De president van Venezuela ‘Nicolas Maduro’ heeft de grootste en belangrijkste bank van diens land opgedragen om de nationale cryptocurrency de ‘Petro’ coin te accepteren. Concreet betekent dit dat de ‘Banco de Venezuela‘ in al haar vestigingen de digitale currency moet accepteren. Het nieuws werd bekend gemaakt door het Financiële Ministerie van het land. De Petro zou een door olie, gas en goud gedekte cryptocurrency moeten zijn. In de praktijk is het evenwel zo dat er een waas van mysterie heerst rond de cryptovaluta. Ook over de betrouwbaarheid er van bestaan ernstige twijfels. Het is bovendien duidelijk dat de Venezolaanse president de digitale currency zoveel mogelijk wil pushen om op die manier een interessant(er) alternatief te kunnen bieden voor de noodlijdende bolivar munt. 

Genationaliseerde bank 

De ‘Banco de Venezuela’ is een genationaliseerde bank. Bijgevolg kan men eigenlijk niet anders dan de vraag van de president van het land in te willigen. Het nieuws dat de bank verplicht werd om de Petro (PTR) te accepteren werd ook bekend gemaakt op een evenement welke werd gehouden ter ere van de tiende verjaardag van de nationalisatie van de bank. 

Sowieso kan er worden vastgesteld dat er de laatste tijd heel wat extra nieuws naar buiten komt over de Petro. Zo raakte vorige maand nog bekend dat er een investering is gedaan van zomaar even 924 miljoen bolivars (omgerekend zo’n 92,5 miljoen dollar volgens de koers op dat moment) in de ‘Digital Bank of Youth and Students’. Het doel van deze investering was om één miljoen Petro wallets te openen voor de jeugd van het land. In een reactie liet José Angel Alvarez, de president van de ‘National Cryptocurrency Association’ van Venezuela alvast het volgende optekenen: 

“Het mag dan misschien wel een gewaagde beslissing zijn om te evolueren richting een hybride economie, in de huidige marktomstandigheden is het een juiste beslissing. Door banken te verplichten om de Petro te accepteren wordt er in ieder geval voor gezorgd dat er een concurrerende werking ontstaat tussen enerzijds de gewone valuta van het land en anderzijds de officiële cryptocurrency”. 

Cryptocurrency in strijd tegen Amerikaanse sancties 

De Petro (PTR) werd door president Maduro ingevoerd omwille van verschillende redenen. In eerste instantie moet ze een stabieler en financieel interessanter (en veiliger) alternatief vormen voor de bolivar, de nationale munt van Venezuela. Van deze munt is bekend dat ze wordt geplaagd door hyperinflatie met alle gevolgen van dien. Toch is dit niet de enige reden waarom de Petro coin werd ingevoerd. De invoering van de nationale cryptocurrency moet immers ook helpen om een antwoord te bieden op de sancties welke aan het land zijn opgelegd door de Verenigde Staten. President Trump heeft er eerder, namelijk in maart van dit jaar in ieder geval reeds voor gekozen om Amerikaanse burgers te verbieden om te investeren in de Petro. 

Vragen over dekking blijven bestaan 

Zoals eerder in dit nieuwsbericht reeds aangegeven is het zo dat er ernstige vragen bestaan rond de mate waarin de Petro daadwerkelijk is ingedekt zoals wordt voorgesteld. Officieel is de cryptocurrency immers zowel ingedekt door olie, gas als goud, maar in de praktijk zijn daar tot op vandaag nog geen sluitende bewijzen voor geleverd. Dit gecombineerd met de twijfelachtige reputatie waar Venezuela over beschikt zorgt er voor dat het eigenlijk niet wordt aangeraden om in de Petro coin (PTR) te investeren. Voor inwoners van Venezuela zou het gebruik van de digitale munt evenwel een potentieel interessante oplossing kunnen betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

🚀🚀🚀 Bull run 2024 van start

Zeker niet te laat om in te stappen, profiteer met 10 euro gratis tegoed bij een succesvolle registratie.