Werkelijk uit het niets, kwamen overal ter wereld opeens NFT’s tevoorschijn. Terwijl wij in Nederland nog moesten bijkomen van het zoveelste record voor Bitcoin, begonnen ze in Amerika al te spreken van een nieuwe revolutie onder de cryptocurrencies. Toch horen we er nu in 2024 helemaal niets meer over. Wat is er gebeurd met de non-fungible tokens?

Wat is een NFT?

Mochten je oren beginnen te klapperen, bij het lezen van ‘non-fungible token’ dan is dat helemaal geen ramp. Ondanks dat deze hype misschien wel overleden is, kan het geen kwaad om er iets meer over te leren: Op het moment dat je een NFT koopt, betekend dat in principe dat je een digitaal certificaat hebt gekocht dat zegt dat iets van jou is. Dat ‘iets’ kan werkelijk waar van alles zijn, zo heeft een zakenman uit Maleisië bijvoorbeeld het allereerste Twitter bericht ooit gekocht, ter waarde van 2,5 miljoen euro. Maar een NFT kan ook een simpele afbeeldingen of gif zijn. Belangrijk om te weten; een NFT zorgt niet ervoor dat je het auteursrecht van de afbeelding hebt, andere mensen mogen het gewoon blijven gebruiken.

Een blockchain

NFT’s worden op een blockchain verkocht, hetzelfde zoals met cryptomunten. Het unieke hieraan is dat het decentraal is. Dit betekend dat er geen centrale autoriteit is die de transacties doet beheren. De blockchain wordt onderhouden door een netwerk van allemaal computers, ook wel ‘nodes’ genoemd. Op het moment dat er een transactie plaats vindt, wordt er een blokje toegevoegd aan de chain, hierin bevat het nieuwe blokje een uniek cryptografisch teken waardoor er een chronologische volgorde in de blockchain zit. Daarover kun je hier alles lezen over crypto.

Van hoogtepunt naar dieptepunt; binnen 1 jaar niets meer waard

Het hoogtepunt van de NFT’s lag in de zomer van 2022. In deze periode volgde de records elkaar in rap tempo op. Gemiddeld werden er dagelijks NFT’s verhandeld ter waarde van in totaal 400 miljoen dollar. Vandaag de dag, ligt dat getal op een schamele 3 á 4 miljoen dollar. OpenSea, het grootste handel platform voor NFT’s, staat tegenwoordig helemaal droog. In totaal zijn er bijna 74 duizend NFT collecties onderzocht. Wat blijkt? Ruim 70 duizend daarvan zijn vandaag de dag 0,0 dollar meer waard. Uit het onderzoek van dappGambl blijkt dat 23 miljoen mensen, op dit moment een investering hebben die volledig is overleden.

Tuurlijk, dit is nou eenmaal het risico dat je neemt bij het investeren in een totaal nieuwe markt. Toch lagen deze dieptepunten bij NFT’s al snel op de loer. Fraude was namelijk nog nooit zo makkelijk als nu. Populaire mensen, konden aan de hand van één Instagram bericht ervoor zorgen dat de totale markt er anders uit zou gaan zien. Deze vorm van marktmanipulatie gebeurd met werkelijk alles, toch was de NFT markt er ontzettend gevoelig voor. Dit kwam doordat de markt nog ontzettend niche was. Er waren soms maar duizend plaatjes van één bepaald thema. Hierdoor was het super simpel om de markt te gaan manipuleren. Onderzoekers gaan er zelfs vanuit dat ruim de helft van alle volumes die verkocht zijn in 2022 nep waren en puur gericht waren op het manipuleren van de markt. Het klinkt misschien ontzettend slim, maar het is zwaar verboden.

Gigantische bedragen

Natuurlijk werd op het hoogtepunt ook ontzettend veel geld verdiend door sommige. Zo verkocht in juni 2022 iemand een NFT voor 23,7 miljoen dollar (omgerekend ongeveer 21 miljoen euro). De koper van de NFT? Deepak Thakpliyal, de eigenaar van het blockchainbedrijf Chain. In juni had hij ruim 1.800 NFT’s in zijn bezit met een geschatte waarde van 65 miljoen dollar. Hoeveel hij vandaag de dag heeft is helaas onbekend.

Ter illustratie

Bored Ape Yacht Club

Misschien wel hét gezicht van de NFT hype; de Bored Ape was als een van de eerste plaatjes een succes. Zo verbrak de aap onder andere de 2 miljoen dollar grens, de reden? Het was een status symbool. Handelaars die een Bored Ape in bezit hadden werden gezien als betrouwbaar en sterk, zij hebben namelijk ruim 1 miljoen dollar betaald, dan zullen ze vast wel kennis van zaken hebben. Al gauw ging dát niet meer op. De makers vonden de inkomsten namelijk zo leuk dat ze gigantische hoeveelheden van de apen gingen maken. Hierdoor werden de afbeeldingen niet meer exclusief en ging het symbool er direct vanaf. Hoeveel die tegenwoordig waard is? Een schamele 50 duizend dollar.

Rechtzaken

Justin Bieber, Snoop Dogg, The Weekend, Madonna, Paris Hilton, de lijst kan nog wel eventjes doorgaan. Al deze beroemdheden zijn allemaal op de hype-train gestapt genaamd NFT’s. Zo kocht Bieber in 2022 een Bored Ape ter waarde van 1,3 miljoen dollar. Vandaag de dag is die nog 60 duizend dollar waard, maar dat zal niet zijn grootste probleem zijn. Bieber is, samen met de andere, namelijk voor de rechter gesleept. Dit omdat er wordt beweerd dat zij hebben samengewerkt met Bored Ape Yacht Club, om ervoor te zorgen dat die NFT naar grote hoogte zou stijgen. Iets waardoor tienduizenden mensen zijn misleidt en hun geld erdoor hebben verloren. De uitkomst van die rechtzaak is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend.

Lees ook: Zuid-Koreanen investeren gemiddeld 6000 dollar in cryptocurrencies

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 10 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.