Eén van de oudste cryptocurrency-exchanges op de markt, namelijk ‘Bitfinex’ heeft bekend gemaakt dat het een overeenkomst heeft gesloten met de Londense bank ‘HSBC’. In een verklaring liet de exchange optekenen dat Bitfinex vanaf heden kan handelen via HSBC door middel van een privé account van ‘Global Trading Solutions’. De exchange heeft wel laten optekenen dat op dit ogenblik alle transacties in EUR, JPY en GBP zijn geblokkeerd, maar dat daar weldra terug verandering in komt. Een belangrijke vraag die zich nu stelt is of Bitfinex haar overeenkomst met HSBC ook op de langere termijn in stand zal kunnen houden of niet.

De woelige relatie tussen Bitfinex en banken

Bitfinex heeft in het verleden aan de lijve ondervonden hoe moeilijk het kan zijn voor een cryptocurrency-exchange om een overeenkomst te sluiten met een bank. Zo kreeg het reeds aan de stok met Taiwanese banken en spande ze in april vorig jaar een rechtszaak aan tegen ‘Wells Fargo’, een in Amerika gevestigde grootbank die er op een zeker ogenblik voor koos om stortingen naar de bankrekening van Bitfinex te blokkeren. Hierdoor werd de dagelijkse werking van de exchange ernstige schade toegebracht met alle (financiële) gevolgen van dien.

Sinds de verhuis van Bitfinex uit Taiwan (inmiddels heeft ze er voor gekozen om zich in de Caribbean te vestigen) heeft de exchange er voor gekozen om een overeenkomst af te sluiten met de ‘Noble Bank’. De transacties die uitgevoerd moesten worden van en door klanten werden dan ook door deze bank afgehandeld. Echter heeft Noble Bank eerder dit jaar aangegeven dat het de procedure in gang heeft gezet om haar faillissement aan te vragen. In januari van dit jaar verscheen reeds het nieuws dat er een grondige herstructurering moest plaatsvinden waardoor Bitfinex weer zonder bankpartner kwam te zitten. De exchange ging vervolgens op zoek naar een meer solide partner en die blijkt ze nu gevonden te hebben.

Eerste solide bankpartner sinds Wells Fargo

De bekendmaking van een overeenkomst met HSBC is goed nieuws voor de exchange. Het betreft hier dan ook met absolute zekerheid de meest solide bankpartner sinds de samenwerking met Wells Fargo werd stopgezet in 2017. Belangrijk is nu echter dat de overeenkomst tussen HSBC en Bitfinex voor de langere termijn stand zal weten te houden. Wanneer het daarin slaagt kan er op deze manier een zekere mate van stabiliteit worden gerealiseerd. Dat zou een sterke, extra troef zijn voor Bitfinex, want in het verleden is ze er eigenlijk niet in geslaagd om dit voor mekaar te krijgen, in tegendeel. Opvallend is wel dat in een interview met Kasper Rasmussen, de directeur van communicatie bij Bitfinex werd gesteld dat het bedrijf op dit ogenblik geen commentaar kan leveren op de aard van de samenwerking tussen de exchange enerzijds en de bank HSBC anderzijds. “Bitfinex geeft en heeft ook nooit eerder commentaar gegeven op een actuele of potentiële zakelijke overeenkomst en is ook niet van plan om daar nu verandering in te brengen”, aldus Rasmussen.

200 miljoen dollar dagelijks handelsvolume

Er zijn toch ook enkele rode vlaggen met betrekking tot de overeenkomst die Bitfinex heeft afgesloten met HSBC. Eén van deze rode vlaggen heeft betrekking tot het feit dat Bitfinex een exchange is met een handelsvolume van een slordige 200 miljoen dollar per dag. Bovendien krijgt de exchange ook een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan fiat-stortingen te verwerken. Het lijkt dan ook onmogelijk dat dit allemaal kan gebeuren door middel van een privé bankrekening die is ondergebracht bij HSBC. Tot er daadwerkelijk meer details bekend worden gemaakt met betrekking tot de overeenkomst blijft het dus nog even afwachten op welke manier deze overeenkomst daadwerkelijk zal zorgen voor meer stabiliteit bij Bitfinex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *