Ten minste 51 cryptocurrency-geldautomaten werken in overeenstemming met de huidige regelgeving in Rusland. Volgens de studie van de crypto-branchevereniging in Rusland bedraagt de gemiddelde maandelijkse omzet van elk van deze Bitcoin machines ongeveer $ 27.000.
De meeste BATM’s zijn geconcentreerd in grote steden
Het aantal Bitcoin ATM geldautomaten over de hele wereld is in een jaar tijd verdubbeld en neemt met een gemiddelde van zes per dag toe tot bijna 4.300 apparaten. Dit volgens de laatste gegevens van Coinatmradar. De meeste van deze crypto-machines bevinden zich in Noord-Amerika en Europa.
Rusland staat in de top 10 van landen op basis van het aantal Bitcoin ATM ‘s, blijkt uit een onderzoek van de Russische Vereniging van Crypto Industrie en Blockchain (Racib) en het IT-bedrijf Nanobit.
51 van de geïnstalleerde apparaten zijn geregistreerd en volledig in overeenstemming met de huidige Russische wetgeving.
Het rapport, geciteerd door RBC, merkt op dat de meeste geldautomaten met cryptocurrency zijn geïnstalleerd in de grote steden van Rusland. De hoofdstad Moskou heeft negen werkende apparaten, er zijn vijf machines in zowel Omsk als in Rostov op Don, terwijl Voronezh en Krasnoyarsk er elk drie hebben.
Onder de ATM-exploitanten heeft het Russische bedrijf Rusbit het grootste marktaandeel (47 procent), gevolgd door Investcoin24 (28 procent) en BTC O Matic (19 procent).
Twee maanden geleden had Rusland nog 75 wettelijk werkende geldautomaten voor cryptocurrency, maar in september nam de politie een aantal apparaten in beslag op orders van de Centrale Bank van Rusland. 22 van hen behoorden tot een bedrijf genaamd Bbfpro.
De auteurs van het onderzoek schatten dat de gemiddelde maandelijkse omzet per Bitcoin ATM rond de $ 27.000, dus ongeveer $ 320.000 per jaar ligt. De gemiddelde winst die elke machine maakt, is ongeveer $ 1.800 per maand.
Juridische onzekerheid schrikt crypto ATM-bedrijven af
Russische crypto-experts zeggen dat er verschillende factoren zijn die de uitbreiding van de crypto-ATM-markt in het land beperken. De positie en opstelling van de centrale bank op de controle is daar één van. Een andere hindernis is de hoge prijs van de ATM machines. Een enkele ATM die cryptocurrency-transacties ondersteunt, kost tussen de $ 3000 en $ 13.000. Criminaliteit is ook een groot probleem omdat er een aantal incidenten met gestolen of beschadigde machines is gemeld.
Het grootste probleem is ongetwijfeld de afwezigheid van een uitgebreide wetgeving voor de hele crypto-industrie. De huidige Russische wetgeving verbiedt de werking van BATM’s niet, maar de juridische status van cryptocurrencies is nog niet vastgesteld. Hierdoor kunnen dus grote crypto-ATM bedrijven de Russische markt niet betreden. Het risico is hiervoor veel te groot.
Volgens Andrei Bedrin, hoofd van IT-projecten bij Nanobit, kan het aantal apparaten in de toekomst verdubbelen. Dit zou, volgens hem, alleen al gebeuren als Rusland wetten goedkeurt die gericht zijn op het reguleren van de markt van digitale valuta.
Van de Staatsdoema, het lagerhuis van het Russische parlement, wordt verwacht dat ze een pakket van drie wetsvoorstellen herzien, ontworpen om bepaalde aspecten van de crypto-ruimte te legaliseren. De ontwerpwetten zijn in mei vorig jaar in eerste opzet goedgekeurd en het tweede wijziging is gepland voor deze maand.
In de afgelopen paar maanden zijn de oorspronkelijke teksten aanzienlijk herzien. Kernbegrippen zoals “cryptocurrency” werden geschrapt, maar later werd de definitie van “digitale financiële activa” verbreed om munten en tokens te dekken.
Men werkt in Rusland dus in ieder geval al aan een toekomst waar de cryptocurrencies een plaats krijgen. Zijn zij op dit punt flexibeler dan een hoop andere landen in de wereld?