Een cryptocurrency-portemonnee is een veilige digitale portemonnee die wordt gebruikt voor het opslaan, verzenden en ontvangen van digitale valuta zoals Bitcoin. Om cryptocurrency te gebruiken, moet u een cryptocurrency-portemonnee gebruiken. 

Sommige portefeuilles zijn gebouwd voor een enkele cryptocurrency, sommige kunnen voor meer dan één munt worden gebruikt, sommige portefeuilles beheert u zelf en sommige (zoals die op beurzen worden gevonden) zullen bewaard worden. 

Het volstaat om te zeggen dat er een reeks soorten crypto wallet is om uit te kiezen. Hieronder bespreken we hoe digitale portemonnees werken, bespreken we de verschillende soorten portemonnees en geven we advies over welke portemonnees in welke situaties te gebruiken. 

Wat is een crypto wallet 

Portefeuilles zijn software die kan worden gebruikt om cryptocurrency-saldi te bekijken en transacties uit te voeren. 

Elk type online crypto wallet is een beetje anders, maar over het algemeen werkt elke portemonnee met een of meer cryptocurrencies en kan hij een of meer cryptocurrency-specifieke “openbare adressen” opslaan. 

Openbare adressen zijn vergelijkbaar met cryptocurrency-specifieke rekeningnummers, ze kunnen worden gebruikt om een ​​specifiek type cryptocurrency te ontvangen (bijvoorbeeld om Bitcoin te ontvangen, je hebt een Bitcoin-adres nodig) en kunnen openbaar worden gedeeld. 

Elk adres heeft betrekking op alle transacties die aan dat adres op de blockchain van een munt zijn gekoppeld. 

Met een portemonnee kunt u saldi bekijken die aan een adres zijn gekoppeld en kunt u geld op de blockchain verplaatsen zolang u de eigenaar van het adres bent. 

Bewijzen dat u de eigenaar bent van het adres, wordt gedaan met een privésleutel (een geheime code die is gekoppeld aan een openbaar adres) in een niet-bewarende multi crypto wallet. In bewaarportefeuilles heeft de bewaarder (een derde partij zoals een beurs, makelaar, enz.) De sleutel voor u, en het is gewoon een kwestie van uw wachtwoord in hun portemonnee-app in te voeren. 

In wezen is een portemonnee als uw online bankrekeningplatform, uw adres is als uw rekeningnummer, de blockchain is als het grootboek van de bank en met bewaarportefeuilles lijkt de bewaarder een beetje op uw bankier. 

Type online bitcoin wallet

Er zijn verschillende soorten portefeuilles die u kunt gebruiken, waaronder online, offline, mobiel, hardware, desktop, papier en multi crypto wallet. 

Elk “type” verwijst naar het type medium waarop de portemonnee is opgeslagen, wie de controle heeft over de portemonnee en of de gegevens al dan niet online zijn opgeslagen. 

Sommige portefeuilles bieden meer dan één methode om toegang te krijgen tot de portefeuille, bijvoorbeeld; De portemonnee van Bitcoin.com is zowel een desktop-app als een mobiele app. 

Ook passen de meeste portemonnees in meer dan één categorie hieronder. Bitcoin Core is bijvoorbeeld een muntspecifieke desktopportemonnee met volledige node. 

Hier is een kort overzicht van de verschillende soorten cryptocurrency-portefeuilles: 

Full Node-portemonnee: een portemonnee waarin u uw privésleutels beheert en een volledige kopie van de blockchain host. In principe heeft elke coin een officiële wallet van dit type en die is te vinden op de officiële GitHub van de site (op de officiële website staat vaak een link). OPMERKING: “Officieel” betekent in deze zin “uitgebracht door of goedgekeurd door de ontwikkelaars die de munt hebben gemaakt”. Veel crypto’s zijn gedecentraliseerd, dus er is niet echt iets officieels. 

Bewaarportemonnee: bij sommige portemonnees kunt u uw privésleutels beheren, bij andere bewaart u uw sleutels niet rechtstreeks. De meeste exchange wallets zijn bewaarportefeuilles. 

Desktop Wallet: Het meest voorkomende type portemonnee. Typisch een app die rechtstreeks verbinding maakt met de client van een munt. 

Mobiele portemonnee: een portemonnee die wordt beheerd vanuit een smartphone-app. 

Online portemonnee: Een online portemonnee is een webgebaseerde portemonnee. U downloadt geen app, maar gegevens worden gehost op een echte of virtuele server. Sommige online portemonnees zijn hybride portemonnees waarmee privégegevens kunnen worden versleuteld voordat ze naar de online server worden verzonden. 

Software Wallet: Elke portemonnee die op software is gebaseerd, is een softwareportemonnee. 

Hardware Wallet: speciale hardware die speciaal is gebouwd om cryptocurrency vast te houden en veilig te houden. Dit geldt ook voor USB-apparaten. Deze apparaten kunnen online gaan om transacties uit te voeren en gegevens op te halen en kunnen vervolgens offline worden gehaald voor transport en beveiliging. 

Paper Wallet: u kunt een QR-code afdrukken voor zowel een openbare als een privésleutel. Hiermee kunt u zowel digitale valuta verzenden als ontvangen met behulp van een papieren portemonnee. Met deze optie kunt u het opslaan van digitale gegevens over uw valuta volledig vermijden door een papieren portemonnee te gebruiken. 

Muntspecifiek: Een portemonnee die alleen werkt met een specifieke munt. 

Netwerkspecifiek: een portemonnee die meerdere tokens op één netwerk kan bevatten. 

Universeel / multi-asset / multi-coin: Een portemonnee die adressen van meerdere munten kan bevatten. Houd er rekening mee dat alleen omdat een portemonnee “universeel” is, dit niet betekent dat hij letterlijk elk crypto-item bevat. Van uitwisselingen tot de beste multi crypto wallet voor meerdere activa die er is, ik ken geen enkel product dat letterlijk elke crypto bevat. 

Web3-portemonnee: met een Web3-portemonnee hebt u toegang tot het netwerk van een bepaalde cryptocurrency. U kunt MetaMask bijvoorbeeld gebruiken om toegang te krijgen tot de Ethereum-, Binance Smart Chain- en Pologyon-netwerken. 

Hardware wallet of software wallet?

Wat is een hardware wallet

Dit worden soms koude portefeuilles of koude opslag genoemd en ze slaan uw sleutels volledig offline op een apparaat op dat niet is verbonden met internet. Veel populaire cold wallet-apparaten lijken op een USB-drive. Soms worden papieren portefeuilles – waarin u informatie over uw openbare en privésleutels op een vel papier afdrukt – zelfs gebruikt als koude opslag. 

Crypto-enthousiastelingen zien koude opslag vaak als de gouden standaard voor het beschermen van uw digitale activa. Omdat ze offline zijn, zijn hardware wallet het moeilijkste type portemonnee om te hacken. Maar dat betekent niet dat er nog steeds geen risico’s zijn. 

Ten eerste kunnen hardware Bitcoin wallet gemakkelijk verloren gaan of misplaatst worden. Hoe vaak ben je al eens een USB-stick kwijtgeraakt met niets meer dan documenten erop? Dat alleen is al onhandig. Maar het verlies van een apparaat dat de sleutels van uw investeringen bevat – die onherstelbaar zijn als ze eenmaal verdwenen zijn – kan een grote financiële klap zijn. 

Zelfs hacken kan nog steeds een punt van zorg zijn. Kies je toch voor koude opslag, dan raadt DeCicco aan om een ​​apparaat rechtstreeks bij de fabrikant te kopen in plaats van tweedehands. Als u bij een derde partij koopt, loopt u het risico dat er met het hardware crypto wallet wordt geknoeid door een hacker die het mogelijk heeft gekocht, gecompromitteerd en opnieuw heeft verpakt voor verkoop. 

Software wallet

Deze worden ook wel hot wallets genoemd. Als u denkt aan een hardware-portemonnee zoals de portemonnee die u in uw portemonnee kunt bewaren, kunt u denken aan een softwareportemonnee zoals uw online bankrekening. 

“Ze zijn vaak verbonden met een beurs, ze zijn vaak gebruiksvriendelijk en ze hebben echt de ruimte geopend voor een meer reguliere markt”, zegt DeCicco. “Maar er zijn veel risico’s om uw geld online te houden.” 

Hot wallets kunnen verschillende vormen aannemen. U kunt er een openen via de crypto-uitwisseling die u gebruikt om uw munten te kopen, een softwareprogramma naar uw computerdesktop te downloaden of zelfs een smartphone-app te gebruiken. Maar omdat bij elk van deze opties uw openbare en privésleutels verbonden blijven met internet, loopt u mogelijk een groter risico op hacking dan wanneer u koude opslag gebruikt. 

Welke wallet moet ik gebruiken – Beste bitcoin wallet

Als u alles hierboven samenvoegt, volgen hier enkele ideeën over welke portemonnee u moet gebruiken. 

We raden meestal aan om een ​​officiële (of officieel goedgekeurde) portemonnee te gebruiken voor een bepaalde munt. Dus voor Bitcoin raden we aan om de beste Bitcoin Wallet te gebruiken, voor Litecoin raden we Litecoin Core aan, en voor Ethereum raden we Ethereum Wallet aan. 

Aangezien de volledige officiële portemonnee met munten gebruikers kan vereisen om zeer grote bestanden te downloaden, en aangezien sommige mensen de neiging hebben om veel munten te bezitten, is het goed om naar alternatieven te kijken. 

Binance wallet

De Binance wallet is een uniek product, zowel als het gaat om cryptocurrency-wallets in het algemeen, en zelfs als het gaat om specifieke op exchanges gebaseerde crypto-opslagservices. Dit is alleen waar vanwege de functionaliteit die het zijn gebruikers biedt. 

Dit is een multi crypto wallet – hij kan een enorm scala aan verschillende cryptocurrencies bevatten, en zelfs enkele geselecteerde fiat-valuta’s! Bovendien kunt u al die bovengenoemde valuta’s zonder problemen verzenden, storten en opnemen – u hoeft alleen maar enkele KYC-verificatiecontroles door te geven en u bent klaar om te gaan! 

Bitvavo wallet

Als belegger woonachtig in de Europese Unie en op zoek naar grote cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, dan is Bitvavo wallet misschien de beste keuze. Het is echter niet de beste keuze, het gaat om het kopen van altcoins, aangezien het uitwisselingsplatform niet veel variëteiten heeft en alleen handelsparen van Bitcoin/altcoin biedt. 

Desalniettemin, rekening houdend met de lage handelskosten in combinatie met lage kosten voor fiat-opnames en stortingen, is Bitvavo een van de ongelooflijke cryptocurrency-uitwisselingsplatforms voor het kopen, verkopen en verhandelen van grote cryptocurrencies in de Europese Unie. 

Ledger nano x wallet

De Ledger Nano X wallet is een premium hardware cryptocurrency-portemonnee die is gebouwd om uw digitale rijkdom zo veilig mogelijk te houden. In tegenstelling tot hot wallets, die verbonden zijn met internet en daardoor kwetsbaar zijn voor aanvallen, slaat de Nano X je privésleutels offline op, op het apparaat zelf. 

Om ervoor te zorgen dat de hardware zo veerkrachtig mogelijk is, gebruikt Ledger een op maat gemaakt besturingssysteem (BOLOS) en CC EAL5+ gecertificeerde Secure Element (SE)-chip. De beveiliging van het apparaat is ook gecontroleerd en geverifieerd door ANSSI, het Franse nationale cyberbeveiligingsbureau. 

De Nano X biedt alle functies van zijn goedkopere broer, de Ledger Nano S, maar met de toegevoegde mogelijkheid om een groter aantal activa tegelijk op te slaan en om uw portfolio onderweg te beheren door het apparaat via Bluetooth aan de smartphone-app te koppelen. 

Trezor wallet

De Trezor wallet is een portemonnee met meerdere valuta, wat betekent dat er veel verschillende cryptocurrencies in kunnen worden opgeslagen. Dit is geweldig als je een portefeuille hebt die een verscheidenheid aan crypto’s bevat, omdat je ze anders allemaal in een individuele portemonnee zou moeten opslaan. 

Vergeet niet dat het Trezor-team altijd het aantal munten dat ze ondersteunen uitbreiden, dus het is de moeite waard om hun officiële website regelmatig te controleren om hun nieuwe releases te zien. Als u een cryptocurrency naar uw Trezor stuurt die niet een van de door Trezor ondersteunde munten is, kunt u uw geld voor altijd verliezen. 

Blockchain wallet 

Zoals de officiële site van het bedrijf, blockchain.com, stelt, zijn er tot nu toe bijna 30 miljoen wallets gemaakt. Het team achter Blockchain kondigt met trots aan dat ze niet alleen de meest populaire maar ook de meest vertrouwde crypto-opslagportemonnee ter wereld zijn. 

Met Blockchain wallet kunt u een back-up maken van uw geld en de manier waarop hun beveiliging werkt, is dat u een wachtwoord maakt, tweefactorauthenticatie instelt en een herstelzin opschrijft of onthoudt. Daarna garanderen ze dat uw cryptocurrency veilig is bij hen. 

Exodus wallet

Exodus is een portemonnee met meerdere valuta’s die meer dan honderd cryptocurrencies ondersteunt. De crypto-portemonnee was oorspronkelijk alleen beschikbaar op desktop, maar is nu ook beschikbaar voor mobiele iOS- en Android-platforms. 

Exodus wallet onderscheidt zich van andere portefeuilles met een ontwerpfocus op mensen die nog nooit met cryptocurrencies hebben gespeeld. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface en de ontwikkelaars besteden veel tijd en moeite aan het oppoetsen van de gebruikersinterface om het intuïtiever te maken. 

Een van de meest populaire functies van Exodus is ondersteuning voor een reeks verschillende altcoins, evenals voor Bitcoin. Je kunt de wallet ook gebruiken om de ene cryptocurrency in te wisselen voor een andere zonder enige vorm van registratie. 

Bitcoin paper wallet 

Bitcoin Paper wallet is een manier om uw BTC-bezit veilig op te slaan en dat ook voor een langere termijn als u uw privésleutel zorgvuldig discreet bewaart. U hoeft alleen uw eigen fraudebestendige bitcoin-portefeuilles uit te printen en door uw eigen adres te genereren, kunt u er zeker van zijn dat u hackers op afstand houdt. U hebt geen internet nodig om toegang te krijgen tot uw papieren portefeuilles en daarom valt het onder de categorie koude portefeuilles. Je moet er alleen rekening mee houden dat je de papieren portemonnee op een zeer veilige locatie moet bewaren waar alleen jij toegang toe hebt. 

Veiligheid crypto wallet

Cryptocurrency-portefeuilles zijn allemaal gebouwd om veilig te zijn, maar de exacte beveiliging verschilt van portemonnee tot portemonnee. Over het algemeen komt de beveiliging van uw portemonnee, net als uw gebruikersnamen en wachtwoorden, van u met behulp van best practices. We raden u aan niet meer valuta te bewaren dan u in één keer nodig heeft in een enkele portemonnee die u vaak gebruikt, Google Authenticator te gebruiken voor extra beschermingslagen, uw portemonnee te coderen en een officiële (of officieel goedgekeurde portemonnee) te gebruiken. U kunt ook transacties met meerdere handtekeningen gebruiken. 

Het is slim om een ​​back-up van uw portemonnee en privésleutels te maken en deze te versleutelen. Er moet ten minste één back-up op een cd of USB-stick staan ​​om ervoor te zorgen dat u een “hard copy” hebt liggen. Als u uw portemonnee of uw sleutels verliest, verliest u de valuta die eraan verbonden is! 

Tips om uw munten en uw portemonnee veilig te houden

Sommige software die als portemonnee wordt aangeboden, is malware die probeert te profiteren van degenen die niet-officiële software van internet willen downloaden en installeren. Vertrouw nooit mining- of wallet-software die afkomstig is van een bron die u niet kent en vertrouwt. Begin met versleten oplossingen zoals die hierboven zijn uitgelegd, en ga dan over op andere portefeuilles nadat u weet wat u doet. 

Gebruik altijd een sterk wachtwoord en alle beschikbare beveiligingsmaatregelen. Als je bijvoorbeeld two-factor kunt gebruiken, gebruik dan two-factor (bijvoorbeeld Google Authenticator)! 

Deel nooit uw portemonnee-wachtwoord, seed, pincode of privésleutel en zorg ervoor dat u ze ergens veilig opslaat (en idealiter offline). Om munten te verzenden en te ontvangen, hoeft u alleen uw openbare portemonnee-adres (uw “openbare sleutel”) te delen. 

Altijd offline toegang tot uw portemonnee wanneer u kunt. En voer uw wachtwoord, seed of privésleutel nooit ergens anders in dan in uw portemonnee of de veilige plaats waar u uw wachtwoord opslaat. 

Conclusie 

Welke wallet je ook kiest er is altijd een mogelijkheid die bij je past. Niemand kan je vertellen welke het beste voor jou is, omdat iedere situatie anders is. Gelukkig zijn alle bovenstaande opties een goede mogelijkheid en is er geen een die je niet kunt gebruiken.  

Als je oprecht geinteresseerd bent in het handelen van crypto, dan is een wallet zeker geen overbodige luxe. Doe je research dus goed en zorg ervoor dat je de wallet kiest die bij je past. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *