Slecht nieuws vandaag voor één van de grootste en tevens ook meest actieve Amerikaanse cryptocurrency exchanges. Nadat gisteren duidelijk werd dat de exchange Bitstamp de lastig te verkrijgen BitLicense beet had wordt vandaag duidelijk dat Bittrex deze licentie door haar neus geboord ziet worden. De financiële regulator van de Amerikaanse staat New York zou naar eigen zeggen verschillende inbreuken hebben vastgesteld op haar policy waardoor ze Bittrex geen licentie meer kon of wou verstrekken. In het bijzonder de ‘Know Your Customer’ procedure van de exchange zou bepaalde gaten vertonen die de regulator niet door de vingers kon zien. Het verliezen van de licentie zorgt er in de praktijk onder meer voor dat Bittrex haar diensten niet langer mag aanbieden aan inwoners van de Amerikaanse staat New York.

KYC-procedure niet voor het eerst in slecht daglicht

Meteen reageerde de Amerikaanse exchange op het nieuws door te stellen dat haar KYC-procedure wel degelijk volledig conform de vooropgestelde richtlijnen is. Toch is het niet de eerste keer dat er problemen opduiken met de KYC-procedure van Bittrex. In het verleden, meer bepaald tijdens de bullrun van 2017 ondervond de exchange reeds problemen door gelekte identiteitsinformatie van haar klanten. Het lek zou er zijn gekomen nadat identiteitspapieren zouden zijn verzonden via e-mail zonder deze op gepaste wijze te beveiligen. Op het moment van de feiten was Bittrex evenwel niet de enige partij die met dergelijke problemen te maken kreeg.

Op het ogenblik van de bullrun, een periode waarin zowat de hele wereld interesse toonde in crypto en er in wou investeren werden exchanges verplicht om een speciale KYC-procedure in te voeren. In de piek van de markt verliep dit vaak ongelofelijk chaotisch, want het spreekt voor zich dat geen enkele exchange zijn deel van de koek wou ontlopen. Het feit dat deze procedure in sneltempo moest worden ingevoerd heeft er voor gezorgd dat er veel te overhaast te werk moest gaan. Het was dan ook eigenlijk wachten tot de eerste gevallen bekend gemaakt zouden worden van exchanges die per ongeluk identiteitsdocumenten lekten.

New York State Department of Financial Services spaart Bittrex niet

Het moet gezegd dat de uithaal van het New York State Department of Financial Services aan het adres van Bittrex bijzonder hard was. Ze stak haar kritiek op de exchange dan ook zeker niet onder stoelen of banken. Zo gaf ze onder meer aan dat ze er niet in was geslaagd om een duidelijke, interne monitoring procedure te ontdekken. Op deze manier zou Bittrex zich dan ook moeiteloos om dubieuze transacties heen kunnen werken. Hierdoor is het vertrouwen in de exchange van de regulator ernstig geschonden. Bovendien merkte de regulator ook nog eens op dat er verschillende tokens aan de exchange zijn toegevoegd zonder dat er daarvoor op voorhand een grondig onderzoek werd uitgevoerd. Ook dit gaat integraal in tegen de vastgelegde bepalingen voor het ontvangen van de felbegeerde BitLicense.

Wat betekent het verlies van de BitLicense concreet?

Het verliezen van de BitLicense is een harde noot om te kraken voor Bittrex. Als één van de grootste cryptocurrency exchanges van Amerika (en eigenlijk de wereld) ziet ze nu een belangrijk deel van de markt in rook opgaan. Toch is het opvallend dat Bittrex er in de praktijk niets aan heeft gedaan om het verliezen van de licentie te voorkomen. De voorbije jaren heeft ze namelijk meerdere keren een waarschuwing ontvangen waar eigenlijk nooit echt gevolg aan werd gegeven. Het verliezen van de BitLicense van Bittrex zorgt er voor dat er nu nog maar 18 bedrijven gerechtigd zijn om hun crypto gerelateerde diensten aan te bieden aan inwoners van de Amerikaanse staat New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *