registratie of kwalificatie van effectentransacties, is direct of indirect van toepassing op een digitale token […]”
Men vraagt zich ook af welk effect het wetsvoorstel zou kunnen hebben op staten die overwegen BitLicense-achtige wetten aan te nemen. Meteen daarop volgend zorgt het wetsvoorstel er wel voor dat staten nog steeds het recht hebben om fraude tegen te gaan.
Democraat Tulsi Gabbard is voorstander
Beide versies van het wetsvoorstel proberen belastingvrijstellingen te verlenen voor de uitwisseling van de ene cryptocurrency naar de andere. Het zou de realiteit voor Amerikaanse crypto-gebruikers veranderen: wanneer u crypto voor iets anders dan fiat geld wisselt, zou de transactie niet langer als een strikt belastbare situatie worden behandeld. Dit deel, dat de huidige regels van de IRS (Internal Revenue Service, de federale belastingdienst van de Verenigde Staten) wijzigt, luidt: “De bruto-inkomsten omvatten geen winst uit de verkoop of vervanging van virtuele valuta (zoals gedefinieerd onder sectie 408 (m)) voor andere dan geldmiddelen of cash-equivalenten.’
Het is dus blijkbaar zo dat, als u uw Bitcoin ruilt voor iets dat minder dan $ 600 waard is, u geen extra belasting hoeft te betalen die verband houden met de realisatie van de waarde van de cryptocurrency. Volledige regelgeving voor het uitgeven en behouden van Bitcoin kunnen worden ontwikkeld rond deze voorgestelde wet, die naar verluidt de steun heeft van Tulsi Gabbard. Gabbard is kandidaat voor een nominatie van de Democratische partij voor de presidentiële race van 2020. Drie andere voorstanders die zich ook hebben aangemeld, naast Soto en Gabbard zijn: Josh Gottheimer, Tedd Budd, Scott Perry.
Al de vermelde info is verkregen via Coindesk, die hierover de primeur moet hebben gekregen. Maar de website van ‘het Huis’ meldt echter geen van de gerapporteerde informatie op dit moment van schrijven. De meeste voorstanders van het wetsvoorstel zijn leden van het ‘House Financial Services Committee’, het invloedrijke orgaan dat bancaire en financiële zaken regelt in de Verenigde Staten.