Een belangrijke gebeurtenis waar we met z’n allen naar uitkijken is de Bitcoin block halving. Deze gebeurtenis vindt plaats binnen dit en vijf maanden. Heel wat analisten en experts hebben de voorbije tijd hun licht laten schijnen op deze aankomende gebeurtenis. Heel even leek het er naar uit te zien dat de run richting de halving zou uitblijven, maar volgens de bekende crypto-analist PlanB zitten we nog steeds perfect op koers. De vraag die veel investeerders zich stellen is of een waarde van 100.000 dollar voor Bitcoin nu wel of niet nog tot de mogelijkheden behoort. Dat zou zomaar eens kunnen!

Stock-to-flow model

Volgens de analist PlanB volgt de waarde van Bitcoin op moment van schrijven nog steeds zijn stock-to-flow model. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje opvallend. Bitcoin heeft namelijk in het huidige jaar enkele aanzienlijke pieken en dalen gekend. Zo bereikte de waarde van Bitcoin op een zeker ogenblik de 14.000 dollar. Het absolute dieptepunt kende ze op een waarde van om en bij de 3000 dollar. Ondanks deze stevige pieken en dalen blijft Bitcoin volgens velen op koers om ooit de 100.000 dollar aan te kunnen tikken.

Sterkste katalysatoren

Volgens PlanB is het vooral uitkijken naar de halvering van de beloningen voor Bitcoin miners. Deze halvering zal naar alle waarschijnlijkheid in mei van volgend jaar plaats gaan vinden. Het betreft hier volgens PlanB één van de sterkste katalysatoren voor wat de toekomstige groei van de cryptomunt betreft.

“Er wordt gezegd dat de aanloop naar de halving op een bearish manier verloopt. Volgens mij is dat helemaal niet juist. We leunen dicht aan bij de waarde van het stock-to-flow model welke sterk vergeleken kan worden met de voorgaande twee halveringen. Het enige wat ons nu verbaast is dat de waarde in de aanloop naar de halving niet meer groei laat optekenen”.

Wanneer kan een waarde van 100.000 dollar worden behaald?

De vraag die de meeste investeerders in Bitcoin zich op vandaag stellen is wanneer die vooropgestelde waarde van 100.000 dollar nu precies kan worden bereikt. Hierover zijn de meningen verdeeld. Het model suggereert op vandaag dat deze waarde behaald zou kunnen worden ergens tussen 2020 en 2023. De zogenaamde stock-to-flow waarvan sprake is meet het bestaande aanbod van Bitcoin af tegen het aantal Bitcoin welke in omloop is. Dit model is in de praktijk ook erg bekend bij traditionele beleggers omdat ze veelvuldig wordt gebruikt voor het bepalen van de waarde van grondstoffen.

Kritiek

Ondanks het feit dat bovenstaande wellicht als muziek in de oren zal klinken van menig aantal (potentiële) investeerders in Bitcoin moet het gezegd dat het stock-to-flow model ook af te rekenen krijgt met kritiek. Zo zijn er mensen die het model in twijfel trekken. Eén van de experts die kritiek heeft op het model is econoom Alex Krüger. Hij stelt dat het model in de praktijk absoluut niet betrouwbaar is te noemen.

“Het is opvallend hoeveel experts er tegenwoordig voor kiezen om S2F-ter sprake te brengen wanneer iemand het heeft over de Bitcoin-levering. Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het is enorm over-hyped. Het Stock to Flow model kent voor de zogenaamde bulls in principe dezelfde betekenis als wat Tether manipulatie heeft voor de bears. Allebei zijn ze eigenlijk vooral gebaseerd op fraai ogende statische modellen. Beide zijn echter gebrekkig. Ik twijfel er sterk aan of iemand van gedachte zal veranderen als hij in één van deze uitersten gelooft. De geest gelooft uiteraard wat hij wil geloven”.

Wie er uiteindelijk gelijk zal krijgen en hoe relevant het stock-to-flow model uiteindelijk zal blijken te zijn zal uiteraard de toekomst moeten uitwijzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *