Voor wie de cryptomarkt een beetje volgt zal het waarschijnlijk niet helemaal als een verrassing komen, maar Bitcoin bevindt zich in de langste bear market ooit in haar 10-jarige geschiedenis. De oudste en meest waardevolle cryptocurrency op de markt bereikte haar all time high op 17 december 2017 toen de waarde van de BTC-token richting de 19.764 dollar schoot. Vanaf dat moment vertoont het patroon van Bitcoin hoofdzakelijk neerwaartse bewegingen. Op moment van schrijven bedraagt de waarde van één BTC-token dan ook nog slechts 3.474,66 dollar. Is er nu echt licht aan het einde van de tunnel of hebben we het laatste van deze bear market nog niet gezien?
Grootste procentuele waardedaling nog steeds in 2011
Ondanks het feit dat de huidige bear market dus de langste ooit is voor Bitcoin is het niet de bear market die de grootste waardedaling met zich mee heeft gebracht. Deze “eer” is nog altijd weggelegd voor de bear market welke plaatsvond in 2011. Deze duurde 163 dagen en zorgde er voor dat Bitcoin zomaar even 93 procent van haar totale waarde verloor. De prijs van een BTC-token daalde toen van 31,50 dollar naar 2,01 dollar. De bear market die volgde in 2013-2015 was ook al goed voor een waardevermindering van Bitcoin met 86 procent. In de huidige bear market staat de teller op een waardeverlies voor Bitcoin van 84 procent ten opzichte van haar gerealiseerde all time high.
Wanneer is de bodem van Bitcoin bereikt?
Niemand, maar dan ook niemand kan voorspellen wanneer de Bitcoin prijs haar bodem daadwerkelijk heeft bereikt. Enkele potentiële uitbraken die zich hadden kunnen voltrekken werden echter een halt toegeroepen door gebeurtenissen in de markt. Zo was er de toch wel langverwachte Bitcoin ETF welke door omstandigheden werd teruggetrokken. Toch bestaat er een extra reden waarom de Bitcoin bodem wel eens gevormd zou kunnen zijn. Het is namelijk zo dat de derde Bitcoin block halving er volgend jaar zit aan te komen. Verwacht wordt dat deze halving plaats zal vinden rond 25 mei 2020. Bij de vorige halvings kon er telkens een mooie (vaak indrukwekkende) meerwaarde worden gerealiseerd op Bitcoin.
Nieuwe halving voor Bitcoin in 2020
Volgens het deflatoir monetair beleid van Bitcoin wordt er elke vier jaar of elke 210.000 blocks een zogenaamde “block halving” doorgevoerd. Deze halving is vereist om de creatie van nieuwe Bitcoins enigszins te vertragen. In het verleden heeft dit altijd een niet onaanzienlijke impact gehad op de actuele waarde van de BTC-token. Dit is het gevolg van het feit dat door de halving de vraag als het ware groter wordt dan het aanbod. De meerwaarde die op deze manier kan worden gerealiseerd is dan ook niet onaanzienlijk:
- De eerste halving vond plaats op 28 november 2012 en was goed voor een meerwaarde van 510 procent;
- De tweede halving vond plaats op 9 juli 2016 en was goed voor een meerwaarde van 309 procent;
In de aanloop naar de eerste halving vond Bitcoin haar bodem ongeveer 378 dagen op voorhand. Bij de tweede halving werd de bodem van Bitcoin gevormd 539 dagen voor de daadwerkelijke halving werd doorgevoerd. Op vandaag zitten we nog ongeveer 497 dagen af van de volgende halving. Dit zou dus mogelijks een indicator kunnen zijn dat de bodem van Bitcoin wel bijna is gevormd. Uiteraard kunnen er op dit vlak nooit garanties worden gegeven en is deze voorspelling louter en alleen gebaseerd op prestaties uit het verleden.