Na afloop van de toch wel succesvolle Monero hard fork van 18 oktober zijn de gemiddelde transactiekosten op het Monero netwerk gedaald met zomaar even 97 procent. Waar er eerst nog sprake was van een transactiefee van gemiddeld 60 cent bedraagt deze op moment van schrijven nog maar 2 cent. De recente hard fork kreeg de naam ‘Monero 0.13.0 Beryllium Bullet‘ en bracht de integratie van een zogenaamd ‘trustless, non-interactive, zero-knowledge framework’ met zich mee genaamd ‘Bulletproofs’. Deze implementatie zorgt er voor dat de details van een XMR transactie volledig kunnen worden afgeschermd.
Monero hard fork uitgevoerd op blok 1685555
Eerder raakte reeds bekend dat de hard fork van Monero werd uitgevoerd op blok 1685555. Dat gezegd zijnde werd de nieuwe versie van de software evenals Bulletproofs pas uitgevoerd op blok 1686275. De introductie van Bulletproofs was volgens veel mensen omwille van verschillende redenen een vereiste. In eerste instantie moest de hard fork er namelijk voor zorgen dat er verschillende problemen met betrekking tot de privacy van gebruikers konden worden opgelost. Daarnaast moest de update er tegelijkertijd ook voor zorgen dat transacties niet alleen sneller, maar bovendien ook veel voordeliger konden worden uitgevoerd over het Monero netwerk. In al deze aspecten is men duidelijk geslaagd, maar dat is nog niet alles.
Eveneens een langdurig punt van discussie was namelijk terug te vinden onder de vorm van de invloed die werd uitgeoefend door zogenaamde ‘ASIC miners’ op het netwerk. Deze werd door de Monero community meermaals omschreven als een ‘centralisatie risico’. De implementatie van Bulletproofs heeft er nu voor gezorgd dat er een aanzienlijk grotere weerstand kan worden geleverd ten opzichte van deze miners.
Minder vereiste opslagruimte en toegankelijkere XMR mining
Om bovenstaande te kunnen realiseren heeft Bulletproofs er voor gezorgd dat het cryptografisch bewijs waar het gebruik van maakt aanzienlijk kleiner kon worden gemaakt. Het gevolg daarvan is dat de transactiegrootte met zomaar even 80 procent is afgenomen. Dit betekent in de praktijk dat Monero op dit ogenblik veel minder opslagruimte vereist dan voorheen het geval was. Inmiddels lieten ook al verschillende XMR miners optekenen dat de moeilijkheidsgraad van het minen aanzienlijk is afgenomen sinds de hard fork heeft plaatsgevonden. Dit ligt perfect in lijn met de visie die de ontwikkelaars van Monero reeds hadden uitgestippeld. Zij vinden het namelijk belangrijk dat het minen van Monero toegankelijk moet zijn voor alle gebruikers en niet uitsluitend voor ASIC mining farms zoals inmiddels het geval is bij Bitcoin.
Positieve vooruitzichten voor Monero?
Bovenstaande is natuurlijk allemaal goed nieuws voor Monero, maar toch moet het gezegd dat ook deze cryptocurrency aanzienlijke klappen te verduren heeft gekregen. Daar waar ze in december van vorig jaar nog een all-time high liet optekenen van ongeveer 460 dollar is ze inmiddels teruggevallen naar 108 dollar. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat Monero nog steeds één van de populairste privacy coins is die er bestaan. Jammer genoeg draagt ze wel nog de reputatie met zich mee een geliefde cryptovaluta te zijn onder cybercriminelen. Het is nu vooral afwachten of alle geleverde inspanningen evenals de vele positieve ontwikkelingen ook een gunstige uitwerking zullen hebben op de XMR-koers.