De Venezolaanse president ‘Nicolas Maduro’ heeft een opvallende bekendmaking gedaan. Hij heeft namelijk aangegeven dat vanaf maart volgend jaar de olie in zijn land zal worden verkocht in Petro (PTR). De bekendmaking kwam er nadat Maduro een meeting heeft gehad met de Russische president Vladimir Poetin in Moskou. Berichtgeving van het lokale nieuws netwerk TeleSUR heeft aangegeven dat de zet vooral is bedoeld om de Venezolaanse economie uit te breiden en meteen ook haar afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te beperken. Maduro heeft inmiddels een 6 jaar durend plan uitgedokterd welke er voor moet zorgen dat de volledige impact van de door de Amerikanen ingevoerde sancties kan worden ingeperkt. De Petro maakt daar een cruciaal onderdeel van uit.
“We beschikken over concrete plannen om vanaf het jaar 2019 de Petro te gaan gebruiken voor het verkopen van olie. Op deze manier willen we ons proberen af te scheiden van de munteenheid waar de elite van Washington gebruik van maakt. Dit is noodzakelijk om een gebalanceerd, eerlijk en divers monetair systeem op te kunnen zetten waarin de dollar alleen maar dienst zal doen als een uitwisselvaluta. Ze zal dus niet langer gebruikt worden in het politieke mechanisme”; aldus Maduro.
Bovendien liet de Venezolaanse president nog optekenen dat Rusland er op dit ogenblik reeds voor kiest om te handelen in olie en andere producten met andere valuta. Het zou gaan hierbij om de Chinese yuan. Venezuela zal dit voorbeeld gaan volgen, maar geeft er de voorkeur aan om daarvoor gebruik te maken van diens eigen cryptovaluta, de Petro.
Officieel gelanceerd op 1 oktober 2018
De Petro werd voor het eerst aangekondigd in februari van dit jaar. Uiteindelijk vond de officiële lancering van de cryptovaluta plaats op 1 oktober. Dit gebeurde nadat een ICO zo’n 5 miljard dollar aan opbrengsten had opgeleverd. Deze opbrengst maakt de Petro ICO tot één van de meest succesvolle ooit. De op Ethereum gebaseerde munt zou volgens de Venezolaanse overheid zijn gedekt door niet alleen olie, maar ook goud en haar minerale reserves. Veel experts hebben hierbij echter hun bedenkingen bij. Sowieso lijkt er nog een waas van mysterie rond deze cryptovaluta te hangen.
Manuel Quevedo, de Venezolaanse minister van petroleum en tevens de voorzitter van het bedrijf PDVSA waar de overheid eigenaar van is heeft vorige maand bekend gemaakt dat ze de Petro zou gaan voorstellen aan de ‘OPEC‘, een organisatie van petroleum exporterende landen. Op deze manier hoopt ze de Petro te kunnen introduceren als de (digitale) valuta bij uitstek om de verkopen van olie mee af te handelen.
Veel kritiek op Petro
Ondanks het feit dat het de overheid van Venezuela duidelijk menens is om de Petro in te voeren in haar nationale economie en ze zelfs een internationale status te geven moet het ook gezegd dat de cryptovaluta op heel wat kritiek kan rekenen. De Venezolaanse oppositie heeft bijvoorbeeld reeds meerdere malen laten optekenen dat de Petro niets meer of minder is dan een illegaal leensysteem tegenover de nationale oliereserves. Bovendien zouden er tot dusver ook geen garanties zijn voor wat de dekking van de cryptomunt betreft.