Maker (MKR)

Alle informatie over Maker (MKR) vind je op cryptobeginner.nlMaker is een bekende naam binnen de cryptowereld, maar tegelijkertijd ook een vreemde eend in de bijt. Maker profileert zichzelf als een smart contract platform welke als belangrijkste doelstelling heeft om stabiliteit te brengen in de blockchain- en cryptowereld. Het Maker platform beschikt niet over één, maar wel over twee tokens die beiden zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain. Eén token beschikt over een stabiele koers terwijl de tweede wel over een volatiel karakter beschikt. Bent u geïnteresseerd in de werking van het Maker platform evenals de twee tokens die er aan verbonden zijn? In dat geval is het de moeite waard om even grondig de informatie door te nemen welke op deze pagina is terug te vinden.

De DAI-token van Maker

In eerste instantie is er de DAI-token welke is verbonden aan het Maker platform. Het betreft hier een stabiele cryptovaluta welke zich uitstekend leent voor het uitvoeren van betalingen, het opslaan van waarde evenals als onderpand. De waarde waar deze DAI-token over beschikt is gebaseerd op fiat. Specifiek voor deze situatie geldt dat ze is gebaseerd op de Amerikaanse dollar. Dit betekent concreet dat de waarde van één DAI-token in de praktijk min of meer gelijk staat aan de waarde van 1 Amerikaanse dollar. Dit zorgt er voor dat DAI-token officieel over het karakter van een stablecoin beschikt.

De MKR-token van Maker

De tweede token die is verbonden aan het Maker platform is de MKR-token. Het gaat hierbij om een zogenaamde utility token welke beschikt over een governance functie voor het platform van Maker. Ze wordt in de praktijk ingezet voor het faciliteren van de processen binnen het platform. De MKR-tokens die gebruikt worden zullen na afloop van de transactie steeds worden verbrand. Dit zorgt er voor dat er steeds minder MKR-tokens overblijven. Het spreekt voor zich dat er hierdoor een aanzienlijk investeringspotentieel schuilgaat in deze cryptocurrency. Des te meer DAI er in de praktijk wordt gebruikt, des te schaarser de hoeveelheid aan MKR-tokens wordt.

Buiten bovenstaande is het in de praktijk ook zo dat de MKR-token eveneens wordt gebruikt voor het betalen van de transactiekosten van de zogenaamde ‘Collateralized Debt Positions’. Er wordt van deze CDP’s gebruik gemaakt voor het genereren van DAI. Voor veel mensen zal dit onbekend in de oren klinken. Heeft ook u nog nooit eerder gehoord van deze collateralized debt positions? In dat geval kunnen we u alleen maar aanraden om het volgende stukje van deze pagina even grondig door te nemen.

Wat zijn collateralized debt positions?

Een CDP staat algemeen bekend als een obligatie waarbij er sprake is van een bepaald onderpand. Specifiek voor het geval van Maker geldt dat er geld op een account dient te worden gestort welke vervolgens wordt bevroren. Dit betekent dat u er als persoon die het bedrag heeft gestort niet zomaar meer voor kunt kiezen om het gestorte bedrag terug op te vragen. Omwille van het feit dat u er voor heeft gekozen om het geld weg te zetten ten behoeve van het Maker project kunt u DAI-tokens verdienen.

Om een CDP te kunnen starten is het in eerste instantie vereist om deze zelf aan te maken en vervolgens geld naar te sturen. De kosten die hieraan zijn verbonden zullen uiteraard worden betaald met de MKR-tokens. Op dit vlak komt de utility-rol van de token om de hoek kijken. Op het ogenblik dat deze MKR-tokens zijn gebruikt worden ze verbrand. De tokens die verbrand zijn komen in de praktijk ook nooit meer terug. Dit betekent dat de hoeveelheid aan bestaande MKR-tokens alleen maar verder zal afnemen.

De governance-rol van de MKR-token

Bovenstaande is niet alles. Daarnaast is het namelijk ook zo dat mensen die eigenaar zijn van een MKR-token over de mogelijkheid beschikken om hun stem uit te brengen met betrekking tot de gang van zaken binnen het Maker-platform. Op dit vlak komt de governance functie van de token dan weer om de hoek kijken. Houders van MKR-tokens kunnen in de praktijk dus duidelijk op een behoorlijk aantal interessante voordelen rekenen. Dit gezegd zijnde is het natuurlijk zoals bij elke andere cryptovaluta wel zo dat er ook risico’s aan dit platform zijn verbonden. U loopt dus altijd het risico om het ingelegde geld te verliezen.

Maker kopen

Op het ogenblik dat u wenst te investeren in de MKR-token zult u kunnen vaststellen dat (op moment van schrijven) enkele grote exchanges uitblinken in afwezigheid. Het belangrijkste handelsvolume van deze token wordt dan ook gerealiseerd op de Ethfinex exchange. Dit is een exchange waar menig aantal cryptocurrency investeerder wellicht nog niet eerder van zal hebben gehoord. De handelsparen met fiat (USD) en Ethereum zijn het populairst op deze exchange voor het bemachtigen van de MKR-token. Dit gezegd zijnde spreekt het voor zich dat de token ook staat gelist op tal van verschillende andere exchanges die wat vertrouwder zijn.

Buiten bovenstaande is het dan ook mogelijk om er voor te kiezen om een investering te doen in de MKR-token bij HitBTC. Verder zijn er ook heel wat mensen die er voor hebben gekozen om een account aan te maken bij de gespecialiseerde cryptocurrency exchange KuCoin. Ook daar staat de token gelist net als bij OKEx. Op moment van schrijven zijn er nog geen (Nederlandse) cryptocurrency brokers die er voor hebben gekozen om Maker in hun aanbod op te nemen. Dit zorgt er voor dat het nog niet mogelijk is om rechtstreeks in te stappen met euro’s in deze cryptovaluta. Mogelijks dat dit in de toekomst wel mogelijk zal worden.

Uw MKR-tokens veilig opslaan

Wanneer u een investering heeft gedaan in een bepaalde hoeveelheid aan MKR-tokens is het (zeker gezien de waarde van de token) niet interessant om deze gewoon bij de exchange in kwestie te laten staan. De MKR-token is gebaseerd op de Ethereum blockchain. Dit betekent dat ze kwalificeert als een zogenaamde ERC20-token. In eerste instantie zorgt dit er voor dat u de tokens zonder probleem kunt opslaan op MyEtherWallet. Dat is echter niet alles. In het bijzonder wanneer u voor de langere termijn gaat investeren in Maker is het ook de moeite waard om te overwegen om uw tokens weg te zetten op een Ledger hardware wallet. Op deze manier kunt u er namelijk pas echt zeker van zijn dat uw holdings op zo optimaal mogelijke wijze voor de lange(re) termijn kunnen worden beschermd.