Er zijn vele manieren waarop jij kunt verdienen op jouw crypto. Je kunt handelen in cryptocurrencies voor een mooie winst, zelf crypto minen waarbij energie vergelijken echt een must is of je crypto staken om hier rente op te ontvangen. Wij leggen je uit hoe je jouw crypto kunt staken.

Wat is staking?

Staken is een uitstekende manier waarmee je extra inkomsten kunt genereren met jouw cryptomunten. Je laat je geld voor je werken door je coins te staken. De opbrengsten zijn vergelijkbaar met de rente die je verdient op een traditionele spaarrekening. Vergeleken met de huidige rente liggen de opbrengsten uit staking een stuk hoger. Vaak ontvang je zo’n 5 procent, maar 10 procent of meer is ook mogelijk. Het interessante aspect aan staking is dat je rewards op het totale portfolio worden berekend, inclusief de al ontvangen rewards. Je ontvangt dus rente op rente, waardoor jouw rewards steeds hoger worden.

Proof-of-Stake

Het is niet mogelijk om iedere cryptomunt te staken. De cryptocurrencies die gebruik maken van het consensus algoritme Proof-of-Work moeten worden gemined. In het geval van Proof-of-Stake (PoS) is er geen sprake van “miners” maar “validators”. Anders dan bij Proof-of-Work wordt er niet uitgegaan van computerkracht om transacties te valideren, maar worden andere cryptomunten ingezet. Iedere transactie in het netwerk moet gevalideerd worden. In het geval van Proof-of-Stake ga jij als validator transacties valideren. Hoe meer munten jij in je bezit hebt, des te meer jij kunt verifiëren. Om te staken zet je jouw cryptomunten vast voor een bepaalde periode. In deze tijd kun je ze niet gebruiken of verhandelen. Het percentage aan rewards die jij ontvangt kan gewijzigd worden op basis van diverse factoren, zoals wijzigingen in de markt of het consensus algoritme.

On-chain staking en Off-chain staking

Er zijn twee manieren om jouw cryptomunten te staken: on-chain en off-chain staking. On-chain staking verdien je op cryptomunten die gebruik maken Proof-of-Stake, zoals Cardano, Tezos, Algorand of Ethereum 2.0. Deze crytomunten bieden standaard rewards aan als aspect van het consensusalgoritme. Off-chain staking reward ontvang je van de exchange waar jij jouw crypto bewaart. Dit is een eenvoudige manier om rewards te ontvangen, maar deze zijn vaak lager dan wanneer je direct zou staken omdat de exchange een percentage van de opbrengsten voor zichzelf houdt. Je kunt onder andere staken via jouw Coinbase-account. Ook kun je jouw crypto uitlenen via bepaalde exchanges. Jij stelt in dit geval jouw crypto ter beschikking en de exchange kan deze uitlenen aan anderen. Hiervoor ontvang jij rente. Platformen die zogeheten crypto lending aanbieden zijn onder andere BlockFi en Celsius Network. Er zitten echter wel risico’s aan het uitlenen van jouw cryptomunten gezien de volatiliteit van cryptocurrencies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Automatisch geld verdienen met cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande crypto platformen:

Wil jij Bitcoin of Ethereum kopen? Bekijk dan nu jouw mogelijkheden op de Nederlandse crypto exchange Bitvavo