Waar is Satoshi? Elon Musk maakte Tesla groot, en Steve Jobs lanceerde een wereldwijde obsessie voor smartphones. Toch weet de crypto-industrie, nu goed voor $ 170 miljard, niet wie Bitcoin heeft gemaakt.
Een nieuwe website maakt furore op het web, en roept speculatie op over wat het zou kunnen betekenen voor het mysterie Satoshi Nakamoto. Gotsatoshi.com is dit afgelopen weekend gelanceerd, zonder enige aanduiding wie de site heeft gebouwd, of waar het voor is.
De enige aanwijzingen zijn een tikkende klok, en een belofte van een “live onthulling.” Is dit een vette grap of een alles onthullende ontmaskering?
Wat vooraf ging aan Satoshi Nakamoto
De man, vrouw of groep achter het Japanse pseudoniem heeft het bijna onmogelijke volbracht om een decennium anoniem te blijven. Dat is tegenwoordig een hele prestatie in dit digitale tijdperk. Er zijn veel theorieën, maar Satoshi Nakamoto’s ware identiteit, is de sleutel tot het antwoord waarom Bitcoin in de eerste plaats is gemaakt.
De whitepaper spreekt over BTC als een peer-to-peer-systeem voor contant geld. Sommigen hebben gesuggereerd dat het briljante ontwerp betekent dat alleen de CIA, de NSA of een ander stout staatsbedrijf, het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin kon ontwerpen. Misschien is het een onderzoeks-tool van overheden om illegale activiteiten op te sporen. En daarom moet de persoon of groep achter het Satoshi-masker anoniem blijven om het risico van vergelding van sommige enge personen, zoals drugskartels en wapenhandelaren, te ontwijken.
Er zijn er ook, zoals Craig Wright, die zelf verkondigen de uitvinder van Bitcoin te zijn. In de loop van april slingerden (anti-virus) softwareondernemer John McAfee en Bitcoin SV-eigenaar Craig Wright beschuldigingen, beledigingen en zelfs rechtszaken naar elkaar toe. De eerste zegt dat hij met de echte heer Nakamoto heeft gesproken, terwijl Wright al heel lang beweert dat hij ‘de ware’ is. Veel van dergelijke claims hebben geen bewijs en dienen als voer om het onderwerp keer op keer opnieuw aan te zwengelen.
In een tweet zei McAfee: “Er zijn minstens een dozijn crypto-aanhangers die de ware identiteit van Satoshi kennen. Ik kan je verzekeren, dat het NIET Craig Wright is”.
McAfee beloofde toen ook om de ware identiteit van Satoshi te onthullen: “Ik beschermde de identiteit van Satoshi. Het is echter tijd om dit tot een einde te brengen. Bedriegers beweren hem te zijn, we verliezen tijd en energie door naar hem op zoek te gaan. Het is een verspilling van tijd. Elke dag zal ik de identiteit van Satoshi minder beschermen, totdat hij zichzelf openbaart, of ik hem openbaar”.
Maar kort daarna, deelde McAfee een brief van zijn advocaat die hem adviseerde tegen de openbaring van Nakamoto te zijn. Je gaat er toch vanuit dat een advocaat zichzelf niet in dit spel laat meetrekken. Maar de hele zoektocht naar Nakamoto levert velen publiciteit op, en dat zet sommige ook weer aan tot het doen van vreemde dingen…
Terug naar gotsatoshi.com.
Is deze nieuwe Satoshi website een manier om Nakamoto anoniem en van op afstand te onthullen?
Of is het een afleiding om een andere doel te bereiken? Om de verkeerde persoon te beschuldigen… zodat de echte Bitcoin-uitvinder (die misschien nu wel Monnik is) zich in vrede kan ontspannen en weg kan blijven van de heksenjacht van de media en de wetgevende instanties.
Het aftellen lijkt ook overeen te komen met de ‘Consensus 2019’ van CoinDesk. Dit is één van de grootste blockchain-conferenties ter wereld. En het is mogelijk dat een PR-team de aandacht probeert te trekken door te wijzen op een epische ontmaskering.
En als laatste hebben we natuurlijk ook nog de optie dat de gehele site een goeie grap is, waarbij op ‘countdown’ een foto van van een grote middelvinger tevoorschijn komt…. de hele wereld kijkt naar je site, dus succes verzekert.
Het crypto-spook
Grote claims hebben consequenties. Anonimiteit is al lange tijd de veiligheids-bubbel van Nakamoto.
Voor nu is hij een geest die onzichtbaar op blockchain-conferenties en bijeenkomsten kan lopen. Een crypto-god die zichzelf misschien introduceert als winkelier, zangleraar of havenarbeider maar die, volgens de BitMEX-studie van 2018, toch eigenaar is van bijna 700.000 bitcoins.
Als Satoshi zichzelf zou onthullen, is het misschien om de destructiviteit te stoppen van personen die beweren dit systeem te hebben gebouwd welke nog in de kinderschoenen staat, maar nog steeds begeleiding nodig heeft. Innovatie, volgens deze manier van denken, mag niet worden beïnvloed door valse claims of waarzeggers.
Tijdens de piekwaardering van Bitcoin werd Satoshi gerangschikt bij de 90 rijkste personen ter wereld met $ 14 miljard aan vermogen. Toch is er geen beweging van bitcoins te bespeuren in zijn vermeende wallet-adres.
Is hij dood? Wie weet. (Ik hoop het niet, want het zou toch interessant zijn hem een keer te spreken)
De timer van der ‘Satoshi website’ gotsatoshi.com gaat in ieder geval richting de nul. Laten we kijken wie of wat er uit dit doolhof van speculaties komt. Ik ben bang dat het weer gaat tegenvallen….