Cryptocurrencies zijn enorm populair en er zijn steeds meer mensen die er snel geld mee proberen te verdienen door te handelen. Als je optimale winst wil behalen uit cryptohandel, dan moet je echter wel heel veel tijd steken in het constant checken van de fluctuerende waardes van verschillende cryptomunten. Het aantrekkelijke van de cryptomarkt is dat waardes van munten in korte tijd enorm kunnen stijgen of dalen. Als je het maximale uit de handel in een bepaalde munt wil halen, dan moet je continu bezig zijn met de ontwikkelingen van die munt.

Daar gaat dus een hoop tijd en energie in zitten. In de cryptomarkt kunnen uren of zelfs minuten het verschil maken tussen winst en verlies. Je zou toch denken dat dat efficiënter kan. Sinds kort is dat gelukkig het geval, aangezien Bitpanda verschillende cryptocurrencies indexes op de markt heeft gebracht.

Wat is een cryptocurrencies index?

bitpanda crypto indexKort gezegd is een cryptocurrencies index een makkelijke en geautomatiseerde manier om te investeren in de hele cryptomarkt. Het kan namelijk lastig zijn om de snel veranderende cryptomarkten persoonlijk bij te houden. Investeren in cryptocurrencies index is met name geschikt voor mensen die geen tijd of zin hebben om zich continu bezig te houden met de cryptomarkt. Investeringen en verkopen worden door zo’n index automatisch voor jou gedaan, zodat jij nauwelijks nog aandacht hoeft te besteden aan het bijhouden van de ontwikkelingen op de cryptomarkt.

Bitpanda biedt 3 verschillende soorten cryptocurrencies indices aan. Je kunt kiezen voor een investering in de top 5, top 10 of top 25 grootste cryptomunten. De geautomatiseerde indexen kopen en verkopen coins op basis van liquiditeit en marktomvang. Daarnaast zorgt een cryptocurrencies index er iedere maand voor dat verhouding tussen jouw investeringen in de verschillende coins wordt aangepast. Op deze manier profiteer je altijd van opkomende en winstgevende cryptomunten, zo is de gedachte. De index baseert zich in zulke gevallen op veranderingen in de markt en past dit automatisch aan.

Waarom gebruik maken van een cryptocurrencies index?

Vooral op de lange termijn is een cryptocurrencies index mogelijk erg winstgevend. Investeren in een index is een goedkope manier om gegarandeerd te kunnen profiteren van ‘booming’ coins die in de toekomst op zullen komen. Deze coins zijn voor ons nu nog onbekend, maar door gebruik te maken van een index, ben jij er zeker van dat je er in de toekomst van kunt profiteren. Als je investeert in een index, dan gaat je investering automatisch naar winnende cryptomunten. Natuurlijk zit er een beheerder achter, die er op toeziet dat uiteindelijk de juiste investeringen worden gedaan.

Het voordeel daaraan is natuurlijk dat dit een meer kosteneffectieve manier van handelen is. Je hoeft immers niet elke individuele coin te openen en daar je aandacht op te focussen, maar kijkt juist naar de hele markt. Bijkomend voordeel is dat je daardoor je risico spreidt, net als bij het volgen van indexfondsen op de aandelenmarkt. Je bent immers niet meer afhankelijk van een individuele cryptomunt, want een cryptocurrencies index richt zich op meerdere coins tegelijk.

Ook krijg je door een index direct een overzichtelijke weergave van de gemiddelde prijs van een bepaalde munt. Uiteindelijk komt het er dus op neer dat een index jouw investeringen spreidt, waardoor de kans op grote verliezen flink wordt verkleind. Aan de andere kant is het wel belangrijk om altijd te beseffen dat de cryptowereld zeer volatiel is en dus ook het investeren in een index onvermijdelijk risico’s met zich meebrengt.

Een cryptocurrencies index past zich aan

Veel mensen hebben moeite met het begrijpen van de maandelijkse aanpassingen die worden gedaan door de index. Deze aanpassingen in de investeringen baseert de index op basis van ontwikkelingen in de markt. Stel je voor dat je hebt geïnvesteerd in een indexpakket van de top 10 grootste cryptovaluta. Om optimaal van je investering te kunnen profiteren, richt het systeem zich altijd op de top 10 grootste coins. Welke coins dit zijn, staat echter niet vast. Coin 8 kan ineens in waarde stijgen en daardoor op plek 4 in de rangschikking komen. Het kan ook zo zijn dat een nieuwe cryptomunt spectaculair in waarde stijgt en daarmee een andere munt uit de top 10 verdrijft.

Je zou de vergelijking kunnen trekken met de opkomst van het internet in de jaren 90. Van de top 25 bedrijven die toen groot waren, zijn eigenlijk alleen Apple en Microsoft over. De rest van de bedrijven bestaat niet meer of zijn al lang verdreven uit de top 25. Tegenwoordig heb je bedrijven als Facebook of AirBnB die bij de top 25 grootste internetbedrijven horen. Deze bedrijven waren er echter niet vanaf het begin bij en hebben zich als het ware omhoog gewerkt op de ranglijst. Om ook van deze nieuwe bedrijven te kunnen profiteren is het belangrijk dat een cryptocurrencies index zich continu aanpast aan de nieuwe situatie binnen de markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *