De hard fork die werd doorgevoerd op het Siacoin netwerk heeft verschillende, niet onaanzienlijke effecten met zich meegebracht. Eén van deze effecten is de enorme piek die de Obelisk mining rigs doormaken. De update van 31 oktober heeft er verder ook voor gezorgd dat het zogenaamde ‘ASIC effect van zowel Bitmain als Innosilicon volledig is komen te verdwijnen. Dit heeft er voor gezorgd dat de Siacoin hashrate is teruggevallen naar amper 1 procent van haar mining power.

Langzame adoptie van Oberlisk ASIC machines

Het is algemeen bekend dat de Obelisk ASIC machines vrij traag zijn in het bereiken van haar klanten. Dit zorgt er voor dat het wellicht toch even zal duren vooraleer het Siacoin netwerk haar hashing power terug zal weten op te bouwen. Op dit ogenblik zorgt elke nieuwe machine die online gaat er voor dat de hashrate wordt opgewaardeerd. In theorie is het bovendien in principe mogelijk dat de hashing power zich grotendeels zal manifesteren in slechts enkele grotere pools van zogenaamde farms.

Aanzienlijke prijsstijging

Kopers die er eerder reeds voor hadden gekozen om een Obelisk ASIC machine in huis te halen kunnen door bovenstaande rekenen op een onverwacht (extra) voordeel. Zij zien de waarde van hun machine(s) namelijk een niet onaanzienlijke stijging doormaken. Een rig die eerder kon worden aangekocht voor ongeveer 650 dollar wordt op vandaag aangeboden voor een meerprijs van ruim 8.000 dollar. Deze prijsstijging wordt nagenoeg volledig veroorzaakt door de toenemende vraag naar aanleiding van het feit dat het alleen op deze manier nog mogelijk is om Siacoin te minen.

Daar waar de prijzen van de Obelisk rigs duidelijk aanzienlijk zijn gestegen geldt het tegenovergestelde voor bijvoorbeeld de Bitmain machines. Deze zagen hun prijs terugvallen naar een bedrag van slechts 93 dollar. Dergelijke machines kunnen worden gebruikt voor zogenaamde ‘Blake algorithm coins’, maar de meeste van deze digitale valuta’s zijn op z’n minst controversieel te noemen.

Geen grote impact op Siacoin koers

Het nieuws van de teruggevallen Siacoin hashrate heeft geen grote impact gehad op de huidige SC-koers. In de voorbije week was er echter reeds sprake van een verlies van 11 procent waardoor de koers terugviel naar 0,062 dollar. De koers van de SC-token stagneerde de voorbije maanden steevast tussen 0,08 & 0,06 dollar. Er werd waarschijnlijk stiekem verwacht dat de vork zou zorgen voor extra volume, maar deze bleef grotendeels uit. Bovendien wordt het Siacoin project door verschillende partijen inmiddels als minder competitief aangezien net omwille van de voorkeur die ze geeft aan Obelisk miners. Anderzijds is het wel zo dat de ontwikkelaars er met de hard fork voor hebben gezorgd dat het netwerk onafhankelijker is geworden en bovendien ook is ‘bevrijd’ van de invloed van andere ASIC partijen die er om bekend staan uitsluitend interesse te hebben in de beloning die ze ontvangen.

Belangrijkste handel in Siacoin op Binance & Upbit

De handel in Siacoin gebeurt op moment van schrijven nog steeds voornamelijk op Binance en Upbit. Tot dusver heeft de hard fork nog geen invloed gehad op de stagnerende markt voor Siacoin. Benieuwd of daar in de komende periode verandering in zal komen op het moment dat de hashrate terug oppikt. Tot die tijd is het voor investeerders in Siacoin uiteraard nog steeds vooral (bang) afwachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *