Coinbase, opgericht in 2012 door toen voormalig Airbnb-ingenieur Brian Armstrong en Goldman Sachs-handelaar Fred Ehrsam begon als een manier voor mensen en bedrijven om overal ter wereld Bitcoin te verzenden en te ontvangen. Het idee van Armstrong en Ehrsam bleek een schot in de roos te zijn en is sindsdien uitgegroeid tot een one-stop-shop voor financiën in de cryptowereld.

Samen met zijn populaire handelsplatform biedt Coinbase “op cryptovaluta gebaseerde producten” voor het kopen, uitgeven, sparen en lenen van crypto valuta. Vandaag de dag heeft het platform meer dan 43 miljoen particuliere gebruikers en 7.000 institutionele klanten. Er zijn ook 115.000 partners in meer dan 100 landen over de hele wereld.

Coinbase zal de eerste crypto-uitwisseling zijn die openbaar wordt in de Verenigde Staten en de planning is dat het bedrijf 14 april zal worden genoteerd op de Nasdaq na officiële goedkeuring van de SEC. Hoewel 14 april de streefdatum is, kunnen de timing en andere details voor de vermelding veranderen. Wat vooralsnog vasstaat is dat het bedrijf 114,9 miljoen aandelen zal aanbieden als onderdeel van de directe notering en zullen worden verhandeld onder het tickersymbool “COIN”.

Coinbase IPO

Het verwachte evenement was oorspronkelijk gepland voor maart, maar het bedrijf kondigde vorige maand aan dat het de notering zou uitstellen tot april. In een particuliere veiling eerder dit jaar werden aandelen naar verluidt verhandeld tussen $ 350 en $ 375, wat een pre-IPO-waardering tussen $ 90 en $ 100 miljard impliceert.  Het bedrijf werkte later een aanvraag bij de SEC bij en onthulde een gemiddelde aandelenprijs van $ 343,58 op de privémarktveiling, die de Nasdaq waarschijnlijk als referentieprijs zal gebruiken voorafgaand aan de directe notering van het bedrijf echter hebben de Coinbase pre-IPO-contracten, handelend op FTX onder de ticker “CBSE”,het bedrijf zelfs gewaardeerd op een marktkapitalisatie van $ 116,75 miljard. Dit benadrukt het zeer optimistische sentiment en de hoge verwachtingen van investeerders voor Coinbase.

Op dat vlak zou de timing niet beter kunnen zijn voor Coinbase, aangezien de vraag in de detailhandel naar crypto niet lijkt af te nemen. Het bedrijf haalt het grootste deel van zijn inkomsten uit de handel en opslag van bitcoin en ethereum dat het afgelopen jaar met meer dan 700%  en 100% respectievelijk is gestegen. Coinbase verdient voornamelijk geld door transactiekosten en haar abonnementen en dienstenactiviteiten. In 2020 genereerden transacties 86% van de totale omzet, terwijl abonnementen en diensten 4% voor hun rekening namen.

Elke keer dat gebruikers activa op Coinbase kopen, verkopen of opnemen, betalen ze transactiekosten. Deze vergoedingen variëren op basis van de prijs en hoeveelheid crypto-activa die bij die specifieke transactie zijn betrokken. Als gevolg hiervan zijn transactie inkomsten natuurlijk afhankelijk van het handelsvolume op Coinbase, evenals de volatiliteit van cryptoasset-prijzen.

Toekomst van Coinbase aandelen

De abonnementen- en serviceactiviteiten van Coinbase bieden daarentegen een stabielere inkomstenstroom. Het bedrijf verdient ook licentie-inkomsten uit zijn data-analysetool, die wetshandhavings instanties en financiële instellingen gebruiken om blockchain-transacties te volgen. Hoewel deze tak slechts 4% van de totale inkomsten van Coinbase genereert, groeit het jaar op jaar snel met 126%. Coinbase zal moeten blijven uitbreiden om een ​​stabielere bron van winst te krijgen.

Wanneer Coinbase de komende weken op de openbare markt komt, staat CEO Brian Armstrong klaar om tot de rijkste mensen in de technologie te behoren met een bezit van 39,6 miljoen Coinbase aandelen op basis van een gemiddelde prijs van het particuliere marktaandeel dit jaar van $ 343,58.  In tegenstelling tot de meeste technische oprichters, kan Armstrong aandelen meteen verkopen nadat Coinbase openbaar is geworden. Dat komt omdat er geen lock-up-periode is als onderdeel van de directe notering van Coinbase, die verschilt van een IPO doordat het bedrijf geen nieuw kapitaal aantrekt, maar in plaats daarvan bestaande aandeelhouders toestaat om aandelen op de open markt te verkopen.

Het betreden van Coinbase op de openbare markt is in ieder geval een een nieuwe mijlpaal voor een branche die blijft groeien en in het algemeen steeds meer geaccepteerd wordt. Volgens de IPO-prospectus bedroeg de totale marktkapitalisatie van crypto activa $ 782 miljard op 31 december 2020. Dat is niet eens 1% van het wereldwijde financiële systeem en je mag aannemen dat de crypto economie alleen doorgroeit. Met een marktaandeel van 12% van alle crypto-activa is Coinbase in elk geval goed gepositioneerd om deze once-in-a-lifetime trend te volgen.

Hoewel Coinbase dus enorme kansen biedt, is de weg die voor ons ligt niet helemaal duidelijk. De groei van de crypto economie is immers afhankelijk van allerlei factoren, van adoptie en regulering tot technologie. Bovendien is het grootste deel van de inkomsten van Coinbase nog steeds van transactionele aard. Dit betekent dat een vertraging van de vraag naar Bitcoin – of andere cryptocurrencies – een enorme impact kan hebben op de financiële prestaties.

De prijs van Bitcoin is in 2020 misschien met 300% gestegen, maar het is niet te voorspellen wat er in 2021 zal gebeuren. Evenzo bestaat het risico dat de toekomstige groei van Coinbase misschien niet zo goed is als vorig jaar. Beleggers moeten zich dus schrap zetten voor stijgende en dalende winstprestaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *